Τη διαπίστωση ότι «οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία», έκανε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ τα ξημερώματα, ανοιχτά της Κρήτης.

Θα γίνουν λίγοι ακόμη μετασεισμοί

Σε ανάρτησή του στα social media, ο κ. Παπαδόπουλος, προβλέπει ότι θα γίνουν λίγοι ακόμα μετασεισμοί αβλαβείς, και τονίζει ότι «η περίοδος σεισμικής ύφεσης-άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε».

Η ασπίδα προστασίας

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το βάθος (περίπου 70 χλμ. στην Κρητική θάλασσα) του σεισμού και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας. «Έγιναν μερικοί μικροί μετασεισμοί, θα γίνουν λίγοι ακόμα αλλά αβλαβείς», σημειώνει.

Τι οδήγησε στο σημερινό σεισμό

Οπως αναφέρει, μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο όλα δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης-άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε. Μετά το σεισμό της Καρπάθου – αναφέρει – οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. «Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο», εξηγεί, «διεκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της Μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την Κρητική θάλασσα δίνοντας το σημερινό σεισμό. Οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία. Το μελετάμε».

Τσελέντης: Γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Σε ανάρτησή του στα social media, ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης εξηγεί ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση.

«Μετασεισμούς, μερικούς γύρω στο 5 μπορεί να έχουμε αλλά λόγο του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους η ακολουθία θα είναι κάπως περιορισμένη», αναφέρει και καλεί τους κατοίκους Κρήτης «να ξεσκονίσουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προστασίας».