Πώς μετέπλασαν τον μύθο της Πασιφάης μεγάλοι ποιητές μας εξετάζει η Μαίρη Μικέ στην Ανθεκτική εκκρεμότητα, ενώ όψεις της πολιτισμικής ιστορίας της Μεταπολίτευσης απασχολούν τον Δημήτρη Τζιόβα στο Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση, στις εκδόσεις Gutenberg.

Σε μείζονες έλληνες ποιητές εστιάζουν με τις μελέτες τους η Ελένα Κουτριάνου, Με άξονα το φως. Η διαμόρφωση και η κρυστάλλωση της ποιητικής του Οδυσσέα Ελύτη, η Κατερίνα Κωστίου, …ως όνομα ψιλόν. Η συγκρότηση και η λειτουργία του προσωπείου στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, η Ελλη Φιλοκύπρου, Μέσα στις πέτρες κοιμούνται τα πουλιά. Το ποιητικό τοπίο του Γιάννη Ρίτσου, στις εκδόσεις Νεφέλη. Η σειρά μελετών για τους ποιητές της γενιάς του 1970, στις εκδόσεις Γκοβόστη, συνεχίζεται με τον τόμο Δημήτρης Καλοκύρης του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Ο Ιωάννης Μπότσαρης και ο Σταύρος Μαγγιώρης μελετούν Τα φυτά και τα ζώα στην ποίηση του Ομήρου (Στερέωμα). Ευφάνταστες και παράδοξες ιστορίες από την ελληνική αρχαιότητα εκδίδονται στην Αυλή των θαυμάτων ενώ τα όρια που θέτουμε στην ελευθερία μας, από την αρχαία Ελλάδα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, εξετάζει ο Γιώργος Καλλής στην Ελευθερία των ορίων, στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Στο έργο της αυστριακής νομπελίστριας εμβαθύνει η Κυριακή Δεμίρη στο Ελφρίντε Γέλινεκ: πολιτική και φεμινισμός, και η Ελένα Κουτριάνου εκδίδει το μοναδικό διασωζόμενο χειρόγραφο του Γ. Μ. Βιζυηνού: Γ. Μ. Βιζυηνού, Το χειρόγραφο «Λυρικά» των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στις εκδόσεις Σοκόλη.