5 το πρωί: Ο Θρύλος στον τελικό του Conference – Νέο αδιέξοδο για Ισραήλ και Χαμάς – Ξεσήκωσε τη Eurovision η Σάττι

Με συνολικό σκορ 6-2, ο Μεντιλίμπαρ και τα λιοντάρια του Ολυμπιακού ταπείνωσαν ξανά την Άστον Βίλα με πρωταγωνιστή τον Ελ Κααμπί και ολοκλήρωσαν την ιστορική πρόκριση στον τελικό του Conference League.

1

Τα λιοντάρια του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference

  • Ταπείνωσε ξανά την Άστον Βίλα: Ο Ελ Κααμπί πήρε ξανά το όπλο του και με δύο γκολ χάρισε τη νίκη με 2-0 στον Ολυμπιακό κόντρα στους Άγγλους και μαζί την ιστορική πρόκριση. Στον τελικό του Conference League οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την Φιορεντίνα στην OPAP Arena (29/05, 22.00).
  • Νίκησε και τις αντιξοότητες: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φανερά συγκινημένος μετά τον αγώνα στάθηκε σε όλα τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός στο δρόμο του. «Πρέπει να αναλογιστεί κανείς από ποια χώρα ξεκινήσαμε και το κάναμε αυτό, με ποια ποδοσφαιρική ομοσπονδία το κάναμε αυτό, με ποια κυβέρνηση το κάναμε αυτό και παρόλες τις δυσκολίες το καταφέραμε αυτό το μεγάλο όνειρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Ολονύχτιο γλέντι σε όλη την Ελλάδα: Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε εκατομμύρια φιλάθλους του Ολυμπιακού να ξεχύνονται στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ιστορική στιγμή. Φυσικά, ο Πειραιάς και το Πασαλιμάνι ήταν στο επίκεντρο ωστόσο εστίες πανηγυρισμών στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.
2

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - Αγωνία για τη Ράφα

  • Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις: Δεν οδήγησαν πουθενά οι διήμερες διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τους εκπροσώπους της παλαιστινιακής Χαμάς και του Ισραήλ να αποχωρούν από το Κάιρο. Σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο, οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών».
  • Πυρά Τράμπ κατά Μπάιντεν: Φρένο στα σχέδια του Ισραήλ επιχειρεί να βάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που απείλησε με παύση της αποστολής όπλων σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα. «Ντροπή» χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο Ντόναλντ Τράμπ κατηγορώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως «εγκατέλειψε τελείως το Ισραήλ».
  • Ανένδοτος ο Νετανιάχου: Διεθνή μέσα αναφέρουν πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε εκεχειρία εάν η Χαμάς δεν δώσει πίσω τους όμηρους. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαμήνυσε χθες σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους πολεμικούς στόχους της στη Γάζα και στον βορρά.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η Σάττι «έριξε» τη ζαριά της κι έστειλε την Ελλάδα στον τελικό της Eurovision

  • Η Σάττι πάει την Ελλάδα τελικό: Τη θέση της ελληνικής συμμετοχής στον τελικό της Eurovision 2024 εξασφάλισε η Μαρίνα Σάττι ερμηνεύοντας το «ZARI«, στον χθεσινό β’ ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού στο Μάλμε της Σουηδίας. Παρά το πρόβλημα υγείας που της παρουσιάστηκε ένα 24ώρο πριν τον ημιτελικό, η Ελληνίδα τραγουδίστρια έριξε τη ζαριά της και καταχειροκροτήθηκε.
  • Ποιες χώρες προκρίθηκαν: Εκτός από την Ελλάδα, στον τελικό της Eurovision προκρίθηκαν η Λετονία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Ισραήλ, η Εσθονία, η Σουηδία, η Γεωργία και η Αρμενία. Στον Β’ Ημιτελικό παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, χώρες που περνάνε απευθείας στον Τελικό μιας και ανήκουν στις Big 5.
  • Αποδοκιμασία για το Ισραήλ: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στους δρόμους του Μάλμε, στη Σουηδία, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision. Παράλληλα, εντονη ήταν η αντίδραση του κοινού κατά την διάρκεια πρόβας του Ισραήλ για τον ημιτελικό της Eurovision. H εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, ερμήνευσε το «Hurricane» και οι κερκίδες αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνιση, φωνάζοντας «Free Palestine» με τα γιουχαΐσματα να είναι συνεχόμενα κατά τη διάρκεια του τρίλεπτου.
4

«Κλείδωσε» το γήπεδο στο Γαλάτσι για την ομιλία του Ράμα

  • Στην Αθήνα ο Ράμα: Επίσκεψη στην Αθήνα έχει προγραμματίσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την Κυριακή 12 Μαΐου, προκειμένου να απευθυνθεί στην αλβανική διασπορά στα πλαίσια της περιοδείας του «Περήφανοι για την Αλβανία». Την ομιλία στην Αθήνα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επισκέψεις στο Μιλάνο, στις 26 Μαΐου, στο Λονδίνο στις 2 Ιουνίου και στο Ντίσελντορφ στις 16 Ιουνίου.
  • «Κλείδωσε» η τοποθεσία: Υποψήφιες τοποθεσίες για την ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν το γήπεδο του Γαλατσίου και το ΣΕΦ, με την εκδήλωση να «κλειδώνει» τελικά στο Γαλάτσι. Την άδεια έδωσε η εταιρεία ακινήτων του Δημοσίου και τη συμφωνία της μίσθωσης έκλεισε ο ιδιώτης που διαχειρίζεται μέρος των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.
  • Πολιτικές αντιδράσεις: Έντονες ήταν οι πολιτικές αντιδράσεις, καθώς η επίσκεψη του Ράμα στην Αθήνα επιλέχθηκε στην ημερομηνία της συμπλήρωσης ενός έτους από την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Ο ίδιος, ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι η συγκέντρωση δεν σχετίζεται με τις Ευρωεκλογές, ούτε με εσωτερικά ζητήματα και αφηγήματα που κεντρίζουν τους Έλληνες πολίτες.
5

Σκόνη, βροχές και πτώση του υδραργύρου - Πότε θα δούμε 30άρια

  • Βροχερή Παρασκευή: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα, Παρασκευή, κυρίως στη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, την κεντρική Μακεδονία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και αφρικανική σκόνη στις νοτιότερες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει 9-10 βαθμούς σε σχέση με την Πέμπτη και οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και κατά τόπους θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Το Σάββατο θα παραμείνει μια μικρή αστάθεια, ενώ την Κυριακή οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν αισθητά.
  • «Βάλτε μάσκα»: Η αφρικανική σκόνη θα είναι σε υψηλές συγκεντρώσεις αυτό το διήμερο, με την Ματίνα Παγώνη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. «Να μην βγουν έξω το διήμερο και εάν πρέπει να κυκλοφορήσουν, να φοράνε μάσκα» τόνισε, ενώ για τις ομάδες υψηλού κινδύνου η κ. Παγώνη συνέστησε «να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους, εάν έχουν δύσπνοια».
  • Έρχεται καύσωνας: Ο μετεωρολόγος  Γιάννης Καλλιάνος επεσήμανε πως, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, ο υδράργυρος αναμένεται να πάρει την ανιούσα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αναφέροντας πως «ίσως μετά τις 15 Μαΐου να έχουμε το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης. Στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μπορούμε να δούμε θερμοκρασίας άνω των 35 βαθμών κελσίου».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις