Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει ουσιαστικά τον συνδιεκδικητή της προεδρίας Στέφανο Τζουμάκα, παραπέμποντάς τον προχθές το απόγευμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Η κίνηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά πολλούς είναι στη λογική «βαράω το σαμάρι, αφού δεν μπορώ να κτυπήσω το άλογο» καθώς δεν μπήκε στην ευθεία αντιπαράθεση με τα ηγετικά στελέχη της Ομπρέλας.

Ομως η επιλογή αυτή που επικροτήθηκε από τη στενή προεδρική ομάδα, όπως π.χ. τον Παύλο Πολάκη που έδωσε το στίγμα με το μήνυμα: «Ηρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα, σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν, αλλά εκπέμπεις μόνο δηλητήριο διάλυσης!! Κάν’ το εκτός κόμματος».

Ο κ. Κασσελάκης, στον απόηχο του πολιτικού του γάμου με τον σύντροφό του Τάιλερ Μάκμπεθ στη Νέα Υόρκη, πήρε άμεσα την απόφαση έπειτα από συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες και έδειξε την πόρτα της εξόδου στο ιστορικό στέλεχος της ευρύτερης Αριστεράς και μέλους του Αντιδικτατορικού Αγώνα, μια κίνηση που δεν του είχαν επιφυλάξει ούτε στο ΠαΣοΚ παρά τις κατά καιρούς πολιτικές διαφωνίες του.

Και το άκρως παράδοξο είναι ότι όσα είπε ο κ. Τζουμάκας στον Σκάι τα είχε πει και προεκλογικά και τα έλεγε συνεχώς, όπως και βέβαια στην προ ημερών Πολιτική Γραμματεία όταν δεν κουνήθηκε φύλλο στα λεγόμενά του. Υπήρχε όμως πίεση να κάνει μια δυναμική κίνηση ο Στ. Κασσελάκης και επελέγη ο Στ. Τζουμάκας, ως ο πιο αδύναμος κρίκος, μόνο που αυτή η κίνηση ξεσήκωσε από προχθές θύελλα αντιδράσεων.

Η αντίδραση Φίλη στην παραπομπή

Ο Νίκος Φίλης ζητεί να συμπαρασταθούν στον υπό διαγραφή πρώην υπουργό που παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον Αντώνη Κοτσακά (ο οποίος έχει ανοικτή γραμμή με τον Διονύση Τεμπονέρα που στέκεται απέναντι στη νέα ηγεσία και ζητεί ψυχραιμία).

Ο κ. Φίλης είπε ότι είναι απαράδεκτη ενέργεια και πρέπει να στηριχθεί ο κ. Τζουμάκας. Στη δήλωση του Ν. Φίλη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με διαρροές που έδειχνε στον πρώην υπουργό και σε άλλα στελέχη την πόρτα της εξόδου: «Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται τη συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα: Γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».

Το κλίμα βάρυνε από το απόγευμα της Παρασκευής περισσότερο μετά την είδηση ότι ο κ. Κασσελάκης είπε ευθέως ότι ο κ. Τζουμάκας έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος. «Δεν μπορώ να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα ως «ολιγαρχικό» και «διαπλεκόμενο»» τόνισε σε ανάρτησή του. Και όπως έγραψε δημόσια και ο κ. Πολάκης, «είπε στον Σκάι ότι η διαπλοκή εγκαταστάθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και θα ανατρέψουμε την εκλογή Κασσελάκη στο συνέδριο».

Ο Στ. Τζουμάκας αντέδρασε μιλώντας για δημοκρατική εκτροπή και για παραβίαση του Καταστατικού από τον Στ. Κασσελάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο συμπορεύτηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά». Πάντως, μένει να φανεί αν υπερψηφιστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας η πρόταση για διαγραφή του Στ. Τζουμάκα.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ έχει ήδη αποχωρήσει ο δεύτερος επιλαχών βουλευτής Χανίων Γιώργος Πετράκης.

Καμία διάθεση για ενότητα

Ουσιαστικά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρέμεται σε μια κλωστή, με το σενάριο της διάσπασης να είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Το χάσμα που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε και η προ ημερών πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία συμμετείχε ο νέος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη.

Δεν υπήρχε ουδεμία διάθεση, όχι πολιτικής ενότητας, ούτε καν ψυχικής. Ενα κόμμα που είναι εμφανώς τριχοτομημένο και σε κατάσταση ιδιαίτερα προβληματική παρά την προσπάθεια που γίνεται από διάφορες δυνάμεις να προβληθεί η μεγάλη αλλαγή που ήρθε με την εκλογή Κασσελάκη. Και το ερώτημα είναι πλέον πότε θα επέλθει η διάσπαση: πριν ή μετά το συνέδριο;

Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός στελεχών που δεν αποδέχονται τον Στ. Κασσελάκη, αν και γίνεται προσπάθεια πολλοί να μεταπειστούν από παράγοντες που ήταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, είναι σαφές ότι αρκετοί στο πλαίσιο είτε της συμμετοχής στη νέα προεδρική ομάδα είτε της «κατοχύρωσης» κομματικής καρέκλας συσπειρώνονται πίσω από την ηγεσία, εγκαταλείποντας την κατ’ επίφαση ουδετερότητα που είχαν κατά την εσωκομματική αναμέτρηση ή αλλάζουν και στρατόπεδο!

Το ερώτημα για τις αποχωρήσεις

Οι συνάξεις των τελευταίων ημερών είναι πολλές και το ερώτημα που πλανάται είναι, εκτός από το πότε θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. Στο παρασκήνιο λέγονται πολλά για το ποιος ευνοείται από το «μπάχαλο» (αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποίησε σε συνομιλία μας πολύπειρο στέλεχος) και ποιοι «τρίβουν τα χέρια τους» μετά από μια ρήξη που θα ενισχύσει τα σενάρια ίσως για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές.

Το ορόσημο και για τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη αποτελούν οι ευρωεκλογές, αλλά το κρίσιμο διήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι στις 11-12 Νοεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Δεν είπε τυχαία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΠΓ ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες για την ενότητα του κόμματος. Και αυτό είναι αλήθεια.

«Πύρρειος νίκη» για την αναβολή του συνεδρίου

Οσα έγιναν την περασμένη Τετάρτη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενίσχυσαν την άποψη ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών. Ακόμα και η πρόταση του Στ. Κασσελάκη για διεξαγωγή συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου πέρασε διά πυρός και σιδήρου και είναι πρωτοφανές για νεοεκλεγέντα πρόεδρο να εγκρίνεται εισήγησή του οριακά. Η ΠΓ ενέκρινε κατά πλειοψηφία επί των παρόντων την πρότασή του για συνέδριο τον Φεβρουάριο, παρά το γεγονός πως υπάρχει ήδη απόφαση να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, ουσιαστικά την περίοδο που θα γίνει η Κεντρική Επιτροπή.

Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία με 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά, τρεις που ήταν αρνητικοί στην πρόταση Κασσελάκη αποχώρησαν και υπήρχε και μια απουσία. Η αριστερή τάση της «Ομπρέλας» και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταψήφισαν, ενώ οι «6+6» ψήφισαν λευκό, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητεί να γίνει το συνέδριο τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν είναι ενιαία και δεν έχει κοινή στρατηγική για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό από μόνο του είναι το θετικό για την ομάδα των «νεοπροεδρικών» που δέχονται τα πυρά.

Οταν έρθει η ώρα της αποχώρησης – εδώ φαίνεται πολλοί της «Ομπρέλας» να το θέλουν, αλλά οι «6+6» θα παραμείνουν στο κόμμα με στάση επικριτική – θα δοκιμαστούν οι αντοχές πολλών και κυρίως θα φανεί κατά πόσο κάποιοι εννοούν όσα λένε.

Και αυτό γιατί η ΠΓ έχει 43 μέλη και εάν ήταν όλη η εσωκομματική αντιπολίτευση ενωμένη, δεν θα περνούσε η πρόταση του Στ. Κασσελάκη για συνέδριο τον Φεβρουάριο.

Η τριχοτόμηση είναι εμφανής και η άποψη των στελεχών της «Ομπρέλας» ότι πρόκειται περί μειοψηφικής απόφασης λέει πολλά για την επερχόμενη διάσπαση που ενισχύθηκε και από το κλίμα στην ΠΓ, που εξαρχής ήταν τεταμένο, κυριάρχησαν οι αντεγκλήσεις, τα καρφιά και οι φαρμακερές αιχμές.