Χταπόδι ξυδάτο για να φτιάξετε τον απόλυτο μεζέ

Το χταπόδι ξυδάτο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ορεκτικό που συνδυάζει τη γεύση της θάλασσας με τη φρεσκάδα και την οξύτητα του ξιδιού. Πρόκειται για ένα απλό αλλά γευστικό πιάτο, ιδανικό για μεζέ με ούζο ή τσίπουρο.

Ελένη Πρωτοψάλτη
Χταπόδι ξυδάτο για να φτιάξετε τον απόλυτο μεζέ

Το χταπόδι ξυδάτο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ορεκτικό που συνδυάζει τη γεύση της θάλασσας με τη φρεσκάδα και την οξύτητα του ξιδιού. Πρόκειται για ένα απλό αλλά γευστικό πιάτο, ιδανικό για μεζέ με ούζο ή τσίπουρο.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

60λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

 Για 5 μερίδες

  •  1 κιλό χταπόδι
  •  1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  •  1-2 φύλλα δάφνης
  •  Μερικούς κόκκους πιπεριού
  •  Ξίδι καλής ποιότητας
  •  Πολύχρωμους κόκκους πιπεριού
  •  Ρίγανη
  •  Ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι. Κόβουμε την κουκούλα και βγάζουμε το μάτι, το δόντι και τα εντόσθια που βρίσκονται στο εσωτερικό. Την κόβουμε σε κομμάτια και την πλένουμε πολύ καλά.

     

  2. Βάζουμε όλο το χταπόδι στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και προσθέτουμε το κρασί, τη δάφνη και το πιπέρι.

  3. Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιει τα υγρά του. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά όσο ακόμη κρατάει λίγο.

  4. Μόλις κρυώσει το χταπόδι, το κόβουμε σε ροδέλες και το ρίχνουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Μετά προσθέτουμε ό,τι μας συγκινεί: ανθό ρίγανης, σκόρδο, πολύχρωμους κόκκους πιπεριού κ.ά. Γεμίζουμε το 1/3 του βάζου με ξίδι και τα υπόλοιπα 2/3 με λάδι.

  5. Διατηρούμε το ξιδάτο χταπόδι στο ψυγείο και το σερβίρουμε ως μεζέ γαρνίροντας με καπαροβλαστάρια ή κρίταμο.

Μικρά Μυστικά

Αν θέλετε να δώσετε ακόμα πιο έντονη γεύση στο χταπόδι, μπορείτε να το ψήσετε στη σχάρα για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε, για να πάρει ένα ωραίο καπνιστό άρωμα.