Ηταν η πρώτη συνεδρίαση τομεαρχών της ΝΔ του 2018 και το κύριο θέμα που τους απασχόλησε ήταν το Σκοπιανό. Εάν εξαιρέσεις τους ακανέδες που έφερε αεροπορικώς από τις Σέρρες η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή (τους οποίους ελάχιστοι, λόγω… υπεργλυκαιμίας των γιορτών, δοκίμασαν), τίποτε άλλο γλυκό δεν θύμιζε η συνεδρίαση αυτή –και να σκεφτείτε ότι απουσίαζε ακόμα και ο Αδωνις Γεωργιάδης, που συνήθως είναι ιδιαίτερα οξύς προς την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο. Αλλά βρήκε άξιο αντικαταστάτη.
nnn
Δεν είναι άλλος από τον έτερο αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος από ήρεμος, όπως είναι συνήθως, έπαθε ξαφνικά ένα είδος «αδωνίασης» (ας μου επιτραπεί αυτή η λέξη) και προέτρεψε τους τομεάρχες της ΝΔ να είναι απόλυτα σκληροί απέναντι στους Συριζαίους και κυρίως κατά του κ. Καμμένου, υπενθυμίζοντάς τους τι έλεγαν επί χρόνια για το Σκοπιανό. Τελείωσε την τοποθέτησή του προτρέποντάς τους βουλευτές της ΝΔ «αν χρειαστεί να τους μιλάτε και γαλλικά». Και για όσους δεν κατάλαβαν επανέλαβε: «Ακόμα και γαλλικά χρησιμοποιήστε εναντίον τους. Τους αξίζει, μην τους αφήσετε έτσι».
nnn
Κατά τα άλλα η συνεδρίαση κύλησε σχεδόν χωρίς απρόοπτα, με πιο σκληρούς στην τοποθέτηση τους Μάκη Βορίδη, Κωστή Καραμανλή και Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου. Στο τέλος, οι πάντες συμφώνησαν σε μια ενιαία γραμμή. Ας μπορούσαν να κάνουν και διαφορετικά οι τομεάρχες της ΝΔ, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία με το Σκοπιανό, δεν θα δεχθεί διαφοροποιήσεις, θέτοντας ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Προηγουμένως ζητήθηκε να μάθουν ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για το κόμμα, ποια είναι η οροφή των γραμμών αυτών, με την Ντόρα Μπακογιάννη να αποκαλύπτει ότι μέρος της συμφωνίας του Βουκουρεστίου «το έγραψα εγώ με τα χεράκια μου».
nnn
Σκληραίνει λοιπόν τη στάση της με την έναρξη της νέας χρονιάς η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και έναντι των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο στους τομεάρχες του (με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα) για «θράσος» του κ. Τσίπρα που λέει ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ένα ευρώ νέα μέτρα και να του θυμίζει ότι έχει υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές υποστηρίζοντας ότι βγαίνει από το πρόγραμμα. Οπως επίσης να χαρακτηρίζει την πολιτική του ως «αδιέξοδη και καταστροφική», αναρωτώμενος «πόσο ακόμα θα πληρώνουν οι Ελληνες τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο». Και ο κ. Τσίπρας, θα πείτε, πώς αντιδρά; Στην πρώτη εμφάνισή του για το 2018 στο Υπουργικό Συμβούλιο φάνηκε κυρίως απολογητικός για το τι έκανε η κυβέρνησή του ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και απλώς κήρυξε τη χρονιά που ήδη διανύουμε ως έτος απαλλαγής από τα μνημόνια. Κατά τα άλλα, δεν έχει εγκαταλείψει την οίησή του, ότι δηλαδή «παίζει χωρίς αντίπαλο», και να κάνει σχέδια για την κυβέρνηση… 2019 – 2023! (Το τελευταίο το αποκάλυψε ο Δ. Παπαδημούλης σε ραδιοφωνική του εκπομπή.)
Γελάσαμε

Σε μια από τις πολλαπλές κομματικές συσκέψεις (ας μην αποκαλύψω σε ποιο κόμμα) άρχισαν να πέφτουν σαν χαλάζι οι προτάσεις για το νέο όνομα που υποτίθεται πως πρέπει να έχει (και που θα είναι… αποδεκτό) η πΓΔΜ. Ενας λοιπόν (που έχει χρηματίσει και στο παρελθόν σε νευραλγικό υπουργείο) πρότεινε να ονομάζεται «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων», με τη σημείωση ότι τέτοιο όνομα δέχονται όλα τα κόμματα. Οι υπόλοιποι τον κοίταξαν με απορία και δεν γνώριζαν ούτε από πού βρήκε το όνομα ούτε πώς γνωρίζει ότι θα το δεχτούν όλοι, έως ότου κάποιος τον ρώτησε: «Δεν μου λες, εάν ονομάζεται η χώρα έτσι, πώς θα ονομάζονται οι υπήκοοί της;». Αυτός χωρίς να τα χάσει, απάντησε γελώντας«Κεντροβαλκάνιοι» και κόπηκε, όπως καταλαβαίνεται, κάθε συζήτηση.
Τι συμβαίνει με τις λοταρίες;

To Ποτάμι και η ΔΗΣΥ ξαναρωτάνε πώς είναι δυνατόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι να μετέχουν σε 11 κληρώσεις και από αυτούς 29 να κερδίζουν δύο φορές και 4 να κερδίζουν τρεις φορές. Οι μαθηματικοί και στατιστικοί λένε ότι είναι αδύνατον. Θα επιμείνουμε λοιπόν. Και ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει τώρα συγκεκριμένα στοιχεία για τις κληρώσεις. Πώς συγκεντρώνονται οι λαχνοί, πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική κληρωτίδα, ποια πρόσωπα και με ποιες ιδιότητες εμπλέκονται στην όλη πορεία και ποιος πιστοποιεί τις διαδικασίες και με τι ελέγχους.
Το τσιμπούσι της Κεντροαριστεράς

Μαθαίνω ότι την προσεχή Κυριακή το βράδυ η Φώφη Γεννηματά ετοιμάζει ένα μεγάλο τσιμπούσι στο σπίτι της. Πολιτικό όμως τσιμπούσι. Καλεσμένοι είναι, όπως κάθε χρόνο, όλοι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ. Εφέτος όμως η παρέα θα διευρυνθεί, αφού έχουν προσκληθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης και όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού, καθώς και ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, όλοι δηλαδή του νέου φορέα του Κινήματος Αλλαγής. Θα προσέλθουν όμως όλοι; Θα μετρήσω παρουσίες και απουσίες και θα καταγράψω τα πηγαδάκια που θα γίνουν. Για τον μπουφέ δεν έχω ακόμα πληροφορίες, αλλά μαθαίνω ότι ετοιμάζεται μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων. Για την ιστορία καταγράφω ότι στο περσινό τραπέζι την παράσταση έκλεψε το ρακόμελο του συζύγου της κυρίας Γεννηματά, Ανδρέα Τσούνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ