Τον ενόχλησε, χωρίς καμία αμφιβολία, τον Κ. Μητσοτάκη η κίνηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της ομιλίας του για το σκάνδαλο με τη Σαουδική Αραβία να μαζέψει τα χαρτιά του, να πει με περισσή οίηση στον πρόεδρο της ΝΔ «Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη» και να φύγει «σφαιράτος» έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας.
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι την επομένη (Τρίτη) στην ομιλία του προς τους τομεάρχες αναφέρθηκε σε αυτό. «Ο κ. Τσίπρας με καληνύχτισε και έφυγε τρέχοντας. Εγώ κοιμήθηκα μια χαρά. Μάλλον αυτός θα έχει πολλούς λόγους για να χάσει τον ύπνο του» είπε στους σκιώδεις υπουργούς του κόμματός του.
nnn
Ετσι, κατά τον κ. Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός δεν κοιμάται καλά τα βράδια, διότι, όπως πάλι είπε, έχει άγχος. Και το άγχος του αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι ταυτίζεται πλήρως από έναν απαξιωμένο υπουργό (εννοώντας τον Πάνο Καμμένο).
Μάθαμε έτσι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοιμάται μια χαρά τα βράδια, χωρίς άγχος, χωρίς να σκέφτεται (προς το παρόν) πόσους περισσότερους φόρους θα επιβάλει για να πετύχει πλεόνασμα, χωρίς να σκίζει τα μνημόνια. Βεβαίως μπορούσε να απαντήσει στον κ. Τσίπρα με τη λαϊκή ρήση «τα βράδια μας είναι καλύτερα από τις ημέρες σας», αλλά δεν πρόλαβε. Ή ακόμα μπορούσε (εάν πρόφταινε) να του απαντούσε με τα λόγια του λατίνου ποιητή Οράτιου «μια νύχτα μας περιμένει όλους», ή τέλος με τη ρήση του Β. Ουγκό «ακόμη και η πιο σκοτεινή νύχτα θα τελειώσει και ο ήλιος θα ανατείλει καλά». Είπαμε όμως, δεν πρόλαβε…
Αντιγράφοντας τον Ανδρέα
Αλλά τι θέλει ο κ. Τσίπρας και ανακατεύεται με τέτοια ζητήματα σχετικά με τον ύπνο του κ. Μητσοτάκη, αντιγράφοντας ή κλέβοντας χωρίς να αναφέρει την «πηγή» τον Ανδρέα Παπανδρέου στις κοινοβουλευτικές μάχες που έδινε με τον πατέρα του σημερινού προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δεν ξέρει ότι η λέξη… άγχος δεν βρίσκεται στο λεξικό ή στο DNA των Μητσοτάκηδων; Τον πατέρα του Κυριάκου επρόκειτο να τον τουφεκίσουν οι Γερμανοί την αυγή και αυτός, όπως είχε δηλώσει, όχι μόνο κοιμήθηκε μια χαρά το βράδυ, αλλά είχε κάνει και σιέστα το μεσημέρι!
Για να λέει όμως ο κ. Μητσοτάκης πως ο Πρωθυπουργός κοιμάται με άγχος τα βράδια κάτι θα ξέρει. Αλλωστε στο παρελθόν, όταν ο κ. Τσίπρας έκανε αυτές τις περιβόητες διαπραγματεύσεις των 17 ωρών, είχε πει, εάν θυμάστε, ότι δεν κοιμάται τα βράδια. Οτι είχε άγχος, το είχε, πώς να το κάνουμε. Ας μην ξεχνάμε τον έρπητα που κάθε λίγο τον ταλαιπωρούσε. Μα τώρα, όπως με διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, τώρα που μοίρασε και το μέρισμα και θα κλείσει την αξιολόγηση, τώρα που συνάντησε τον Τραμπ και θα υποδεχθεί και τον Ερντογάν, μια χαρά κοιμάται και χωρίς… τύψεις. Ούτε τύψεις ούτε εφιάλτες. Δεν καταλαβαίνει, μου λένε, από τέτοια. Νομίζει μάλλον ότι η θέση του πρωθυπουργού είναι μόνιμη, κομμένη-ραμμένη στα μέτρα του! Αφήστε που τώρα γυμνάζεται, κάνει δίαιτα, ετοιμάζεται λένε οι συνεργάτες του για «τον μαραθώνιο της επόμενης τετραετίας»(!) και έκοψε αυτά τα κοκορέτσια που έρχονταν κάθε μεσημέρι με ντελίβερι από γνωστό οβελιστήριο.
Δεν θα ψηφίζουν τίποτα
Ας επιστρέψω όμως στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη, όπου συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα υπήρξε πρόταση να μην ψηφίσει πλέον τίποτα η ΝΔ από ό,τι εισάγεται προς ψήφιση στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. Πρόταση την οποία υπέβαλε ο Αδωνις Γεωργιάδης (λέγοντας ότι ο υπουργός Αμυνας λέει συνεχώς «ψέματα») και συμφώνησε με αυτήν η Ντόρα Μπακογιάννη. Ετσι δεν πρόκειται να ψηφιστεί η ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που φέρνει άρον-άρον η κυβέρνηση στη Βουλή (με αίτημα, λένε, του Νίκου Φίλη) μετά το φιάσκο της συμφωνίας με τους δύο… μεσάζοντες.
Βεβαίως στην πρόταση αυτή υπήρξε ένα πρόβλημα. Τι θα γίνει με τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16; Εάν έρθει η τελική συμφωνία στην επιτροπή η ΝΔ θα την καταψηφίσει, αφού αποφασίστηκε να μην ψηφίζουν πλέον τίποτα απ΄όσα φέρνει ο κ. Καμμένος; Υπήρξε συζήτηση μεγάλη. Κάποιοι υπενθύμισαν ότι η ΝΔ τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης και αποφασίστηκε να δουν πρώτα τη συμφωνία και εν συνεχεία θα αποφασίσουν τι θα πράξουν.

Το κάπνισμα κάνει καλό στη… διαπραγμάτευση

Ηρθε λοιπόν και πάλι η τρόικα (ή θεσμοί αν προτιμάτε έτσι) και οι «δικοί» μας την υποδέχτηκαν στο… καπνιστήριο του Χίλτον. Ηταν ίσως η πιο χαλαρή (και ευχάριστη) συνάντηση που είχε ποτέ η τρόικα στα οκτώ χρόνια που είναι στην Ελλάδα. Και εξηγούμαι…

Πολύ πιο νωρίς από την καθορισμένη ώρα εμφανίστηκε στον μοναδικό χώρο που επιτρέπεται το κάπνισμα στο Χίλτον (σ΄ένα αίθριο χώρο με.. πάγκους, δίπλα από το «Βυζαντινό») ο πιο μανιώδης καπνιστής υπουργός της κυβέρνησης, ο Γ. Σταθάκης. Σε λίγο καταφθάνει εκεί και ο Ευ. Τσακαλώτος, φορώντας το γούρικο μουσταρδί παντελόνι του (αυτό που φορούσε και στην ιστορική συνάντηση Ντάισελμπλουμ- Βαρουφάκη), έχοντας το κόκκινο σακίδιό του (αυτό με το πιθηκάκι) μισάνοιχτο και φαίνονταν χύμα όλα τα έγγραφα που είχε μέσα. Στο χέρι του κρατούσε σε χάρτινο ποτηράκι έναν καφέ για να δείξει ότι τον αγόρασε φτηνά απ΄έξω και δεν χρέωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατ΄επέκταση του φορολογούμενους με τα 8 ευρώ που κάνει ο καφές στο Χίλτον.

Μπήκε στο καπνιστήριο και αμέσως έστριψε ένα τσιγάρο. Μα, καλά θα πείτε ο Τσακαλώτος καπνίζει; Απλώς βρίσκεται τώρα στο κύκλο του καπνίσματος, αφού θυμάστε είχε κάνει δηλώσεις ότι 13 μήνες σταματάει το κάπνισμα και έξι μήνες καπνίζει. Οι Σταθάκης και Τσακαλώτος παρέσυραν και την Εφη Αχτσιόγλου (ντυμένη total black για να συναντήσει την Ντέλια ) στο καπνιστήριο, αν και το κορίτσι δεν καπνίζει, αλλά τι να κάνει; Περίμενε βλέποντας τον κ. Σταθάκη να κάνει… δακτυλίδια με τον καπνό.

Κάπνιζαν για αρκετή ώρα και για να δείτε πόσο χαλαρό και ευχάριστο ήταν το κλίμα με την τρόίκα, μπήκαν σε αίθουσα του πρώτου όροφο στις 10.20 και βγήκαν στις 11 ακριβώς. Αμέσως οι Σταθάκης και Τσακαλώτος βγήκαν στο μπαλκόνι για να καπνίσουν, καθ΄ότι η Ντέλια σύζυγος γιατρού είναι φανατική αντικαπνίστρια και δεν θέλει καπνιστές όταν διαπραγματεύεται κόκκινα δάνεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις κτλ.

HeliosPlus