Τα θετικά αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και το σύνδρομο επιβίωσης της παράταξης προκαλούν αισθήματα αισιοδοξίας στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην κεντρική εκδήλωση της Ελιάς την Τετάρτη έδωσαν το παρών νέα και ιστορικά στελέχη της παράταξης, ενώ το δίλημμα που έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος δείχνει να συσπειρώνει το ΠαΣοΚ που δίνει αγώνα κατά της χαλαρής ψήφου. Ολοι πάντως περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης για να τοποθετηθούν ξανά σε κρίσιμα ζητήματα: Η Ελιά θα γίνει το κοινό σπίτι της Κεντροαριστεράς; Θα ανασυγκροτηθεί η παράταξη; Η προοδευτική σταθερότητα στην οποία αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα εκφραστεί και με πιθανές αλλαγές στην κυβέρνηση;
Υπουργοί του ΠαΣοΚ ομολογούν ότι δεν έχουν ξαναζήσει τόσο ρευστές και θολές εκλογές με άδηλες τις προθέσεις των ψηφοφόρων. Την Κυριακή διεκδικούν εκλογή έξι υποψήφιοι προερχόμενοι από τη δημοκρατική παράταξη –το ΠαΣοΚ δεν έδωσε χρίσματα –σε ισάριθμες περιφέρειες, τριάντα υποψήφιοι σε πρωτεύουσες νομών και υπάρχουν υποψήφιοι σε συνολικά 120 μεγάλους δήμους. Το ΠαΣοΚ διατηρεί δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό στη Χαρ. Τρικούπη μιλούν για τις εντυπώσεις που θα διαμορφωθούν συνδυαστικά από το αποτέλεσμα αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών. Την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες, όλα τα κεντρικά στελέχη του ΠαΣοΚ και της Ελιάς εκφράστηκαν με ενιαίο τρόπο και κάλεσαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Ελιά ακόμη κι αν έχουν τις αντιρρήσεις τους για τη συμπόρευση με τη ΝΔ. Το κλίμα που είχε αρχίσει να δημιουργείται σε ένα τμήμα της βάσης του κόμματος, ότι η καταψήφιση της Ελιάς θα επιτάχυνε τις εξελίξεις στο ΠαΣοΚ ξεκινώντας από την αλλαγή ηγεσίας, θα είχε προφανείς καταστροφικές συνέπειες και έτσι όλοι φρόντισαν να το σταματήσουν –για τους δικούς του λόγους ο καθένας.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και του ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη επισημάνει ότι ο λαός έστειλε μήνυμα πως οι αντοχές του τελείωσαν και αυτό μεταφράστηκε στο εσωτερικό του κόμματος ως ανασχηματισμός, ο οποίος όμως φαίνεται ότι θα περάσει μέσα από τον επανακαθορισμό πολιτικών και θέσεων και όχι μέσα από τα πρόσωπα, μολονότι προεξοφλείται η είσοδος του Α. Λοβέρδου στην κυβέρνηση. Επίσης πολλά στελέχη συμφωνούν ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να συζητηθεί και η αναδιοργάνωση του κόμματος καθώς ειδικά στην Αττική οι πολλαπλές υποψηφιότητες στους δήμους διέλυσαν τον ήδη χαλαρό κομματικό ιστό.
Τις προηγούμενες ημέρες το ΠαΣοΚ φρόντισε να κλείσει όλα τα μέτωπα εκτός από αυτό με τη Χρυσή Αυγή. Οι τόνοι έπεσαν ακόμη και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εχουν κάθε λόγο να είναι σε πολιτικό αδιέξοδο. Ούτε νέα μέτρα λιτότητας θα ληφθούν ούτε νέο Μνημόνιο θα υπάρξει και η τρόικα φεύγει. Και αντί να ασχολούνται μ’ αυτό, με την αγωνία τους να μείνει το Μνημόνιο, τους καλούμε να συστρατευθούν με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου στον αγώνα κατά των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Είναι αδιανόητο και απαγορεύεται δημοκρατικά και ιστορικά οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο φλερτ με τις δυνάμεις αυτές» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιμένει ότι προοδευτική σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα αλλά δυναμική κίνηση προς το καλύτερο, προς την έξοδο από την κρίση, προς την αποκατάσταση αδικιών, στη βάση μιας μεγάλης εθνικής κοινωνικής συμφωνίας. Η Ελιά προβάλλει πολύ το σχέδιο για την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ζητεί να μην αντιμετωπιστεί χαλαρά η ψηφοφορία της Κυριακής. «Δεν μου αρέσει η στάση που λέει «θέλω σταθερότητα, να εξαντλήσετε την τετραετία, αλλά ψηφίζω χαλαρά, κάτι που να είναι πιο κομψό». Δεν δίνουμε αγώνα αισθητικής, δίνουμε αγώνα επιβίωσης και ανάκαμψης» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, τότε το ΠαΣοΚ θα βρεθεί σε μεγάλη δίνη και θα ανοίξουν όλα τα θέματα ενδεχομένως με βίαιο τρόπο. Στην περίπτωση αυτή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχει δηλώσει παρών.
Το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να κρατά ανοιχτή την πόρτα προς τη ΔΗΜΑΡ, μολονότι ο κ. Φ. Κουβέλης απορρίπτει τον διάλογο με την ηγεσία του όσο εξακολουθεί να διατηρεί στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καλεί τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν το κόμμα του, το οποίο, όπως λέει, αποτελεί εγγύηση για προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις. «Ξέρω ότι με εκτιμάτε αλλά χρειαζόμαστε και εκλογική στήριξη» είναι το μήνυμα του κ. Κουβέλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ