Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο οικοδεσπότης της τηλεοπτικής εκπομπής «Πατριώτες» στο ιδιωτικό Κανάλι 14 του Ισραήλ άνοιξε σαμπάνια στο στούντιο και κέρασε γλυκά τους καλεσμένους του γιορτάζοντας την αεροπορική επιδρομή εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς στην Ντόχα. Πέραν από κακόγουστοι και απάνθρωποι, οι πανηγυρισμοί για την επίθεση μέσα στην πρωτεύουσα ενός αραβικού κράτους που μεσολαβούσε για την ειρήνευση στη Γάζα και υπό την ευρεία έννοια στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκαν υπερβολικοί και πρόωροι.
Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς επέζησαν του βομβαρδισμού, όπως διαβεβαιώνουν τόσο η οργάνωση όσο και αξιόπιστες αραβικές πηγές, ενώ στον ισραηλινό Τύπο διοχετεύθηκαν πληροφορίες ότι το στρατιωτικό επιτελείο είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την αεροπορική επιχείρηση. Ανακύπτουν ωστόσο πληθώρα ερωτημάτων για την επίθεση, για τη στρατηγική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και για την ανοχή που δείχνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους «αιφνιδιασμούς» από τον στενό φίλο και σύμμαχό του.
Είναι αδιανόητο να μη γνώριζαν οι αμερικανικές υπηρεσίες τα ισραηλινά σχέδια και να αντιλήφθηκαν τι γίνεται λίγα λεπτά πριν τα αεροσκάφη εξαπολύσουν τους πυραύλους τους κοντά στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον Κόλπο. Μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, είχε επισκεφθεί το Ισραήλ ο νέος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ. Το Ισραήλ ανέλαβε την «αποκλειστική» ευθύνη» για τον βομβαρδισμό, ενώ απείλησε ότι θα φτάσει στους αρχηγούς της Χαμάς όπου και αν βρίσκονται, προειδοποιώντας εμμέσως την Τουρκία.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον ηγέτη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι για να τον ειδοποιήσει όταν οι πύραυλοι είχαν ήδη εκτοξευθεί, ενώ στη συνέχεια του εγγυήθηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη επίθεση. Μια άλλη εκδοχή θέλει τους Αμερικανούς να ειδοποίησαν εγκαίρως τους Καταριανούς, που με τη σειρά τους ειδοποίησαν τους ηγέτες της Χαμάς, ενώ ένα ακόμη πιο… προχωρημένο σενάριο φέρει ηγετικά στελέχη του εμιράτου να συναίνεσαν στην επίθεση για να απαλλαγεί η χώρα από την παρουσία της Χαμάς. Παραμένει επτασφράγιστο μυστικό πάνω από ποιες χώρες πέρασαν τα ισραηλινά αεροσκάφη και από πού εξαπέλυσαν τους πυραύλους.
Τα «πλήγματα ακριβείας» γκρέμισαν συγκεκριμένη πτέρυγα και όχι ολόκληρο το κτίριο όπου υποτίθεται πως συνεδρίαζε η ηγεσία της οργάνωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο γιος του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, και άλλα πέντε άτομα. Οι αρχηγοί της Χαμάς στοχοποιήθηκαν μέσω του στίγματος των κινητών τηλεφώνων τους, τα οποία όμως είχαν αφήσει σε άλλο δωμάτιο, υποστήριξε ισραηλινή πηγή ασφαλείας, παρότι είναι γνωστό ότι τα στελέχη δεν παίρνουν στις συσκέψεις κινητά για να αποφύγουν την υποκλοπή των συζητήσεων.
Ανεξάρτητα από τη συνωμοσιολογία, είναι προφανές ότι ο Νετανιάχου διέταξε την επιχείρηση γιατί δεν πιστεύει πλέον πως θα υπάρξει αποτέλεσμα από τον μεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ ή πολύ απλά επειδή δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα χωρίς να έχει πετύχει όλους τους στρατηγικούς στόχους του, οι οποίοι περιλαμβάνουν την παραμονή του στην εξουσία και δεν ταυτίζονται απαραίτητα με εκείνους που περιγράφει ο ίδιος δημόσια.
Στο υποθετικό σενάριο που η ηγεσία της Χαμάς συμφωνούσε την περασμένη Τρίτη να απελευθερώσει όλους τους ισραηλινούς ομήρους, να καταθέσει τα όπλα και να αποδεχθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η κυβέρνηση του Ισραήλ θα έπρεπε τουλάχιστον να «παγώσει» την επίθεση του στρατού στη Γάζα καθώς και το σχέδιο για τον εγκλεισμό του άμαχου πληθυσμού σε μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Νότο με πρόσχημα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, που ενδεχομένως θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα ως «προαναχωρησιακά κέντρα» για τον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων στο εξωτερικό.
Η ισραηλινή αντιπολίτευση κατηγορεί τον Νετανιάχου για σπασμωδικές κινήσεις που υπαγορεύονται από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του ότι έχει βυθίσει τη χώρα σε διεθνή απομόνωση και σε έναν πολυμέτωπο αγώνα όπου ο αριθμός των αντιπάλων διαρκώς μεγαλώνει. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το Ισραήλ έχει επιτεθεί ή εμπλακεί σε συγκρούσεις στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράν, στην Υεμένη, στο Κατάρ, ακόμα και στην Τυνησία (κατηγορείται για επίθεση με drones εναντίον του διεθνούς στολίσκου των ακτιβιστών Sumud, που θέλουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας).
Από το στρατόπεδο του Νετανιάχου αντιτείνουν ότι σχεδόν δυο χρόνια μετά την ταπεινωτική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, το Ισραήλ είναι η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή. Κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στη Χαμάς, στη Χεζμπολάχ και στο Ιράν, εξόντωσε μεγάλο μέρος της ηγεσίας των Χούθι, κατέκτησε ολόκληρο το Γκολάν και την κορυφή του όρους Ερμών, επεκτείνει τους οικισμούς των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη προετοιμάζοντας την προσάρτησή της, δηλαδή υλοποιεί μεθοδικά το όραμα του Μεγάλου Ισραήλ.
Υπέρ και η Ελλάδα
Στο διπλωματικό πεδίο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης (που προώθησαν από κοινού Γαλλία, Σαουδική Αραβία, ΕΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, Τουρκία κ.ά.), η οποία απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, στηρίζει τη λύση των δύο κρατών ενώ προβλέπει ότι η Χαμάς θα παραδώσει τα όπλα στην Παλαιστινιακή Αρχή. Υπέρ ψήφισαν 142 χώρες (και η Ελλάδα), ενώ καταψήφισαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλες οκτώ.
Η Γαλλία, η Αυστραλία και η Μάλτα είναι ορισμένες από τις χώρες που έχουν θέσει ως ορόσημο για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τη σύνοδο που θα ολοκληρωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Αν έχει καταληφθεί μέχρι τότε ολόκληρη η Πόλη της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, οι χώρες που τώρα διατηρούν πρακτικά ρόλο θεατή θα βρεθούν ενώπιον νέων τετελεσμένων και θα κληθούν να διαχειριστούν την ανθρωπιστική καταστροφή από κοινού με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα.
Δυο βραδιές μετά τις σαμπάνιες και τα γλυκά στο στούντιο των ισραηλινών «Πατριωτών» για την Ντόχα, νεαρές ακτιβίστριες της οργάνωσης Standing Together εισέβαλαν στο πλατό της ίδιας εκπομπής ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ισως είναι πολύ αργά, καθώς μάλλον τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει πλέον τον Νετανιάχου.






