Την αρχιτεκτονική εικόνα της μικρασιατικής πολιτείας, ένα μνημείο της συλλογικής μνήμης, αναλύει στο πρόσφατο λεύκωμά του ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Βασίλης Κολώνας.
Οι επεμβάσεις στην ιπποτική αρχιτεκτονική και στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της ιστορικής πόλης κατά την ιταλική κατοχή του νησιού παρουσιάζονται αναλυτικά στην πρόσφατη μελέτη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Καρανάσου.
Την πολιτιστική ζωή της πόλης στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα ξετυλίγει γλαφυρά ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης στο πρόσφατο βιβλίο του.
Με τον Έλληνα ιστορικό λίγες μέρες μετά τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων από την έναρξη της Μεταπολίτευσης μιλάμε για τις ρίζες του κακού της δικτατορίας.
Αίγινα: Κοινωνικές μετακινήσεις, εμπόριο και η άνθηση μιας αστικής τάξης στην αλλοτινή έδρα της κυβέρνησης του Καποδίστρια.
Ο Δημήτρης Τερζάκης, γιος του μεγάλου πεζογράφου της γενιάς του 1930 και θεατρικού συγγραφέα, μιλάει για μια παραγνωρισμένη όψη της ιδιωτικής ζωής και της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του πατέρα του.
Με ετήσιο βραβείο, λογοτεχνικές, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις γιορτάζει τα δέκα του χρόνια το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, από τις 25-27 Ιουλίου.
Η βιβλιοθηκονόμος Χρύσα Νικολάου διαδέχεται τον Φίλιππο Τσιμπόγλου στην ηγεσία του πνευματικού ιδρύματος.
Επισκέπτες και διοργανωτές, συγγραφείς και εκδότες κάνουν τον δικό τους απολογισμό και καταθέτουν προτάσεις για το μέλλον της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Σταθμοί, προβλήματα και επιτυχίες της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις δύο δεκαετίες της ύπαρξής της.
Μόνιμη έκθεση για τον βρετανό φιλέλληνα εγκαινιάζεται στο Μεσολόγγι την Παρασκευή 19 Απριλίου
Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια προσφοράς του «Library4all» στην καλλιέργεια της παιδικής φιλαναγνωσίας, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου, ιδρυτικό μέλος του, μιλάει στο «Βήμα» για τη δράση του και την ιστορία της.
Παιχνίδι και ενημέρωση στη διαδραστική έκθεση «Fakeless», ως την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου
Τη θέση του μυθιστορήματος στην εποχή μας και τη σχέση του με την ευρωπαϊκή ταυτότητα μας προκαλεί να σκεφτούμε η κυκλοφορία σε νέα μετάφραση του κλασικού δοκιμίου του Μίλαν Κούντερα.
Την πρόσληψη του πρώτου ελληνικού Νομπέλ Λογοτεχνίας από την ελληνική κοινωνία και τον λογοτεχνικό κόσμο της εποχής παρουσιάζει εύγλωττα η επετειακή έκθεση του Μουσείου Μπενάκη
Η κατάρρευση και του ηλεκτρονικού κόμβου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου καθιστά επιτακτική τη διάσωση της πληροφορίας που είχε παραχθεί και επαναφέρει το ζήτημα ίδρυσης ενός συντονιστικού φορέα για τον χώρο
Η πρόσφατη επανέκδοση των έργων του Γρηγόριου Ξενόπουλου φέρνει στο προσκήνιο κατακτήσεις και ζητούμενα της γνώσης μας για τον ζακυνθινό λογοτέχνη και ακαδημαϊκό.
Μεγάλα συγγραφικά ονόματα και νέες φωνές, σύγχρονα μυθιστορήματα και καινούργιες μεταφράσεις, πρωτότυπες μελέτες και συνθετικά έργα σε μια επιλογή από το εκδοτικό πανόραμα των επόμενων μηνών
Πολιτική, σεξουαλικότητα, η αναζήτηση της ευημερίας, κατευθύνουν τους αναγνώστες σήμερα προς την ελληνική αρχαιότητα και την αρχαιοελληνική σκέψη, η οποία δεν φεύγει ποτέ από το προσκήνιο, όπως μαρτυρούν πρόσφατες εκδόσεις σε Ευρώπη και Αμερική
Ο νέος διευθυντής του ΜΙΕΤ αποκαλύπτει στο «Βήμα» τα σχέδια και τις προτεραιότητές του για τη νέα περίοδο λειτουργίας στην οποία εισέρχεται το ιστορικό πνευματικό ίδρυμα