Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες είχε πει την περασμένη Τετάρτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και δεν είχε άδικο. Η ενότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή και όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες ενισχύουν την εκτίμηση ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών.

Η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα το απόγευμα της Παρασκευής από τον Στέφανο Κασσελάκη με την φράση, «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος» -αν και τυπικά πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας για να τον διαγράψει και απαιτείται πλειοψηφία 2/3- για τα όσα είπε στον Σκάι το πρωί της ίδιας μέρας, έφερε την πρώτη μεγάλη σύγκρουση από την ημέρα της εκλογής του.

«Η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν μια φράση του Στ. Τζουμάκα που ενόχλησε την ηγετική ομάδα. Μια φράση που είχε πει κατά καιρούς ο Στ. Τζουμάκας τόσο σε ΜΜΕ όσο και στην Πολιτική Γραμματεία την περασμένη Τετάρτη. Μόνο που αυτή η φράση ήρθε λίγες ημέρες μετά το «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Στ. Κασσελάκης προς βουλευτές και στελέχη για να μην δημιουργούν πρόβλημα με τις δηλώσεις και την στάση τους στην εικόνα του κόμματος.

Και δεν ήταν μόνο η περίπτωση του Στ. Τζουμάκα χθες, αλλά ήρθε λίγο αργότερα και η προτροπή της ηγεσίας μέσω διαρροών για έξοδο και του Νίκου Φίλη και όσων άλλων διαφωνούν από το κόμμα. Ο Ν. Φίλης που επικρίνει με δριμύτητα τον Στ. Κασσελάκη στήριξε δημόσια τον Στ. Τζουμάκα και ζήτησε να πράξουν το ίδιο και άλλοι.

Μεγαλώνει το χάσμα

Είναι σαφές, ότι το χάσμα μεγαλώνει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καμία πλευρά, τόσο η προεδρική όσο και μεγάλο κομμάτι της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει διάθεση, όχι συμπόρευσης αλλά ούτε καν τυπικής συγκατοίκησης με κάποιους όρους.

Συμβιβασμός εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει και αυτό που απομένει, καθώς καιο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει διάθεση να ρίξει νερό στο κρασί του αλλά είναι στη γραμμή «έως εδώ, φθάνει», αλλά ούτε και άλλα στελέχη είναι διατεθειμένα να τον αποδεχθούν ως πρόεδρο, είναι πότε θα γίνει η ρήξη και η διάσπαση.

Τον όρο διάσπαση δεν τον αποδέχεται η ηγετική ομάδα, καθώς είναι δύσκολο θεωρούν να υπάρξει μαζική αποχώρηση στελεχών. Αυτό έγινε το 2015 με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά εξαϋλώθηκε εκλογικά η Λαϊκή Ενότητα και όσα σχήματα έγιναν δεν περπάτησαν.

Οι νεότεροι που θέλουν να παραμείνουν

Επίσης, ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι ότι δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρκετοί, κυρίως της νεώτερης γενιάς, υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η ίδια, αλλά και μέλη της ομάδας 6+6, μεταξύ αυτών ο Νάσος Ηλιόπουλος, προτιμούν να παραμείνουν και να λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα, διατυπώνοντας τις διαφωνίες τους στα όργανα και αναμένοντας τις εξελίξεις.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και αρκετοί, ζητούν ψυχραιμία, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας στις συνομιλίες του με στελέχη. Μπορεί να υπάρξει; Δύσκολο. Η Κουμουνδούρου έστειλε σαφές μήνυμα και προς τον Ν. Φίλη και σε άλλους: «Η επίκληση του Νίκου Φίλη, ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική. Αν ο Ν. Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στ. Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;» ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

Είχε προηγηθεί ο χαρακτηρισμός του Ν. Φίλη για απαράδεκτη ενέργεια που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και οι αιχμές του προς τον Στ. Κασσελάκη ότι και το καταστατικό δεν γνωρίζει ούτε και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.

Ο ίδιος ο Στ. Τζουμάκας ήταν λάβρος κατά του νέου αρχηγού, μίλησε για δημοκρατική εκτροπή και αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου που ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον του, όπως ανέφερε, διοικητικά παρά τις έντονες πολιτικές τους συγκρούσεις.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Η διαγραφή Τζουμάκα έδωσε την ευκαιρία και σε άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να βγουν μπροστά και να καταδικάσουν την στάση του Στ. Κασσελάκη, δείχνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες, όντως θα είναι κρίσιμες για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος που συντάχθηκε προεκλογικά με την Έφη Αχτσιόγλου και είχε κεντρικό ρόλο στην χάραξη στρατηγικής, μίλησε για αντικαταστατική διαγραφή Τζουμάκα. Δεν έκρινε τις δηλώσεις του για τις οποίες είπε πως έπρεπε να έχουν λόγο τα όργανα του κόμματος, αλλά έθεσε ένα ευρύτερο ζήτημα με την εξής σημείωση: «Η επίκληση της συλλογικότητας και των κανόνων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κυρίως δεν μπορεί να ανοίγει το δρόμο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στις γραμμές μας».

Πολλοί από τους 53 ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και ένας εκ των κορυφαίων στελεχών τους, ο Ευκλ. Τσακαλώτος έκανε αιχμηρό και με δόση ειρωνείας σχόλιο, δείχνοντας ότι διέβη τον Ρουβίκωνα και αυτός! «Υπάρχει το θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος. Υπάρχει επίσης η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό».

Πιο αιχμηρός όμως ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης που είπε ότι ο κ. Κασσελάκης αντί να είναι ενωτικός, εγκαλεί στελέχη που έφεραν τη νίκη στην Αριστερά. Παράλληλα υποστήριξε πως ο Στ. Τζουμάκας δεν είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στ. Κασσελάκης δεν ξέρει το καταστατικό και μίλησε για την Επιτροπή Δεοντολογίας που πρέπει να αποφασίσει.

Οι υποστηρικτές και οι προβληματισμένοι

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και ένα μέτωπο υποστηρικτικό και λογικό είναι για τον Στ. Κασσελάκη από πρόσωπα που είναι κοντά του, όπως ο Παύλος Πολάκης που ανέφερε και έδειξε ότι οι εισηγήσεις είναι στην κατεύθυνση πως δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή: «Ηρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν, αλλά σήμερα εκπέμπεις μόνο δηλητήριο διάλυσης!! Κάντο εκτός κόμματος!». Ο Ευάγγελος Αποστολάκης που είναι επίσης πολύ κοντά στον Στ. Κασσελάκη είπε για μια φουρτούνα που περνά ο ΣΥΡΙΖΑ και θα την ξεπεράσει.

Υπάρχουν και στελέχη που είναι αρκετά προβληματισμένα με όσα βλέπουν. Π.χ. ο Χρήστος Σπίρτζης που διαφώνησε και με τα λεγόμενα του Στ. Τζουμάκα εξέφρασε την διαφωνία του και με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τον Στ. Κασσελάκη.

Το κλίμα είναι εκρηκτικό και το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν οι κινήσεις που θα επισημοποιήσουν την διάσπαση. Είναι ζήτημα εβδομάδων με ορόσημο την Κεντρική Επιτροπή της 11ης και 12ης Νοεμβρίου.

Και το κλειδί είναι σε μια φράση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των προσώπων της νέας ηγετικής ομάδας που λέει πολλά: «Ο Στ. Κασσελάκης είναι φίλος μου, αλλά μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, τα πράγματα ξέφυγαν λίγο. Υπάρχει κρίση».