Γκουρμέ και ξερό ψωμί Στη γαστρονομική πραγματικότητα της Ελλάδας, η οποία διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαπενταετία περνώντας μέσα από φάσεις νεοπλουτισμού και επιδειξιμανίας, η λέξη γκουρμέ συνυφάνθηκε με τις πανάκριβες πρώτες ύλες, τους μαγειρικούς ακροβατισμούς και τους δυσπρόφερτους, ξενικούς όρους στην κάρτα των εστιατορίων. Το βοδινό έγινε beef, η σάλτσα έγινε coulis, ενώ οι «πέρλες» και […]
Είμαστε γύρω στο 10000 π.Χ. και οι νεολιθικοί πρόγονοί μας, κουρασμένοι από τον νομαδικό, κυνηγετικό και τροφοσυλλεκτικό βίο, αρχίζουν να εκτρέφουν ζώα και να καλλιεργούν τη γη. Καθώς ξαποσταίνουν μετά από χιλιετίες μετακίνησης, ανακαλύπτουν ότι από τους κόκκους δημητριακών μπορούν να φτιάξουν ένα ευχάριστο ρόφημα που τους ζαλίζει ελαφρά και ταυτόχρονα τους θρέφει και τους […]
Μμμ, θεία Τασία, υπέροχες οι σαρδέλες με την ντομάτα!». «Ε, καλές είναι, άλλες φορές τούς ρίχνω και λίγο φύκι για να βγάζουν περισσότερο ουμάμι…». Μετά τη διαφήμιση με τις γιαγιάδες που άνοιγαν φύλλο για σούσι, ίσως σύντομα φτάσει η ώρα να ακούσετε και τον παραπάνω διάλογο. Που βέβαια δεν έχει τίποτα εξωτικό. Το ουμάμι δεν […]