«Είναι χειρότερο και από έγκλημα: είναι λάθος», είχε πει το 1804 ο διαβόητος Φουσέ – υπουργός Αστυνομίας του Ναπολέοντος τότε – όταν έμαθε ότι κάποιοι βοναπαρτιστές είχαν εκτελέσει με συνοπτικές διαδικασίες τον δούκα Enghien, έναν από τους τελευταίους επιζώντες Βουρβόνους. Γιατί μετά από αυτό, οι αυλές της Ευρώπης θα συνασπίζονταν κατά του Ναπολέοντος, όπως και έγινε.

Ο Φουσέ ήταν ο άνθρωπος που το 1794 κατάφερε να στείλει στην γκιλοτίνα τον Ροβεσπιέρο πριν τον στείλει αυτός. Ηταν επί 25 χρόνια επικεφαλής της ΕΥΠ Γαλλίας επί Επαναστάσεως, Διευθυντηρίου, Ναπολέοντος ύπατου, Ναπολέοντος αυτοκράτορα και τελικώς επί των παλινορθωθέντων Βουρβόνων.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων δεν είχε την κυνική σοφία του Φουσέ· μικροκατάσκοπος που μάλλον κρυφάκουγε άπιστους συζύγους για να κερδίσει το ψωμί του ώσπου να γίνει αρχηγός της ΕΥΠ. Αντί να πει «είναι χειρότερο και από έγκλημα: είναι λάθος» και να παραιτηθεί όταν του ζητήθηκε – από όποιον και αν του ζητήθηκε – να παρακολουθήσει το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, το έκανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έκανε χειρότερα: αντί να πει «ήταν και έγκλημα και λάθος· ζήτησα από τους άχρηστους και ανήθικους Κοντολέοντα και Δημητριάδη να κάνουν χαρακίρι και αυτοί αρνήθηκαν, απλώς παραιτήθηκαν· είναι αδιανόητο και απίστευτο αυτό που συνέβη» – αντί να πει δηλαδή αυτά που του λένε τώρα για να τον φθείρουν οι μεγάλοι statesmen και μικροφραξιονιστές Προκόπης Παυλόπουλος ο Ανεπανάληπτος και Κωνσταντίνος Καραμανλής Β’ ο Μικρός έως Ελάχιστος, είπε «ήταν νόμιμη επισύνδεση, αλλά λάθος».

Πόλεμος και ειρήνη

«Επισύνδεση» – τεχνικός όρος που είναι θέμα αν τον ήξεραν 100 άνθρωποι πριν η κυβέρνηση μας «ενημερώσει». Υποβίβασε το πολιτικό έγκλημα σε γραφειοκρατικό πταίσμα. Σε χώρα όπου όλοι οι χουντικοί είχαν περάσει από την ΕΥΠ όταν ονομαζόταν ΚΥΠ και οι Μακαρέζος – Ρουφογάλης ήσαν επιτελικά στελέχη της την 21η Απριλίου 1967.

Δεν είναι παίξε-γέλασε αυτά, ημερολόγιό μου· η δημοκρατία δεν παθαίνει τίποτα αν παρακολουθούμαι εγώ, αν κάποιος ασφαλίτης χασμουριέται αυτή τη στιγμή διαβάζοντας τις σκέψεις, τα μυστικά και τις ανοησίες που γράφω στις σελίδες σου. Η δημοκρατία καταργείται όταν οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τα τηλέφωνα πολιτικών – αίρεται τότε μεγάλη επαγγελματική τους κατάκτηση, η συμφωνία να μετρούν ψήφους αντί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους δολοφονώντας ο ένας τον άλλο για να κατακτήσουν την εξουσία. Η ελευθερία, η ισότητα, η δημοκρατία για εμάς τους κοινούς θνητούς υπάρχει για να εγγυάται τις άνευ βίας και νοθείας εκλογές, τη δημοκρατική, ειρηνική, μεταβίβαση της εξουσίας μεταξύ των πολιτικών.

Η παρακολούθηση, και μάλιστα για λόγους «εθνικής ασφάλειας», κατατάσσει τον παρακολουθούμενο πολιτικό στους εχθρούς· είναι πολεμική πράξη.

Εξαιτίας του εγκλήματος που ήταν λάθος, συνασπίστηκαν οι βασιλικές αυλές εναντίον του Ναπολέοντος. Εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη συνασπίζονται οι χειρότερες νεοδημοκρατικές φράξιες, όλα τα ελληνικά κόμματα, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, οι Βρυξέλλες. Ο Ναπολέων άντεξε 10 χρόνια – θα αντέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους 10 μήνες που μένουν ως τις εκλογές; Και μετά; Τι θα γίνει μετά, ημερολόγιό μου;

Κρίμα – ήταν πολλά υποσχόμενος πολιτικός, πρέπει να του το αναγνωρίσω. Ελπίσαμε σε αυτόν μετά τη λαίλαπα Τσίπρα. Ηρθε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πολιτικό τοπίο φωτίστηκε. Τι γίνεται τώρα;

-Τη λύση βρήκε ο Αδωνις Γεωργιάδης: «πάρτε 3% να ησυχάσουμε, να τελειώνουμε» είπε στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο του ΠαΣοΚ. Καραμπινάτη περίπτωση ψυχαναλυτικής «προβολής» – του φόβου μήπως ξαναβρεθεί ο ίδιος σε κόμμα του 3%, της εποχής που πολιτευόταν με το ΛΑΟΣ του επίσης μεγάλου statesman Γεωργίου Καρατζαφέρη.

-Αν είχαν χιούμορ εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν θα ανακοίνωναν ότι θα μιλήσει δημοσίως ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Ζάππειο επ’ ευκαιρία της ξεχασμένης 3ης Σεπτεμβρίου αλλά ότι θα βάλει σε ανοιχτή ακρόαση το κινητό του.

-«Πιστεύετε πραγματικά ότι ο ιταλός πρωθυπουργός ή ο αμερικανός πρόεδρος γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες τους;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Πρωθυπουργός.

Για τον ιταλό πρωθυπουργό δεν ξέρω – στις ΗΠΑ, όχι μόνο ενημερώνονται οι πρόεδροι ποιοι παρακολουθούνται αλλά και παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση την εξόντωσή τους από τις μυστικές υπηρεσίες: ο Μπάρακ Ομπάμα του Οσάμα μπιν Λάντεν της «Αλ Κάιντα», ο Ντόναλντ Τραμπ του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του «Ισλαμικού Κράτους».

-Και ο Μπόρις Τζόνσον της Βρετανίας είχε κάθε πρωί μπροστά του κατάλογο, που του ετοίμαζε η ΜΙ5, με τα καλύτερα πάρτι της ημέρας στο Λονδίνο.

-Είπε ακόμα ο Πρωθυπουργός ότι δεν πρέπει να εξαιρούνται βουλευτές, πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες από «νόμιμες παρακολουθήσεις»: «Δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια, ούτε από τον μανάβη, ούτε από τον υδραυλικό. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν».

Η απαισιοδοξία της γνώσης

Ητοι, τον Τύπο που αποτελούσε την Τέταρτη Εξουσία δημοσιοποιώντας μυστικά και ελέγχοντας τις τρεις εξουσίες, τον έχουν αντικαταστήσει οι μυστικές υπηρεσίες που δικαιούνται «να παρακολουθούν όποιον κρίνουν». Π.χ., τον υπουργό Εξωτερικών, πολιτικούς αρχηγούς, δημοσιογράφους, βουλευτές· σαν τον Μεγάλο Αδελφό, οι μυστικές υπηρεσίες ξέρουν το καλό μας και μας προστατεύουν – ή μας τιμωρούν.

Δεν ακούγονται πολύ φιλελεύθερα αυτά – Ρισελιέ θυμίζουν που υποστήριζε το οξύμωρο «η μυστικότητα είναι η ψυχή των δημόσιων υποθέσεων». Είναι βαθιά κρατικιστική και ύπουλα αυταρχική η επίκληση της raisond’état για την παρακολούθηση αντιπάλων – όπως και η επί ΣΥΡΙΖΑ υποκλοπή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου και των κυβερνητικών στελεχών Σπύρου Σαγιά – Στέργιου Πιτσιόρλα ή των ημέιλ του Αθανάσιου Ράντου, τότε συμβούλου της Επικρατείας.

Η ποιότητα των πολιτικών ηθών μας φτάνει ως την αθλιότητα της υποκλοπής των συζητήσεων του Eurogroup από τον Ανήλικο Βαρουφάκη.

Για τούτο δεν έχει νόημα η σύγκριση του ποιος έκανε περισσότερες πολιτικές παρακολουθήσεις, η διαπίστωση «φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης». Το θέμα είναι ότι υπάρχουν επί δεκαετίες. Διαιωνίζονται και μας φθείρουν όλους – τους πολιτικούς πρωτίστως.

l Ημερολόγιό μου, υπολόγιζα σε Αύγουστο που δεν θα έχει ειδήσεις, να πάρω δυνάμεις για τους έντεκα μήνες που έρχονται. Αλλά νιώθω σαν να μην έφυγα για διακοπές. Και νιώθω βέβαια εντελώς αδύναμος να αντιμετωπίσω τα κακά που έρχονται· απλώς θα ξέρω γιατί έρχονται. Απαισιοδοξία της γνώσης, που μακάρι να διαψευστεί, να αποδειχθεί λανθασμένη γνώση.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Φοβάμαι, Διόδωρε, ότι κακώς επέστρεψες από την Εσπερία – και δη από τη Γερμανία· διότι, αν δώσουμε βάση στα περί εδραίωσης πλέον, όσο έλειπες, της χούντας στην Ελλάδα, τότε θα μας ήσουνα πιο χρήσιμος να σε κρυφακούμε – ως πολιτικό ασυλούχο – μέσω της Ντώιτσε Βέλλε.
ΣΤΑΥΡΟΣ, HOTBIRD 138, 11727 MHz

Καλώς ήλθες, Διόδωρε – πού να στα λέω… Εκεί που ετοιμαζόμασταν να θαυμάσουμε το χρυσάφι και το ασήμι της «Παναγίας της Τήνου», το ψυχολογικό μας σύστημα εμφάνισε εντροπία γιατί βγήκαν στη φόρα τα «χρυσαφικά και ασημικά» της κυβέρνησης. Η ισορροπία επανήλθε όταν θυμηθήκαμε το «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι».
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

…αν η πανδημία αντιστοιχεί στην Ισπανική Γρίπη, αν τα γεγονότα στην πρώην Σοβιετία ομοιάζουν με μεσοπολεμικές καταστάσεις, αν η μέσω Ταϊβάν επιδείνωση των κινεζοαμερικανικών σχέσεων αντανακλά τα 60s και 70s – δηλαδή, αν μέσα σε 2 χρόνια έχουμε διατρέξει σχεδόν όλον τον προηγούμενο αιώνα, ποιο θα είναι αυτή τη φορά το νέο Τέλος Της Ιστορίας;
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΥΣΤΕΡΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Καλώς ήρθες και καλώς μας βρήκες. Κάτσε να πιούμε μια μπίρα – αλλά συζήτηση περί κρυφών λογισμικών… δεν με ξέρεις, δεν σε είδα. Να έχουμε καλούς τρύγους και έναν ζεστούτσικο χειμώνα να λέμε.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΛΛΑΑΑ…;

Καημένο γαϊδουράκι, να πας στο καλό… Ενας γάιδαρος ξεσαμάρωτος σ’ έφαγε. Καλύτερα θα είσαι στον ουρανό.
ΚΛΕΛΙΑ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΕΚΑΛΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας πυροβολούσε τον κ. Μητσοτάκη σημαδεύοντας τον κ. Ανδρουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Σοκαριστήκαμε από τη βάρβαρη κακοποίηση του αθώου γαϊδαράκου στη Ζίτσα – αλλά αυτό δεν αθωώνει τα ανθρώπινα γαϊδούρια της Πολιτικής, της Τέχνης, της Κοινωνίας.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

«Παρών» ψήφισε η ΝΔ για την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Πανταχού παρούσα. Σε κάθε τηλεφωνική συνομιλία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ