Ουδόλως με ενδιαφέρουν τα κυβερνητικά σχόλια για την υποβάθμιση της σημασίας του συλλαλητηρίου της Αθήνας. Ούτε βεβαίως θα εισέλθω στη διαδικασία του… μετρήματος του πλήθους που έγινε η αιτία να ξεσπάσει νέος καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ. Αλλα είναι τα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση και τα οποία θέλει προς το παρόν να μην τα εμφανίσει για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Και εξηγούμαι:
nnn
Πρώτον: Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του συλλαλητηρίου τούς απασχόλησε και μάλιστα πολύ. Από το Σάββατο είχαν αρχίσει τις συσκέψεις στο Μαξίμου, οι οποίες κλιμακώθηκαν την Κυριακή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας –σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα με πρόφαση την πρόληψη επεισοδίων –και με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να παρακολουθούν από την τηλεόραση το συλλαλητήριο. Φαίνεται πως τους προβλημάτισε ο μεγάλος όγκος και αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση ότι δήθεν δεν έγινε και… σεισμός.
nnn
Δεύτερον: Τους ενόχλησε η παρουσία (και εν συνεχεία ο λόγος) του Μίκη Θεοδωράκη (φωτογραφία). Εμαθα πως επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν για να τον πείσουν να είναι πιο ήπιος και πιο προσεκτικός με την Αριστερά και τον κ. Τσίπρα, πλην όμως οι προσπάθειες του Μαξίμου έπεσαν στο κενό. Αλλη μια απόπειρα προσέγγισης έγινε με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση καταδικάζοντας τους αντιεξουσιαστές και τα συνθήματα στο σπίτι του διάσημου μουσικοσυνθέτη. Ο κ. Θεοδωράκης ούτε αυτή τη φορά ανταποκρίθηκε.
nnn
Τρίτον: Γνωρίζουν στο Μαξίμου πολύ καλά ότι μετά το συλλαλητήριο όλα αυτά που τους έλεγε ο Νίκος Κοτζιάς για «λύση-ευκαιρία» ή για «λύση τσακ μπαμπ» δεν ισχύουν. Εχουν συνειδητοποιήσει ότι η ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αλλάξει άρδην. Μπορούν άραγε να συζητούν εφεξής με τους Σκοπιανούς επιμέρους συμφωνίες ή συμφωνίες αόριστες και γενικόλογες, όπως για παράδειγμα την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μόνον και όποτε αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων;
nnn
Τέταρτον: Οι σχέσεις Καμμένου Κοτζιά βρίσκονται σε επίπεδο πολικών πολιτικών θερμοκρασιών. Θυμάστε που ο κ. Καμμένος έλεγε ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά για το ζήτημα της ονομασίας; Ε, σήμερα με όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν (για τα πέντε ονόματα) ο Καμμένος ούτε καν του λέει καλημέρα. Αφήστε που του κρατά ακόμα… «μούτρα» για το πώς το υπουργείο Εξωτερικών χειρίστηκε το φιάσκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.


Αλλη μια έξοδος στις αγορές

Ζήτημα ημερών μαθαίνω ότι είναι να βγει εκ νέου στις αγορές η χώρα μας. Αυτή τη φορά με την έκδοση επταετούς διάρκειας ομολόγου. Η αγορά εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού θα κυμανθεί μεταξύ 2,7% και 3,1%. Περίμενε, βλέπετε, η κυβέρνηση να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και προτού αρχίσει η τέταρτη (με την έλευση των κ.κ. Μοσκοβισί και Κοστέλο) να ξαναβγεί στις αγορές. Μαθαίνω μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσει πάλι ως συμβούλους τους γνωστούς «υπόπτους», δηλαδή τις Βarclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura, οι οποίες θα διαχειριστούν την έκδοση που φέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα. Το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο, σε μία στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ελκυστικότερα χρεόγραφα στην Ευρώπη. Η έξοδος στις αγορές γίνεται σε μια περίοδο που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα 12 ετών και η διαφορά απόδοσης, δηλαδή το λεγόμενο spread, των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010.


Μας έρχεται η… Καμίλα

Πολλοί ίσως σπεύσουν να πουν ότι πρόκειται για μια αχρείαστη επίσκεψη. Τι δουλειά έχει ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος και η δούκισσα (της Κορνουάλης) σύζυγός του Καμίλα να έρθουν επισήμως στην Ελλάδα και να δειπνήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος τους προσκάλεσε να επισκεφθούν την Ελλάδα και το ζεύγος αποδέχθηκε την πρόσκληση (όχι δεν θα την αποδεχόταν νομίζετε). Τι αλήθεια επιδιώκεται με τον Κάρολο και την Καμίλα στο Προεδρικό Μέγαρο; Να αυξηθεί η ροή των βρετανών τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα; Εχουν ήδη ξεπεράσει κάθε ρεκόρ. Αλλά εάν ήθελαν κάτι τέτοιο θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλούσε τον πρίγκιπα Ουίλιαμ (που είναι και Δούκας του Κέιμπριτζ) και την πριγκίπισσα Κέιτ που είναι απείρως πιο δημοφιλείς της Καμίλα. Ή εάν ήθελε περισσότερο δημοφιλία μπορούσε να καλέσει και τον… Τζορτζ, τον πιτσιρίκο πρίγκιπα της Κέιτ και του Ουίλιαμ που γίνεται πρωτοσέλιδο ακόμη και όταν κλαίει ή όταν φταρνίζεται.
nnn
Τώρα, θα πείτε, γιατί δεν κάλεσε τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία να σημειώσω δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι της στην Ελλάδα, αν και έχει επισκεφθεί επισήμως 120 από 196 χώρες του πλανήτη. Τρεις ώρες με αεροπλάνο απέχει το Λονδίνο από την Αθήνα, αλλά η υπερήλικη βασίλισσα δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή ο σύζυγός της Φίλιππος που γεννήθηκε στην Ελλάδα δεν αγαπά τους Ελληνες γιατί, λέει, πέρασαν τον πατέρα του από δίκη για τη μικρασιατική καταστροφή.

HeliosPlus