5 το πρωί: Δημοσκοπική ανάσα για τη ΝΔ – Ανησυχία για τα Ρίχτερ στην Κρήτη – Πρεμιέρα για το Final Four

Για την δημοσκόπηση ήθελα να σας γράψω αλλά το μεγάλο ντοκιμαντέρ της ΠΑΕ Ολυμπιακός που προβλήθηκε στο MEGA με έβαλε σε πνεύμα αθλητικό. Μπαρτζώκας, Αταμάν, Σπανούλης ή Γιασικεβίτσιους; Ποιος θα σηκώσει άραγε την φετινή Euroleague; Οι απαντήσεις θα δοθούν στην Etihad Arena στο Αμπου Ντάμπι εκεί όπου θα παιχτούν απόψε οι πρώτες δύο πράξεις του Final Four.

1

Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

  • Εφιάλτης στη Γάζα: Την κατασκευή των πρώτων ζωνών «διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε να περάσουν 100 φορτηγά που μετέφεραν βρεφικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό στον θύλακα. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε το Παρίσι, το Λονδίνο και την Οτάβα ότι «ενθαρρύνουν τους κατά συρροή δολοφόνους της Χαμάς» να συνεχίσουν να μάχονται ατέρμονα, αφού οι ηγέτες των τριών δυτικών χωρών κατήγγειλαν τις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησής του.
  • Το τηλεφώνημα με τον Τραμπ: Ο Νετανιάχου είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο συζήτησε τη δολοφονία δύο εργαζόμενων στην ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσινγκτον. Μίλησαν επίσης για τη Γάζα και ο Τραμπ είπε, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ότι στηρίζει τους στόχους του Νετανιάχου, που περιλαμβάνουν και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
  • Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Αναφερόμενος στην κατάσταση ο πρωθυπουργός είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ: «Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης ανάγκης κατάπαυσης του πυρός και αποκατάστασης της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτό που συμβαίνει είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα αυτές τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα διατηρεί μία στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και πρέπει στους συμμάχους μας να λέμε αλήθειες. Το έχω πει και κατ’ ιδίαν στον κ. Νετανιάχου ότι η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογεί επιχειρήσεις με δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος, η Ελλάδα δεν μένει σιωπηλή και θα επιδιώξουμε το ρόλο γεφυροποιού με ενεργητική διπλωματία».
2

Ισοπαλία για ΠαΣοΚ και Πλεύση Ελευθερίας

  • Κέρδη για τη ΝΔ: Ανάκαμψη των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το βράδυ της Πέμπτης (22/5). Tο κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει 30,2%, ποσοστό που είναι εμφανώς αυξημένο τόσο από εκείνο των ευρωεκλογών του 2024 (28,3%) όσο και από εκείνο της ίδιας μέτρησης του Απριλίου (27,3%).
  • Μάχη για τη δεύτερη θέση: Η μεγάλη μάχη δίνεται όμως για την δεύτερη θέση μεταξύ του ΠαΣοΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ειδικότερα, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου παίρνει το 14,2% έναντι 14% του ΠαΣοΚ. Tα δύο κόμματα ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία καθώς το ΠαΣοΚ αυξάνει αισθητά τα ποσοστά του σε σχέση με τον Απρίλιο (12,5%) ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζει κάμψη σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας (15%).
  • Καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ: Πτώση παρουσιάζει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που από το 10,4% του Απριλίου υποχωρεί στο 8,6%, ενώ καθηλωμένος μοιάζει να είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 6,9% υποχωρεί στο 6,1%. Στον αντίποδα, ώθηση από το πρόσφατο ιδρυτικό του συνέδριο φαίνεται να παίρνει το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη που από το 1,7% του Απριλίου σκαρφαλώνει στο 3%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αναστάτωση από τα Ρίχτερ στην Κρήτη

  • Ζημιές και κατολισθήσεις: Στιγμές τρόμου έζησαν οι κάτοικοι της Κρήτης τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε το νησί με 6,1 Ρίχτερ σε μια δόνηση με διάρκεια περίπου 20 δευτερολέπτων. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε αρκετές ζημιές. Ειδικότερα, τμήματα του κτιρίου του Μεγάρου Κοθρή στο κέντρο του Ηρακλείου κατέρρευσαν και έπεσαν, σοβάδες έπεσαν στο ΙΚΑ Ηρακλείου και στον πρώτο όροφο του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου στην Αλικαρνασσό, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
  • Σωτήριο το εστιακό βάθος: Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Αθήνα, Πελοπόννησο, έως και την Κύπρο αλλά το εστιακό βάθος του (70 χιλιόμετρα) αποδείχθηκε σωτήριο, με τους σεισμολόγους να εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς θεωρούν ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός και πως λόγω του εστιακού του βάθους δεν μπορεί να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα στην περιοχή.
  • Τι προκάλεσε τον σεισμό; Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο όλα δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης-άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε. Μετά το σεισμό της Καρπάθου – αναφέρει – οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. «Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο», εξηγεί, «διευκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της Μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την Κρητική θάλασσα».
4

Αρχίζει το Final Four της Euroleague

  • Πρώτος στη μάχη ο Παναθηναϊκός: Από σήμερα (23/5) επίκεντρο ευρωπαϊκού μπάσκετ γίνεται το Άμπου Ντάμπι εκεί όπου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ρίχνονται στη μάχη του Final Four. Οι πράσινοι ξεκινούν πρώτοι τις υποχρεώσεις τους στις 18:00 με αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε.
  • Με αντίπαλο τον Σπανούλη: Οι ερυθρόλευκοι παίρνουν τη σκυτάλη στις 21:00 έχοντας απέναντί τους τη Μονακό του Βασίλη Σπανούλη. Ο μικρός και ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθούν την Κυριακή (25/5) στις 17:00 και 20:00 αντίστοιχα.
  • Οι αυστηροί κανόνες του Αμπου Ντάμπι: Οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στο Αμπου Ντάμπι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς απαγορεύονται μεταξύ άλλων η βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση ατόμων χωρίς τη συναίνεσή τους, η εξύβριση ή απρεπείς χειρονομίες, η φωτογράφιση δημοσίων κτηρίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, η ανάρτηση περιεχομένου στο Διαδίκτυο που επικρίνει τις Αρχές και τους κατοίκους, η παρενδυσία, τα προσβλητικά ρούχα ή η έκθεση εσωρούχων. Παρόλο που υπάρχει ανεκτικότητα έναντι της δυτικής κουλτούρας, σε δημόσιες υπηρεσίες και χώρους λατρείας εφαρμόζονται αυστηροί ενδυματολογικοί περιορισμοί. Τέλος, στο γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων (Etihad Arena) απαγορεύονται: οι σημαίες, τα βεγγαλικά, τα λέιζερ, τα τύμπανα, οι ντουντούκες, φαγητά και ποτά, καθώς και το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού τσιγάρου).
5

Ζέστη, σκόνη και μετά καταιγίδες

  • «Καυτό» διήμερο: Yψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα δείξει το θερμόμετρο σήμερα Παρασκευή αλλά και το Σάββατο (24/5). Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμη και τους 33 βαθμούς Κελσίου, ειδικά σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας αλλά και στην Κρήτη.
  • Αποπνικτική η ατμόσφαιρα: Η ζέστη θα συνοδευτεί και από αφρικανική σκόνη καθώς θα πνέουν νοτιάδες στο Ιόνιο και στο Αιγαίο εντάσεως 4-5 μποφόρ. «Το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή (25/5) , επηρεάζοντας αρχικά την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη και σταδιακά και τις υπόλοιπες περιοχές», σημειώνει το meteo.
  • Απότομη αλλαγή: Ωστόσο, το σκηνικό αυτό δεν θα διατηρηθεί αρκετά καθώς από την Κυριακή αναμένεται απότομη μεταβολή του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Μάλιστα, το βαρομετρικό χαμηλό που θα ακολουθήσει τη θερμή αέρια μάζα ενδέχεται να προκαλέσει χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και μεγάλη ποσότητα βροχής τοπικά.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Απόρρητο