Αν και τον ερχόμενο Μάρτιο οι μετοχές παγκοσμίως αναμένεται να σημειώσουν το 10ο έτος ανόδου, εν τούτοις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων, στις πρώτες τους εκτιμήσεις για τη χρονιά που ανατέλλει οσονούπω, προβλέπουν για το 2018 κέρδη στην περιοχή του 10% για τις μετοχές παγκοσμίως. Συνολική απόδοση 9% για το 2018 προβλέπει η Credit Suisse, με τα κέρδη όμως να σημειώνονται κυρίως το πρώτο εξάμηνο, ενώ και η Deutsche Bank εκτίμησε πως αν και οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να απαιτήσουν υψηλότερο risk premium λόγω του ήδη μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου, εν τούτοις οι προοπτικές είναι καλές καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισχυρή, ενώ ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών, που προβλέπεται στο 10% κατά μέσον όρο παγκοσμίως, αναμένεται να αποτυπωθεί και στην άνοδο των τιμών των μετοχών.
Η ανοδική πορεία των μετοχικών αγορών, απόρροια της ευνοϊκής μακροοικονομικής συγκυρίας αλλά και της διψήφιας εταιρικής κερδοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, θα συνεχιστεί και το 2018, εκτίμησε η NN Investment Partners. Οι μετοχές μάλιστα, για τις οποίες διατηρεί θετική στάση, εκτιμά πως έχουν τις δυνάμεις να αναδειχθούν ως η καλύτερη, από πλευράς επιδόσεων, κατηγορία περιουσιακών στοιχείων το 2018.
Οπως εκτιμά, ιστορικά η μεταστροφή ανοδικών αγορών (bull markets) σε καθοδικές (bear markets) έχει πυροδοτηθεί μόνο από οικονομικές υφέσεις, αλλά τέτοιος κίνδυνος για τους επόμενους 12 μήνες είναι ελάχιστα πιθανός.
Και αυτό κυρίως λόγω της ευνοϊκής μακροοικονομικής συγκυρίας, η οποία χαρακτηρίζεται από εύρωστη ανάπτυξη σε όλες τις οικονομικές ζώνες και τροφοδοτείται από όλους τους οικονομικούς παράγοντες (καταναλωτές, επιχειρήσεις, κράτη), ενώ και τα εταιρικά κέρδη μπορούν να συνεχίσουν να μεγεθύνονται με διψήφιο ρυθμό. Η αύξηση των κερδών πιθανότατα θα είναι μάλιστα και η βασική κινητήρια δύναμη των αποδόσεων στην αγορά. Εντός αυτής της συγκυρίας, οι αγορές που προτείνει είναι αυτές της Ιαπωνίας, των αναδυόμενων αγορών και της ευρωζώνης.
Για το 2018 «βλέπει» 3 μεγάλες προκλήσεις: τις εκλογές στην Ιταλία μέσα στο α’ τρίμηνο, τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το νέο φορολογικό σχέδιο στις ΗΠΑ ενδέχεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών.
Προς το παρόν, ελάχιστα έχουν προεξοφληθεί στις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία και αν οδεύσει προς την πραγμάτωσή του, θα δώσει ώθηση στις αγορές. Η κυβέρνηση Τραμπ πραγματικά χρειάζεται να επιδείξει κάτι χειροπιαστό στο εκλογικό σώμα, καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018 είναι καθ’ οδόν.
Με μόνο δύο έδρες πλειοψηφίας στη Γερουσία, η όλη προσπάθεια της αποδοχής του νέου φορολογικού σχεδίου ενδέχεται να κρατήσει αρκετά εντός του 2018. Οι εκλογές στην Ιταλία ενδεχομένως εγκυμονούν περισσότερες εκπλήξεις, με το πρόσφατο αποτέλεσμα στη Σικελία να είναι ενδεικτικό. Ωστόσο, οι πιθανότητες ανάδειξης μιας κυβέρνησης υπό το κόμμα των 5 Αστέρων συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.
Μεμονωμένα, κάθε επιμέρους παράγοντας από τους προαναφερθέντες μπορεί να προκαλέσει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά υπό τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες δεν φαίνεται να είναι ικανά να εκτροχιάσουν την πορεία της αγοράς, παρά μόνο προσωρινά.
Από την άλλη πλευρά, σημειώνει πως το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) σε παγκόσμια κλίμακα έχει υποχωρήσει κάτω από το μακροχρόνιο μέσο του όρο, ενώ οι αποτιμήσεις μπορεί να επηρεαστούν και από τη νομισματική πολιτική. Η Fed σταδιακά θα ενισχύσει τον βηματισμό της προς τη μείωση του διαθέσιμου χρήματος και η EKT θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα €60 δισ. στα €30 δισ. από τον Ιανουάριο και μετά. Επιπλέον, η Fed θα συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ αν αυτές είναι τελικά μεγαλύτερες από αυτές που αναμένει η αγορά, ο κίνδυνος ειδικά για τις αγορές ομολόγων, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και για τις μετοχικές αγορές, θα αυξηθεί σημαντικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι αναλυτές της Goldman Sachs σημείωναν πως η παρατεταμένη ανοδική αγορά –ή «αγορά ταύρων» όπως αποκαλείται –έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε μέσα επίπεδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1900. Κάτι τέτοιο συνέβη μάλιστα μόνο στις δεκαετίες του ’20 και του ’50, συγκλίνοντας στην άποψη πως αργά ή γρήγορα θα έλθει η bear market (πτωτική αγορά).
Καθώς εξάλλου οι κεντρικές τράπεζες περιορίζουν την ποσοτική χαλάρωσή τους, ωθώντας υψηλότερα τα ασφάλιστρα κινδύνου που απαιτούν οι επενδυτές, το σενάριο της διόρθωσης γίνεται πιο πιθανό, ενώ εάν υπάρξει κάποιο αρνητικό σοκ ανάπτυξης ή σοκ ανάπτυξης παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού, τότε θα υπάρξει απότομη διάρθρωση των τιμών. Ούτως ή άλλως, εξάλλου, σε ένα περιβάλλον αυξημένων αποτιμήσεων υπάρχει λιγότερος χώρος για την απορρόφηση των κραδασμών.

HeliosPlus