Τηρουμένων των αναλογιών, η συμπλήρωση των 70 ετών από τα Δεκεμβριανά αποτελεί για την ελληνική ιστορική κοινότητα ευκαιρία διαλόγου αντίστοιχη της εφετινής πανευρωπαϊκής για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914. Πέρα από τις νέες εκδόσεις και την επανέκδοση παλαιότερων σημαντικών έργων, τρία επιστημονικά συνέδρια που διεξήχθησαν ήδη ή πρόκειται να διεξαχθούν επανεξετάζουν δεδομένα, πρόσωπα και περιστάσεις μιας μετωπικής σύγκρουσης που αποτέλεσε τον προάγγελο της εμφυλιοπολεμικής διάρρηξης της ελληνικής κοινωνίας στο φως της νεότερης έρευνας.
Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 19 ως τις 23 Νοεμβρίου 2014 το συνέδριο «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά. Μια τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας» διερεύνησε με τη συμμετοχή 71 ερευνητών και 68 ανακοινώσεων πτυχές της απελευθέρωσης ανά την Ελλάδα, τη δράση δωσιλόγων και συνεργατών, την κατάσταση του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ το φθινόπωρο του 1944, όπως και ποικίλες όψεις των Δεκεμβριανών –τις συγκρούσεις και την καταστολή, τις αγγλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη στάση και τη στρατηγική του αστικού κόσμου, τον διεθνή αντίκτυπο των γεγονότων.
Μεταξύ 4 και 6 Δεκεμβρίου το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το επιστημονικό συνέδριο «Δρόμοι του Δεκεμβρίου: από τον Λίβανο στην Αθήνα, 1944» με συμμετοχή 27 ερευνητών κατανεμημένων σε 8 συνεδρίες: «Δεκεμβριανά (Ι): δρόμοι του αστικού πολιτικού κόσμου», «Δεκεμβριανά (ΙΙ): δρόμοι της Αριστεράς», «Στρατός και διπλωματία», «Αθήνα, Θεσσαλονίκη, περιφέρεια», «Ο Δεκέμβρης και η Ευρώπη», «Ο Δεκέμβρης στο πλαίσιο της βαλκανικής και μεσογειακής περιφέρειας», «Ο Δεκέμβρης στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία», «Ιστορία και χρήσεις των Δεκεμβριανών».
Τέλος, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας προγραμματίζουν το συνέδριο «Δεκέμβριος 1944. Το παρελθόν και οι χρήσεις του», στο οποίο 27 ερευνητές θα συζητήσουν ποικίλες όψεις του φαινομένου: «Φωτογραφικές απεικονίσεις της μάχης της Αθήνας», «Η πόλη της Αθήνας ως πεδίο μάχης», «Στρατός, Βρετανοί και στρατευμένη Δεξιά», «Μεταξύ γεγονότων και μύθων», «Τα Δεκεμβριανά εκτός των τειχών», «Διαστάσεις της σύγκρουσης», «Η μνήμη του Δεκέμβρη» είναι οι τίτλοι με τους οποίους επιγράφονται οι συνεδρίες. Ειδικότερες προσεγγίσεις εστιάζουν σε ζητήματα όπως η δημιουργία του «ΙΔΕΑ», η πορεία της δεξιάς οργάνωσης «Χ» στην Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, η δράση της κομμουνιστικής «Εθνικής Πολιτοφυλακής», η λογική της ενδοαριστερής βίας, η αποτίμηση της «κόκκινης βίας», η εμπειρία της ομηρείας και η καταγραφή της σύγκρουσης στη δημόσια ιστορία και τη συλλογική μνήμη ως τη δεκαετία του ’80.

«Δεκεμβριανά 1944. Το παρελθόν και οι χρήσεις του», Αθήνα, 12-13 Δεκεμβρίου 2014, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», Κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, Προπύλαια. Πληροφορίες και πρόγραμμα:
http://www.askiweb.eu/images/ekdilwseis/Dekemvriana/sinedrio_dekemvriana.pdf

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ