Οι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο «έπειτα από διήμερες διαπραγματεύσεις» με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου.

Οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών», πρόσθεσε το Al-Qahera News, που επικαλείται έναν υψηλόβαθμο Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Έληξαν οι διαπραγματεύσεις για το Ισραήλ

Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε.

Αγωνία για τη Ράφα – Ετοιμάζει επίθεση το Ισραήλ

Μέσα στη νύχτα άνθρωποι βγάζουν τους συγγενείς τους από τα ερείπια. Άνδρες και γυναίκες ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Μόνο σε μία γειτονιά στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.

Ο απεσταλμένος του Mega Μαρίνος Αλειφέρης βρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκλείσει απαγορεύοντας την πρόσβαση στην περιοχή. Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ συγκεντρώνει στρατεύματα στο νότιο Ισραήλ προετοιμάζοντας τη χερσαία επιχείρηση στην πόλη, μεταδίδει ο Μαρίνος Αλειφέρης.

Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσεται συνεχώς στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, στο Κερέμ Σαλόμ. Δυνάμεις οι οποίες έρχονται από πολλά μέρη αναπτύσσονται έτσι ώστε όταν δοθεί το πράσινο φως για την χερσαία επιχείρηση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στην πόλη της Ράφα να είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η δήλωση Μπάιντεν και η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ

Φρένο στα σχέδια του Ισραήλ επιχειρεί να βάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που απείλησε με παύση της αποστολής όπλων σε περίπτωση που ο IDF εισβάλει στη Ράφα.

«Άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από αυτές τις βόμβες και από τα άλλα μέσα που χρησιμοποιούν σε κατοικημένες περιοχές. Έχω ξεκαθαρίσει ότι αν μπουν στη Ράφα – δεν έχουν μπει ακόμη στη Ράφα – δεν θα τους παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνταν πάντα εναντίον της Ράφα, εναντίον των πόλεων», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, τονίζεται πως το Ισραήλ έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και αποθέματα υποδομών ώστε να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση μέσα στην Ράφα, ακόμα κι εάν οι ΗΠΑ δεν στείλουν όπλα.

Διεθνή μέσα αναφέρουν πως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε εκεχειρία εάν η Χαμάς δεν δώσει πίσω τους όμηρους. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας  του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαμήνυσε σήμερα σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους πολεμικούς στόχους της στη Γάζα και στον βορρά, σε μια προφανή απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ να σταματήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις τις επιχειρήσεις τους στη Ράφα.

Φορτηγό πλοίο οδεύει για τη Γάζα

Ένα αμερικανικό φορτηγό πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησε σήμερα το μεσημέρι από την Κύπρο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια νέα δοκιμή για τον θαλάσσιο διάδρομο που δημιουργήθηκε για τη μεταφορά βοήθειας στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, το υπό αμερικανική σημαία MV Sagamore «φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, αναχώρησε από το λιμάνι Λάρνακας, πριν το μεσημέρι για τη Γάζα». «Το πλοίο μεταφέρει σημαντικό φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Κύπρο», σημείωσε ο Αντωνίου.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να μεταφερθεί σε μια προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Γάζας πριν μεταφερθεί στο παλαιστινιακό έδαφος.