Οταν οι τουρκικές εκλογές ολοκληρωθούν, ο νικητής, είτε πρόκειται για τον Ερντογάν ή για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, θα έχει μια άμεση προτεραιότητα, την οικονομία. Εξαιτίας της πολύ κακής διαχείρισης, η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα και ραγδαία υποτίμηση της λίρας.

Οι απαιτήσεις της οικονομικής ανασυγκρότησης θα υπαγορεύσουν την εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια. Η Αγκυρα θα χρειαστεί πολύ σημαντική ξένη βοήθεια. Και ας μη γελιόμαστε, αυτή η βοήθεια θα προέλθει κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ακόμη και πριν από τους σεισμούς, ο Ερντογάν είχε αρχίσει να μεταβάλλει το πολεμοχαρές ύφος του. Κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Επιπλέον, παρότι η ανθελληνική ρητορική δεν κόπασε, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Αντιλαμβάνεται ότι αν έρθει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα διακινδυνεύσει την ανταπόκρισή τους για παροχή βοήθειας.

Ο πήχης των προσδοκιών για την οικονομία θα είναι πολύ υψηλότερος για τον Κιλιτσντάρογλου, αν εκλεγεί. Η κυβέρνησή του θα πρέπει να αφοσιωθεί πέρα και πάνω απ’ όλα στη δεινή μακροοικονομική κατάσταση και στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς. Βραχυπρόθεσμα, η οικονομία θα υπερκεράσει όλα τα άλλα. Ο Κιλιτσντάρογλου αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Σε αντίθεση με τον Ερντογάν και τους διακόνους του, ο Κιλιτσντάρογλου και οι εταίροι του δεν κατηγορούν κατ’ επάγγελμα τη Δύση για όλα τα δεινά της Τουρκίας. Μετά την εικοσαετία Ερντογάν, θα έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην εξωτερική πολιτική. Η τουρκική Κεντροαριστερά είχε πάντοτε, για παράδειγμα, πολύ καλές σχέσεις με τη Σουηδία και δεν θα της είναι δύσκολο να άρει το βέτο για το ΝΑΤΟ ικανοποιώντας τις δυτικές πρωτεύουσες.

Ως προς την Ελλάδα, ο Κιλιτσντάρογλου θα αποφύγει την απειλητική ρητορική. Το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει καταστήσει σαφές ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον προϋποθέτει μια σταθερή και ήρεμη Ανατολική Μεσόγειο. Σε γενικές γραμμές, όπως έχει αποδείξει και κατά την προεκλογική περίοδο, ως προσωπικότητα αποφεύγει τις δωρεάν κατηγορίες και την επιθετική γλώσσα.

Είναι ωστόσο βασικό να αντιληφθούμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει σκληροπυρηνικές θέσεις ως προς την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που ένα από τα πλέον εθνικιστικά κόμματα είναι μέλος της συμμαχίας. Θα αποφύγει όμως τις τριβές. Δεν θα με εξέπληττε αν ο Κιλιτσντάρογλου αποδεχόταν πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Θα έδινε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον ηττημένο Ερντογάν.

Ο κ. Χένρι Τζ. Μπάρκεϊ είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, κάτοχος της έδρας Cohen στο Πανεπιστήμιο Lehigh στις ΗΠΑ και κύριος ερευνητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR).