Διάσημος για την επικινδυνότητα των εγχειρημάτων του κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως αλεξιπτωτιστή και κασκαντέρ, ο αυστριακός Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ κατάφερε στις 14 Οκτωβρίου να γράψει ανεξίτηλα το όνομά του στον κατάλογο των επιτευγμάτων της ανθρώπινης θέλησης και τεχνολογίας. ‘Η, σύμφωνα με άλλους, στη μακρά λίστα των άσκοπων και μάταιων άθλων.
Επειτα από πέντε χρόνια προετοιμασίας και με τη βοήθεια περισσότερων από 100 συνεργατών έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου χωρίς να βρίσκεται στο εσωτερικό κάποιου σκάφους. Πέφτοντας σε ελεύθερη πτώση στη Γη από ύψος 39 χιλιομέτρων, με ταχύτητα που άγγιξεως και τα 1.342 χιλιόμετρα τηνώρα, ο «ατρόμητος Φέλιξ» κατέρριψε ταυτόχροναάλλα δύο ρεκόρ ύψους: ένα για επανδρωμένη πτήσηαεροστάτου και ένα για πτώση με αλεξίπτωτο.
Επειτα από δυόμισι ώρες ανόδου στο ύψος της στρατόσφαιρας, ο Μπαουμγκάρτνερ βγήκε από την ειδική κάψουλα που τον μετέφερε και πήδηξε στο κενό κάνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν το εγχείρημά του ζωντανά από το Διαδίκτυο και τις τηλεοράσεις σε όλον τον κόσμο να κρατήσουν για λίγο την αναπνοή τους. Επειτα από δέκα ολόκληρα λεπτά πτώσης και αφού άνοιξε κανονικά το αλεξίπτωτό του, προσγειώθηκε με ασφάλεια στην περιοχή του Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό, όπως ήταν προγραμματισμένο, και άρχισε αμέσως να πανηγυρίζει.
Ο Μπαουμγκάρτνερ επεχείρησε κάτι που στο παρελθόν έχει στοιχίσει τη ζωή σε όσους προσπάθησαν να το καταφέρουν. Μάλιστα, και η δική του απόπειρα κινδύνευσε να ματαιωθεί λόγω ισχυρών ανέμων και τεχνικής βλάβης στη στολή του. Επιπλέον, στην αρχή του άλματός του πήρε λάθος θέση, πράγμα πολύ επικίνδυνο.Οσο για τα επόμενα βήματά του; Επειτα από τον άθλο του –τον οποίο, όπως δήλωσε, δεν θα επαναλάμβανε –απλώς θα δρέψει τις δάφνες του.

20’’ για το κακό σενάριο
Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το άλμα του Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ μόνο από τοYouTube, ενώ το βίντεο με την πτώση του μεταδόθηκε με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων προκειμένου να προλάβουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να «κόψουν» την εικόνα σε περίπτωση καταστροφής.

Οικονομικά επικερδές άλμα
Οι πανηγυρισμοί του αυστριακού κασκαντέρ δεν ήταν άδικοι καθώς το άλμα του ήταν και οικονομικά επικερδές: η επιτυχία του τον έκανε άμεσα περιζήτητο από κάθε μέσο ενημέρωσης και άνοιξε για αυτόν ένας ολόκληρος κόσμος διαφημιστικής εκμετάλλευσης.

«Εγκαταλείψατε το διαστημόπλοιο!»
Η ασφαλής προσγείωση του Μπαουμγκάρτνερ προσφέρει πολύτιμα δεδομένα όσον αφορά την κατασκευή ειδικών στολών για μεγάλες πτώσεις αλλά και τον χειρισμό επειγόντων περιστατικών εκκένωσης επανδρωμένων διαστημικών σκαφών που βρίσκονται στη στρατόσφαιρα.

Γρονθοκόπησε έλληνα φορτηγατζή
Εναν μήνα μετά το άλμα, αυστριακό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ τον 43χρονο Μπαουμγκάρτνερ επειδή στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, σε καβγά μεταξύ μποτιλιαρισμένων οδηγών στο Σάλτσμπουργκ, γρονθοκόπησε έλληνα φορτηγατζή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ