Άνοδο, έστω και αναιμική εξαιτίας της αβεβαιότητας που γεννά η ελληνική κρίση, σημείωσε (και) τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ.
Εν μέσω κλιμακούμενων φημολογιών (που εν τέλει επαληθεύθηκαν…) ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πληρώσει τη δόση των 1,7 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ, εντεινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου η ανησυχία για την τύχη της Ελλάδας και για τις ενδεχόμενες αναταράξεις που θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη η αποχώρηση ενός κράτους-μέλους της.
Είναι χαρακτηριστική πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία το 45% των ερωτηθέντων θεωρούσε πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μία εβδομάδα νωρίτερα οι πιθανολογούντες έξοδο της Ελλάδας περιορίζονταν στο 30% των ερωτηθέντων σε ανάλογη έρευνα με το ίδιο ερώτημα.
Οι φόβοι αυτοί συγκράτησαν την άνοδο του δείκτη ΡΜΙ της Markit, που αποτυπώνει την πρόθεση των βιομηχανικών μονάδων της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε επενδύσεις, στο 52,5 από το 52,2 που ήταν το Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το 52,5 είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο φθάνει ο δείκτης το τελευταίο 14μηνο.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε ένδειξη του ΡΜΙ πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωσή του.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας της Ευρωζώνης απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί εντυπωσιακός. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν με δεδομένη την αβεβαιότητα που τροφοδότησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου οι παλινωδίες των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους», δήλωσε στο Reuters ο Κρις Ούλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
Ο συγκρατημένος ρυθμός ενίσχυσης του δείκτη ΡΜΙ αποδίδεται επίσης από τους ειδικούς στους χλιαρούς ρυθμούς ανάπτυξης των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης, της γερμανικής και της γαλλικής.
«Τσίμπησαν» οι τιμές

Παρά την αναιμική ανάπτυξη και την ανεπαρκή καταναλωτική ζήτηση, πάντως, οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης προχώρησαν τον Ιούνιο σε αυξήσεις των τιμών τους με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2013. Ο επιμέρους δείκτης ενισχύθηκε στο 51 το μήνα που πέρασε από το 50 που ήταν το Μάιο (το 50 υποδηλώνει πρόθεση να διατηρηθούν αμετάβλητες οι τιμές και το 51 υποδηλώνει πρόθεση να αυξηθούν).
Η ενίσχυση του επιμέρους δείκτη πορείας των τιμών των βιομηχανικών αγαθών έγινε ασφαλώς με ικανοποίηση δεκτή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει θέσει σε εφαρμογή μιαν άνευ προηγουμένου (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ρίχνοντας περίπου 1 τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου να καταπολεμήσει τον αντιπληθωρισμό και να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Η πολιτική αυτή φαίνεται πως αποδίδει, καθώς την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι οι τιμές στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,2% τον Ιούνιο.