Στην πιο πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Μήτσου με τίτλο Ο καουμπόης του Αλίμου (εκδ. Καστανιώτη, 2023) ο πρωταγωνιστής των ιστοριών πασχίζει να απομακρύνει την απειλή, να καταλαγιάσει τον φόβο του, ανακαλώντας μια λησμονημένη χαρά.

Η τελευταία ποιητική συλλογή της Μαρίας Λαϊνά (βραβευμένης με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2023 για το σύνολο του έργου της) με τίτλο Ο,τι έγινε. Ανθρωποι και φαντάσματα (εκδ. Πατάκη, 2020) αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας μακράς πορείας.

Τα Ελεγεία της Οξώπετρας (εκδ. Ικαρος, 2006), από όπου προέρχεται ο στίχος «λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ, κι ωστόσο λάμπει», αποτελούν αποτύπωση της ώριμης ποιητικής έκφρασης του Οδυσσέα Ελύτη.

Η ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής (εκδ. Νίκα, 2013) είναι ένα από τα βιβλία με τα οποία ο Σίγκμουντ Φρόιντ επιχείρησε να μεταδώσει πορίσματα της ψυχανάλυσης σε ένα ευρύτερο κοινό.

Στην Αγρια σκέψη (εκδ. Πατάκη, 2019) ο εξέχων γάλλος ανθρωπολόγος Κλοντ Λεβί-Στρος εκθέτει τους κανόνες οι οποίοι διέπουν την ανθρώπινη νόηση στις κοινωνίες χωρίς γραφή.