Πιέσεις να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις υποψηφιότητες των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής δέχεται η Φώφη Γεννηματά. Το θέμα των ψηφοδελτίων κυριάρχησε στις συσκέψεις που έγιναν στη Χαριλάου Τρικούπη και στις οποίες συμμετείχαν στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ αλλά και κορυφαία στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε ότι οι εκκρεμότητες στην κορυφή των ψηφοδελτίων, αποκλειστικής αρμοδιότητας της προέδρου του Κινήματος, επισκιάζουν τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει. Παράλληλα, τα αντιφατικά σενάρια που διακινούνται σε σχέση με τις προθέσεις της δημιουργούν την εικόνα μιας υπόγειας αντιπαράθεσης που εμποδίζει τον στόχο της παρουσίασης μιας συντεταγμένης διάταξης μάχης.
Σιωπητήριο και συσπείρωση
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής φέρεται να είναι έντονα ενοχλημένη με τα σενάρια που διοχετεύονται στον Τύπο και ειδικά με αυτά που αφορούν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον ρόλο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θεωρεί ότι η κατάρτισή του είναι αποκλειστικό δικαίωμα του αρχηγού του κόμματος και έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ότι καταγράφονται προθέσεις και σκέψεις της, όταν η ίδια, όπως επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει μπει σε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό.
Προκειμένου να πάψουν οι διαρροές, επέβαλε σιωπητήριο στο επιτελείο της. Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς που γίνονται έως ότου ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι όταν επί δύο και πλέον μήνες καταγράφονται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σενάρια για τον κ. Βενιζέλο τα οποία δεν διαψεύδονται, το ελάχιστο που θα έπρεπε να γίνει είναι μια επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Παρατηρούν επίσης ότι δεν μπορεί να παρατείνεται η εκκρεμότητα με τους ευρωβουλευτές και να εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, ειδικά αν αυτές προηγηθούν των ευρωεκλογών, «ως μια κινούμενη μπίλια που απειλεί με καραμπόλα είτε τον Κώστα Σκανδαλίδη είτε τον Ανδρέα Λοβέρδο».
Οι διαδικασίες συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων «έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και «με τρόπο ικανοποιητικό». Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το ΠαΣοΚ δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό υποψηφιοτήτων που προβλέπεται από τον νόμο. Το σκηνικό έχει αλλάξει καθώς το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι επιτελείς του εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα είναι το πρώτο κόμμα που περί τα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τον κορμό των ψηφοδελτίων του σε όλη τη χώρα.
Προς «εμφύλιο» στην Κρήτη
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσουν και οι εκκρεμότητες στις περιφέρειες. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη ανακοινώσει τους υποψηφίους του στις εννέα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας. Στο Βόρειο Αιγαίο η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στους Π. Χριστόφα, Δ. Καπετανά και Π. Μπαρούτη. Στο Ιόνιο ως φαβορί εμφανίζεται ο Αλ. Αλεξάκης, ενώ ακούγεται και το όνομα της Ισμήνης Μώρου. Στην Πελοπόννησο υποψήφιος θα είναι ο Γ. Μπουντρούκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αρκαδίας.
Στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη προκαλούν προβληματισμό οι εξελίξεις στην Κρήτη, σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και Δήμου Ηρακλείου, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε «εμφύλιο». Το Κίνημα Αλλαγής στην περιφέρεια στηρίζει την υποψηφιότητα του Στ. Αρναουτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ προσέγγισε τον κ. Αρνατουτάκη στον οποίο πρόσφερε στήριξη υπό τον όρο να διαχωρίσει τη θέση του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο περιφερειάρχης Κρήτης απέρριψε την πρόταση. Υστερα από αυτό η ΝΔ πλησίασε τον Γ. Κουράκη (βουλευτή και υπουργό των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ) στον οποίο πρότεινε να είναι υποψήφιος με τη στήριξ’η της. Στην περίπτωση που ο κ. Κουράκης θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, όπως λέγεται, θα υπάρξει «εμφύλιος» στη βάση.
αρασκήνιο και για το Ηράκλειο
Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στον Δήμο Ηρακλείου. Ο σημερινός δήμαρχος Β. Λαμπρινός έχει εκλεγεί με τη στήριξη της ΝΔ και των στελεχών που πρόσκεινται στον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει ενδιαφέρον πολλών στελεχών για τον δήμο, όπως του τομεάρχη Υγείας Φρ. Παρασύρης που φέρεται να έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη της ΝΔ. Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στον δήμο εκδήλωσε και ο Ευρ. Κουκιαδάκης, που διατηρεί στενή σχέση με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα, να τον μεταπείσει. Και άλλα στελέχη όμως εξέφρασαν ενδιαφέρον αναγκάζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη να προχωρήσει σε μια προσπάθεια «πολιτικής ενοποίησης» του χώρου. Αν δεν φέρει αποτέλεσμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δοθεί χρίσμα στον δήμο.

Το Ποτάμι εκλέγει και αντιπρόεδρο

Οσοι πίστευαν ότι το συνέδριο του Ποταμιού, στις αρχές Νοεμβρίου, θα αποτελέσει τη συνήθη κομματική διαδικασία που ολοκληρώνεται με την «πανηγυρική» εκλογή προέδρου, δεν υπολόγισαν τη διάθεση του Σταύρου Θεοδωράκη και των επιτελών του να καινοτομήσουν. Το συνέδριο του Ποταμιού δεν θα εκλέξει μόνο πρόεδρο αλλά μαζί και τον αντιπρόεδρο του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ποτάμι θα κινηθεί στη λογική του αμερικανικού μοντέλου των «διδύμων». Θα εκλέξει μαζί, στην ίδια κάλπη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο, γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα, επικεφαλής Νεολαίας και αναπληρωτή. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα εκλεγούν από το σύνολο του συνεδρίου και οι υπόλοιποι από τα οργανωμένα μέλη που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο. Η επιλογή του κ. Θεοδωράκη για τη θέση του αντιπροέδρου δεν έχει γίνει γνωστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση θα προτείνει πρόσωπο (πιθανόν να είναι γυναίκα) που είναι μαζί του από την αρχή και εκφράζει την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού.

Στη Σεβαστουπόλεως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του κόμματος. Υπάρχει, όπως λένε επιτελικά στελέχη, μια επανασυσπείρωση ενώ το στίγμα του κόμματος, μετά τις διαφωνίες για τη στρατηγική του, φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Τόσο στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις όσο και στη συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι στις εκλογές θα πρέπει να υπάρξει ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του Ποταμιού στο μετεκλογικό σκηνικό είναι, όπως λέγεται, η ενίσχυση μιας κυβέρνησης αλλαγής. Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι φωνές που διαφωνούν με τη στρατηγική της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς μειοψηφικές. Αυτό, τονίζεται, δίνει πλεονέκτημα στο Ποτάμι σε σχέση με το Κίνημα Αλλαγής που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας.