• Αναζήτηση
 • Από την Αθήνα στον… κόσμο

  Από την Αθήνα στον… κόσμο | tovima.gr
  Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από έξι-επτά χρόνια, στην καρδιά των μνημονίων, τότε που η πρωτεύουσα πνιγόταν στα δακρυγόνα, ένας επιφανής της αγοράς είχε προβλέψει ότι η Αθήνα και κατ’ επέκταση η Ελλάδα θα εξελιχθούν σε τουριστικό προορισμό πρώτης επιλογής τα επόμενα χρόνια.
  Στην εύλογη απορία μας είχε αποδώσει την πρόγνωσή του στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας των ανθρώπων και ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και των social media.
  «Η Ελλάδα και η Αθήνα», μας είχε πει τότε, «προσφέρουν προς αναμετάδοση εξαιρετικά όμορφες εικόνες, ικανές να προσελκύσουν τον καθένα». Για να προσθέσει ότι «η μαζική μετάδοση όμορφων εικόνων αρκεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας».
  Και όντως έκτοτε, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η Αθήνα και η Ελλάδα πολιορκήθηκαν και πολιορκούνται απ’ άκρου εις άκρον από πλήθη επισκεπτών.
  Ακόμη και τώρα, στα τέλη Οκτωβρίου, διαπιστώνει κανείς την ένταση του τουριστικού ρεύματος. Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι το πρωτοφανές τουριστικό ρεύμα θα έχει διάρκεια  και αναμένεται να κορυφωθεί το 2021.
  Τις προηγούμενες μέρες το ίδιο πρόσωπο, έχοντας το πλεονέκτημα της επιβεβαίωσης των προγνώσεών του, επέκτεινε την ιδέα του στη ζώνη της πολιτικής. Μας επισήμανε ότι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών διαμορφώνει ένα περιβάλλον άμεσης δημοκρατίας στην ευρύτερη πολιτικο-κοινωνική ζώνη.
  Ολοι πλέον είναι δυνάμει αναμεταδότες πολιτικών σημάτων και μηνυμάτων, αλλά και ιδεών και απόψεων, από τις πιο αιρετικές και τις πλέον συνωμοσιολογικές μέχρι τις πιο συστημικές και τις απόλυτα ορθολογικές.
  Επέμεινε δε ότι οι διαμεσολαβήσεις περιορίζονται και ότι ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές, τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, να διαμορφώσει γνώμη και άποψη – στρεβλή ή ορθολογική – και βεβαίως να τη μεταβιβάσει, να τη διαδώσει, ανάλογα με την ελκυστικότητά της, στον άπειρο ψηφιακό κόσμο με τον οποίο είναι άπαντες πλέον διασυνδεδεμένοι.
  Αυτή είναι, κατά τον συνομιλητή μας, θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με το παρελθόν και ικανή να οδηγήσει σε κατακλυσμιαίες αλλαγές στη ζώνη της πολιτικής, σαν κι αυτές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον κόσμο.
  Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί πριν από μερικά χρόνια ότι ένα πρόσωπο με σκανδαλώδη βίο και περιθωριακές απόψεις σαν τον Ντόναλντ Τραμπ θα ελάμβανε το χρίσμα των Ρεπουμπλικακών, θα διεκδικούσε και εν τέλει θα κατακτούσε τον Λευκό Οίκο.
  Η αλήθεια είναι ότι κανείς πια δεν αμφιβάλλει ότι η συντελεσθείσα πολιτική ανατροπή στις ΗΠΑ και η διαφαινόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα και της ανάπτυξης των νέων τεχνικών επικοινωνίας και της δυνατότητας εξάπλωσης και συντονισμού αβάσιμων, επικίνδυνων και αντιδημοκρατικών κατά βάση πολιτικών επιλογών.
  Οπως και να έχει, όσοι ασκούνται στο πεδίο της πολιτικής οφείλουν, αν μη τι άλλο, να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις νέες τεχνικές επικοινωνίας και διάδοσης των ιδεών, όλων των ιδεών…
  Γνώμες
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk