Ζακυνθινό τσιγαρέλι με σουπιά και λιαστή ντομάτα

Όσο πιο πολλά αρωματικά χόρτα και μυρωδικά βρείτε στην αγορά τόσο πιο νόστιμο θα γίνει αυτό το πιάτο, το οποίο μας προτείνει ο Νίκος Ισπυρούδης, ο σεφ που έδωσε νέα πνοή στην Επτανησιακή κουζίνα.

Νίκος Ισπυρούδης
Ζακυνθινό τσιγαρέλι με σουπιά και λιαστή ντομάτα

Όσο πιο πολλά αρωματικά χόρτα και μυρωδικά βρείτε στην αγορά τόσο πιο νόστιμο θα γίνει αυτό το πιάτο, το οποίο μας προτείνει ο Νίκος Ισπυρούδης, ο σεφ που έδωσε νέα πνοή στην Επτανησιακή κουζίνα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  200 γρ. σουπιά καθαρισμένη και κομμένη σε χοντρά κομμάτια
  •  1 κιλό χόρτα εποχής (σέσκουλα, σπανάκι, ζοχούς, βλίτα, τσουκνίδες, λάπαθα)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο ξερό άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πράσο (το άσπρο μέρος) σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ¼ ματσάκι μάραθο ή άνηθο χοντροκομμένο
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • ¼ ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένο
  • ¼ ματσάκι μυρώνια χοντροκομμένα
  • ¼ ματσάκι καυκαλήθρες χοντροκομμένες
  • ½ κ.γ. καυτερή πάπρικα
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • Ανθό αλατιού
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 5-6 φέτες λιαστής ντομάτας χοντροκομμένες
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμός
  • ¼ κ.γ. σπετσερικό (κερκυραϊκό μείγμα μπαχαρικών)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό και, μόλις βράσει, ρίχνουμε αλάτι και τα χόρτα. Τα βράζουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Κρατάμε ½ φλιτζ. από το νερό όπου έβρασαν.

  2. Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο, το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκο–, το σκόρδο, τη σουπιά και τη λιαστή ντομάτα.

  3. Προσθέτουμε τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα, το σπετσερικό, το αλάτι, το πιπέρι, τα φρέσκα χοντροκομμένα μυρωδικά, την τριμμένη ντομάτα και τα βρασμένα χόρτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά.

  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό που κρατήσαμε, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.

     

  5. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και να μείνει το φαγητό με λίγα υγρά.

Μικρά Μυστικά

Το σπετσερικό είναι ένα κερκυκαϊκό μείγμα μπαχαρικών, που βρίσκουμε έτοιμο σε μπαχαράδικα. Μπορούμε, όμως, και να το φτιάξουμε μόνοι μας αναμειγνύοντας από ¼ κ.γ. από τα εξής μπαχαρικά σε σκόνη: κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, γλυκιά πάπρικα, καυτερό κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Απόρρητο