Παραδοσιακή κρεατόπιτα Κεφαλονιάς

Σήμερα στρώνουμε τραπέζι για την εμβληματική κρεατόπιτα Κεφαλονιάς, όπως μας την παρουσίασε η κυρία Μαρία Παναγωνίδου. Εύκολη, υπέροχη και πεντανόστιμη πίτα που περιλαμβάνει ρύζι και τρία είδη κρέατος, ενώ μοσχοβολάει αέρα επτανήσων.

Μαρία Παναγιωτίδου
Παραδοσιακή κρεατόπιτα Κεφαλονιάς

Σήμερα στρώνουμε τραπέζι για την εμβληματική κρεατόπιτα Κεφαλονιάς, όπως μας την παρουσίασε η κυρία Μαρία Παναγωνίδου. Εύκολη, υπέροχη και πεντανόστιμη πίτα που περιλαμβάνει ρύζι και τρία είδη κρέατος, ενώ μοσχοβολάει αέρα επτανήσων.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

120λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 12 μερίδες

  •  500 γρ. χοιρινό κρέας σε μικρά κομμάτια
  •  500 γρ. μοσχαρίσιο κρέας σε μικρά κομμάτια
  •  ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  2 μεγάλα κρεμμύδια
  •  1 σκελίδα σκόρδο
  •  5 κλωναράκια μαϊντανό
  •  1 συσκευασία έτοιμο φύλλο κρούστας
  •  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  ½ φλιτζ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ πλυμένο
  •  1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  •  1 κ.γ. πιπέρι
  •  1 κ.γ. αλάτι
  •  3 μέτριες πατάτες σε μικρά κομμάτια
  •  1 αβγό

Εκτέλεση

  1. Αλέθουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και προσθέτουμε τα αλεσμένα υλικά και το κρέας (χοιρινό και μοσχαρίσιο), να σοταριστεί για λίγα λεπτά και να πάρει χρώμα.

  2. Προσθέτουμε τον πελτέ, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για μία ώρα περίπου. Όταν μαλακώσει αρκετά το κρέας, ρίχνουμε τις πατάτες και το ρύζι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία.

  3. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας, καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση.

  4. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, επίσης καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Χτυπάμε το αβγό με λίγο νερό και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.

  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ένταση στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρεατόπιτας.

Μικρά Μυστικά

Μπορείτε να συνοδεύσετε την πίτα σας με ένα ποτήρι από το ξεχωριστό Syrah Gentilini.

Απόρρητο