Η βαριά σκιά του σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων θολώνει τον λαμπερό αυγουστιάτικο ουρανό της Αθήνας, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο ή καλύτερα την απειλή της πολιτικής αστάθειας, η οποία μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στις ελληνικές υποθέσεις σε τούτους τους ιδιαίτερα προβληματικούς καιρούς.

Μέχρι τώρα το στοιχείο του πολιτικού κινδύνου φάνταζε ελεγχόμενο και επέτρεπε αισθήματα σχετικής ασφάλειας, παρά τις πολλές αντιξοότητες, ενεργειακές, πληθωριστικές και άλλες, που ο πόλεμος στην Ουκρανία γέννησε και οι παρεπόμενες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο επέτειναν.

Οι αποκαλύψεις του σκανδάλου των υποκλοπών κλόνισαν το εσωτερικό μέτωπο, οι όποιες γέφυρες συνεννόησης κατέρρευσαν και η τοξικότητα τείνει πλέον να κυριαρχήσει στον πολιτικό διάλογο.

Ολα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι στους επόμενους εκλογικούς μήνες οι εντάσεις θα περισσεύουν και η χώρα θα κινδυνεύσει να περιπέσει σε καθεστώς ανελέητων εσωτερικών πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν διευρυνόμενο το δίκτυο των παρακολουθήσεων. Η πιθανή πια επικράτηση τέτοιων πολιτικών συνθηκών, βοηθούντος και του αναλογικού εκλογικού νόμου, θα δυσκολέψει όχι μόνο την εξασφάλιση αυτοδυναμίας, αλλά ακόμη και τον σχηματισμό βιώσιμης συμμαχικής κυβέρνησης.

Υπό αυτή την έννοια, η επανάκαμψη του πολιτικού κινδύνου ή του λεγόμενου πολιτικού ρίσκου, όπως θέλουν να τον αποδίδουν οι οικονομολόγοι, πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει πληγωθεί από αυτή την τόσο σκοτεινή για τη Δημοκρατία μας υπόθεση. Βρίσκεται εμφανώς σε αμυντική θέση, προσπαθεί να ελευθερωθεί από το μέγα βάρος που αυτή μεταφέρει, πιέζεται εσωτερικά και ελέγχεται εξωτερικά.

Ο μύθος της κάμπτεται, η αξιοπιστία της υπονομεύεται και οι ευρύτερες προσπάθειές της, μεταρρυθμιστικές και άλλες, δυσκολεύουν.

Ηλπιζε η κυβέρνηση ότι με την εξαιρετική φετινή επίδοση του τουρισμού και την ενίσχυση των περισσότερων δραστηριοτήτων της οικονομίας θα μπορούσε να ελέγξει τις συνέπειες του επερχόμενου σκληρού, κατά τα φαινόμενα, ενεργειακού χειμώνα και της αναμενόμενης πληθωριστικής έξαρσης και μαζί να μη χάσει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την προσεχή άνοιξη, που θα απάλλασσε τη χώρα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από πρόσθετα χρηματοοικονομικά βάρη και νομισματικές επισφάλειες.

Ο Πρωθυπουργός βεβαίως θα επιχειρήσει προσεχώς να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις του σκανδάλου των υποκλοπών, αποδεχόμενος και ενισχύοντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ελέγχου, όπως και τα θεσμικά αντίβαρα προστασίας των κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα ατομικών δικαιωμάτων.

Και μαζί θα προσπαθήσει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα μείζονα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, της ακρίβειας και γενικότερα της οικονομικής ανασυγκρότησης. Ηδη εν όψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται συστηματικά ώστε εγκαίρως να προσδιοριστούν οι στόχοι, οι προτεραιότητες και να επιλεγούν τα κατάλληλα μέσα πολιτικής.

Ομως και αυτή η ζώνη δεν είναι ακόμη αποκρυσταλλωμένη. Οι αβεβαιότητες ως προς την ένταση και τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία παραμένουν μεγάλες, όπως και είναι άγνωστες οι τιμές του φυσικού αερίου από τις οποίες εξαρτάται και το εύρος του δημοσιονομικού χώρου και των μέτρων ανακούφισης που μπορούν να προβλεφθούν για τους πιο ευάλωτους των συμπολιτών μας.

Και υπό αυτή την έννοια θα ήταν μέγα σφάλμα τυχόν υποτίμηση των πολιτικών συνεπειών του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Η άποψη που διακινείται από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες ότι το σκάνδαλο δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία είναι εσφαλμένη. Αντιθέτως την απασχολεί σφόδρα γιατί θίγει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και παραβιάζει τον πυρήνα των αξιών του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός οφείλουν να σκύψουν πραγματικά πάνω από το σκάνδαλο, να ελευθερώσουν την έρευνα ώστε να χυθεί άπλετο φως και βεβαίως να εγγυηθούν ότι οι ωτακουστές δεν θα έχουν άλλες ευκαιρίες άνετης πρόσβασης στα τηλέφωνα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και άλλων με το πρόσχημα μάλιστα της εθνικής ασφάλειας. Μόνο έτσι θα ανακτηθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη και θα αμβλυνθεί το πολιτικό πρόβλημα.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ