Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των εταιρειών σήμερα είναι η διεκδίκηση και η διατήρηση ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας, όπου η προσφορά είναι περιορισμένη. Παρότι οι επιχειρήσεις μετασχηματίζονται πλέον σε εταιρείες τεχνολογίας, τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη έλλειψη όλων των εποχών σε αυτό το δυναμικό. Ταυτόχρονα, με τις τεχνικές δεξιότητες να θεωρούνται ξεπερασμένες κάθε 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο, οι προσλήψεις για την αντιμετώπιση μόνο των τρεχουσών αναγκών αποδεικνύεται μια μη κερδοφόρα στρατηγική. Αντί να ανταγωνίζονται για προσωπικό, οι εταιρείες πρέπει να εξετάζουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, κατά την οποία θα δημιουργούν και θα καλλιεργούν ταλέντα στον τομέα της τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, μην ανταγωνίζεστε για τα ταλέντα με τους άλλους, όταν μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας.

Καθώς τα στοιχεία που διαφοροποιούν τα ταλέντα αυτά είναι η δημιουργικότητα, η επίλυση προβλημάτων και άλλες ανθρώπινες δεξιότητες, οι εταιρείες θα πρέπει τους επόμενους 24 μήνες να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτών.

Στο μεταξύ η έλλειψη δεξιοτήτων εμποδίζει τις εταιρείες να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και καθώς η κρίση ταλέντων τεχνολογίας αναμένεται να συνεχιστεί με παρόμοιους ρυθμούς, οι οργανισμοί θα χρειαστεί να στραφούν προς μοντέλα προσλήψεων που επικεντρώνονται στις δεξιότητες και όχι στις θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα πρέπει να αξιοποιήσουν νέες πηγές για την εύρεση προσωπικού και να επιβραβεύσουν την ευελιξία. Μετά την πανδημία, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα επέλεξαν να εργάζονται εξ αποστάσεως και σύμφωνα με έρευνες, σχεδιάζουν να εργάζονται υβριδικά ή πλήρως απομακρυσμένα και στο μέλλον. Ταυτόχρονα, δεδομένου του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι επιχειρήσεις απαιτούν περισσότερα από τις τεχνολογικές τους ομάδες και αναζητούν ταλέντα από όλον τον κόσμο. Για να τα προσελκύσουν, επιλέγουν κίνητρα όπως η αύξηση των αποδοχών, η παροχή ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας και το reskilling. Ωστόσο, η επιλογή μόνο μίας από αυτές τις λύσεις είναι μη βιώσιμη.

Οι οργανισμοί με ευέλικτη προσέγγιση στις δεξιότητες μπορούν όχι μόνο να προσλαμβάνουν, αλλά και να αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες, να εκπαιδεύουν ή να επανεκπαιδεύουν ταλέντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε συνδυασμό με ευκαιρίες ανάπτυξης (π.χ. mentoring) οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργούν νέα ταλέντα αντί να ανταγωνίζονται για τα υπάρχοντα.

Οι εργαζόμενοι από την άλλη αναζητούν ενδιαφέρον στην εργασία τους και ευέλικτα μονοπάτια σταδιοδρομίας, κομμάτια στα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν. Βάσει ερευνών, καθώς το 74% των εργαζομένων πιστεύουν ότι πρέπει να ανανεώνουν τις δεξιότητές τους κάθε έξι μήνες για να είναι αποτελεσματικοί, οι εταιρείες είναι καλό να προωθούν την εσωτερική κινητικότητα, ώστε οι εργαζόμενοι να αναλαμβάνουν νέους ρόλους και να αποκτούν νέες δεξιότητες. Την επόμενη δεκαετία η τεχνολογία θα βελτιώνεται στην εκτέλεση εργασιών, επιτρέποντας στα ταλέντα να επικεντρώνονται σε προβλήματα όπου χρειάζεται ανθρώπινη επαφή, να προσαρμόζονται στις επιχειρηματικές ανάγκες και να καινοτομούν.

Καθώς ο αυτοματισμός θα ελευθερώνει πολύτιμο ανθρώπινο χρόνο, το πεδίο μάχης της επόμενης δεκαετίας μπορεί να μην είναι η εύρεση ταλέντων, αλλά η πρωτοποριακή τεχνολογία για το μέλλον.

O κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος είναι CEO της Deloitte Ελλάδος.