Εδώ και καιρό, πριν από τις διπλές εκλογές, ήταν φανερό ότι βάσει των συσχετισμών που θα προέκυπταν από την κάλπη το κομματικό σύστημα θα έμπαινε σε κίνηση.

Πράγματι, η μεγάλη εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σηματοδότησε την κατάρρευση του δικομματισμού και τη μονοκομματική κυριαρχία της ΝΔ, οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να δρομολογήσει έτσι τις εξελίξεις για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Ηδη ένα σημαντικό ποσοστό για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ (στον οποίο η διαδικασία εκλογής προέδρου δεν είναι ιδιαίτερα «ανοιχτή») δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον σίγουρα σκέφτεται να συμμετάσχει στη σχετική ψηφοφορία (4% λένε ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα και επιπλέον ένα 11% ότι μάλλον θα συμμετάσχουν).

Βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς υψηλότερα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το 22% δηλώνει ότι σίγουρα θα συμμετάσχει, ενώ επιπλέον το 34% δηλώνει ότι μάλλον θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Αναμφισβήτητα, από τις τέσσερις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, αυτή που ξεχωρίζει με διαφορά είναι της κυρίας Αχτσιόγλου.

Είναι η πλέον δημοφιλής, τόσο στο σύνολο της κοινής γνώμης (με 50%), όσο και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (με 78%), αλλά και μεταξύ όσων σκέπτονται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία (με 67%).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος συγκεντρώνει δημοτικότητα 40% στο σύνολο της κοινής γνώμης, 55% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 56% μεταξύ όσων σκέπτονται να πάνε να ψηφίσουν.

Ακολουθούν από απόσταση οι κ.κ. Τζουμάκας και Παππάς, αν και ο κ. Παππάς εμφανίζεται αρκετά ισχυρός στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με δημοτικότητα 44%.

Η κυρία Αχτσιόγλου διαθέτει καλύτερες επιδόσεις και σε ορισμένα χαρακτηριστικά εικόνας. Το πιο ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι θεωρείται πως «θα μπορούσε να βελτιώσει την εικόνα και τον λόγο του κόμματος» σε ποσοστό 40% στο σύνολο των ερωτώμενων, 58% στη βάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και 45% μεταξύ όσων σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν.

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα της προτίμησης για επόμενο πρόεδρο. Η κυρία Αχτσιόγλου προτιμάται από το 40% του συνόλου της κοινής γνώμης, από το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και από το 57% όσων σκέπτονται να πάνε να ψηφίσουν. Ακολουθεί ο κ. Τσακαλώτος με 19% στο σύνολο, 15% στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και 14% σε όσους σκέπτονται να πάνε να ψηφίσουν.

Ξεκινά λοιπόν η κούρσα ανάδειξης της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με καθαρό προβάδισμα της κυρίας Αχτσιόγλου. Εξάλλου και στην παράσταση νίκης συγκεντρώνει ποσοστό 53%, ενώ ο δεύτερος κ. Τσακαλώτος ακολουθεί από απόσταση με 20%.

Ακόμη και αν χρειαστεί δεύτερη Κυριακή για την εκλογή προέδρου, το προβάδισμα της κυρίας Αχτσιόγλου είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή είναι μια πρώτη καταγραφή αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν ανακατατάξεις μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ένα «άλμα» μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Το στοίχημα είναι να μην αποδειχθεί «άλμα στο κενό» αλλά να οδηγήσει σε αλλαγή σελίδας προς το καλύτερο.

Και προς το παρόν, τα πρώτα στοιχεία που έχουμε τόσο ως προς το ενδιαφέρον για την εκλογική διαδικασία όσο και ως προς τις προτιμήσεις για την επόμενη ηγεσία δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.

Ο κ. Στράτος Φαναράς είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis SA.