Σε διαρκή αναταραχή βρίσκεται ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και Αριστεράς με φόντο τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν πλέον την Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη δεύτερη θέση. Ο πολυκερματισμός του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ευνοεί τις διεργασίες που, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ουδείς μπορεί να αποκλείσει δυναμικότερες εξελίξεις το προσεχές διάστημα, κυρίως εάν αναπτυχθούν δυνάμεις που θα θέσουν με ένταση το θέμα της ένωσης ή έστω της συνεργασίας σε ισότιμη βάση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε για μία ακόμα φορά την πρότασή του για συνεργασία, αν όχι στο ΠαΣοΚ που την απορρίπτει, στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, όπως δήλωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου δεν υπάρχει καθολική άρνηση στις συνεργασίες ή στις συμμαχίες, όπως επίσης δεν καταγράφεται καθολική συμφωνία σε μια τέτοια προοπτική.
Εντάσεις
Το ΠαΣοΚ ταλανίζεται από τις εσωκομματικές του εντάσεις καθώς το κόμμα πέφτει σε ποσοστά, δεν εμφανίζει δυναμική, χάνεται η δεύτερη θέση από την Πλεύση Ελευθερίας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αρνητικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά στη ζώνη πέριξ του 6%, οι γκρίνιες είναι συνεχείς για την πορεία του κόμματος, πληθαίνουν οι φωνές κριτικής για τον Σωκράτη Φάμελλο, ενώ η σκιά του Αλέξη Τσίπρα πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Αριστερά είναι διχασμένη επί της ουσίας, καθώς συγκρούονται δύο θέσεις, η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η αυτόνομη πορεία. Και αναμένεται να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει το τρέχον Σαββατοκύριακο για τα μελλούμενα.
Τι φταίει και δεν μπορεί να ομονοήσει ο προοδευτικός χώρος; Ο Κώστας Ελευθερίου, επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και συντονιστής του κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Πολιτικής ΕΝΑ, θεωρεί ότι υπάρχει μόνιμη κρίση εμπιστοσύνης που επηρεάζει τους πάντες, άρα και την Κεντροαριστερά. Παράλληλα, όπως λένε στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι τόσο το κόμμα τους όσο και το ΠαΣοΚ θεωρούνται από τους ψηφοφόρους ως συστημικά κόμματα δυσχεραίνει τη θέση τους, καθώς αντιμετωπίζονται εχθρικά από τους ψηφοφόρους.
Λαβύρινθος
Το ίδιο συμβαίνει και με τη Νέα Αριστερά, καθώς τα περισσότερα προβεβλημένα στελέχη της ήταν υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα.
Σε αυτό το τοπίο, όλοι ψάχνουν να βρουν τον μίτο που θα τους βγάλει από τον λαβύρινθο. Δύσκολη προσπάθεια, αλλά αυτή την περίοδο σε διάφορα επίπεδα υπάρχουν συζητήσεις και ζυμώσεις. Η παρουσία του Ν. Ανδρουλάκη την Παρασκευή στη Βουλή ήταν ενδεικτική ως προς την πολιτική κατεύθυνση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την επίθεσή της προς την κυβέρνηση ως απάντηση στην πίεση που δέχεται.
Στο ΠαΣοΚ προβληματίζονται από την κακή δημοσκοπική εικόνα και την τρίτη θέση, ενώ υφίσταται διχογνωμία ως προς τη σχέση που πρέπει να αναπτύξουν με τα όμορα κόμματα στα αριστερά του ΠαΣοΚ.
Μολονότι η κεντρική γραμμή είναι αυτή της αυτόνομης πορείας με αμφίπλευρη διεύρυνση και ο πρόεδρος του κόμματος έθεσε στόχο τη νίκη έναντι της ΝΔ, τα ερωτήματα για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως με ένα τμήμα της Νέας Αριστεράς απασχολούν το παρασκήνιο των συζητήσεων, καθώς διάφορα στελέχη περί τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Χάρη Δούκα και τον Μιχάλη Κατρίνη δεν θέλουν να αποκλειστεί ο διάλογος μέσα στην κοινωνία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό επιδιώκει και η ηγεσία του κόμματος, η οποία αντιτίθεται σε συγκολλήσεις κορυφής θεωρώντας ότι θα αφαιρέσουν και δεν θα προσθέσουν.
Η αξιοπιστία
Κεντρικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι πέραν των άλλων λείπει και η αξιοπιστία στην πλευρά της Κουμουνδούρου για μια τέτοια συζήτηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τη μια μέρα κάνει προωθημένο άνοιγμα στο ΠαΣοΚ για κοινά ψηφοδέλτια και την άλλη μέρα ο Νίκος Παππάς χυδαιολογεί κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Αρα το ΠαΣοΚ ορθά δεν μπαίνει σε συζήτηση για μια τέτοια αναξιόπιστη και ηθικά ελεγχόμενη «συνεργασία» με έναν φορέα που έχει ήδη διαιρεθεί σε τέσσερα κομμάτια. Αυτός ο φορέας δεν μπορεί να συνενωθεί με ένα κόμμα ενιαίο και συμπαγές» σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία Γιώργος Παπούλιας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να τείνουν χείρα πολιτικής φιλίας στο ΠαΣοΚ. Γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου ότι στο ΠαΣοΚ υπάρχουν ευήκοα ώτα, όσο και αν δεν εκφράζονται δημοσίως, ενώ δεν μένουν αδιάφοροι στην κίνηση του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη να ζητήσει κομματικό δημοψήφισμα για το θέμα των συνεργασιών.
Βέβαια, η πρόταση Φάμελλου δεν βρίσκει ακόμα επίσημους συνομιλητές, όπως φάνηκε από τη στελέχωση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, μέσω της οποίας δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα το πνεύμα της συνεργασίας. Μένει να φανεί πόσο θα προχωρήσουν οι συζητήσεις με την κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά και εάν θα υπάρξει κάποιου είδους συνεργασία με το κόμμα Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη ή με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη.
Οι απόψεις
Παράλληλα, η ιδέα Καστανίδη αρέσει και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται στη λογική των συνεργασιών με συνεχείς ομιλίες και εκδηλώσεις (πρόσφατα σε μία από αυτές ήταν παρών και ο Νίκος Μπίστης), όπως π.χ. οι Χάρης Τσιόκας, Αντώνης Κοτσακάς και Διονύσης Τεμπονέρας. Υπέρ των συνεργασιών τάσσεται υπό προϋποθέσεις ο Χρήστος Σπίρτζης, ο μόνος που από το 2023 έθετε με μεγάλη ένταση το ζήτημα ακόμα και κοινού ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές μεταξύ ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο επιφυλακτικό στις συνεργασίες είναι το δίδυμο Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά. Ο πρώτος προ ημερών («MEGA News») είπε ευθέως ότι το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται και στο ΠαΣοΚ, αλλά όταν ερωτάται τι εννοεί, εξηγεί ότι αναφέρεται στο αριστερόστροφο τμήμα του.Το μόνο στοιχείο που ενώνει τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ είναι η στάση έναντι της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς από τα κεντρικά τους επιτελεία εκπέμπεται το μήνυμα ότι το ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας είναι συγκυριακό και «εν πολλοίς καθοδηγούμενο από μια στρατηγική πριμοδότηση από τη ΝΔ».
Νέος φορέας
Εν μέσω της διαρκούς κινητικότητας και με μετρήσεις για νέο κόμμα υπό τον Αλ. Τσίπρα, αποκτά άλλη σημασία η πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη για την ίδρυση νέου φορέα στην Αριστερά.
Η στάση της Νέας Αριστεράς θα δημιουργήσει νέα δεδομένα αν αποφασίσει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και το θέμα προκαλεί κραδασμούς, ακόμα και την απειλή διάσπασης. Από τη μια όχθη βρίσκονται ο Αλέξης Χαρίτσης και η πλειοψηφία που τάσσονται υπέρ της έναρξης των συζητήσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και απέναντί τους το δίδυμο Ευκλείδη Τσακαλώτου – Γαβριήλ Σακελλαρίδη, οι οποίοι μιλούν για «καρικατούρα» λαϊκού μετώπου. Στη μέση, ο Νάσος Ηλιόπουλος προτείνει τη συγκρότηση μιας προγραμματικής πρότασης εντός του επόμενου διμήνου, με τη Νέα Αριστερά και άλλες προοδευτικές δυνάμεις να συμμετέχουν ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις.