Θα σας διηγηθούμε μία μικρή ιστορία. Το 2013 ήταν ένας ωρολογοποιός ονόματι Konstantin. Konstantin Chaykin. Γεννημένος στη Ρωσία, άγνωστος μεταξύ αγνώστων εμφανίστηκε στην –έκτοτε αποθανούσα– Παγκόσμια Έκθεση Ωρολογοποιίας της Βασιλείας έχοντας να παρουσιάσει ένα ρολόι που όμοιό του δεν είχαμε ξαναδεί. Πώς να το περιγράψουμε; Στο κάτω μέρος του ορθογώνιου παραλληλόγραμμου καντράν είχε ένα στρογγυλό παράθυρο στο οποίο, με το πάτημα ενός κουμπιού, έβλεπες σαν σε μικροσκοπική οθόνη κινηματογράφου ένα άλογο με αναβάτη να καλπάζει! Το ρολόι είχε ενσωματωμένο ένα είδος μηχανικού προτζέκτορα σαν το Zoopraxiscope, μία ιστορική συσκευή εμφάνισης κινούμενων εικόνων, η οποία σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο της φωτογραφίας Eadweard Muybridge το 1879 και θεωρείται ως ο πρόγονος του προβολέα ταινιών.

To Cinema, το ρολόι που έβαλε τον Konstantin Chaykin στον χάρτη. Στο καντράν του είχε μία μικροσκοπική «οθόνη κινηματογράφου» με ένα άλογο που καλπάζει.

Το Cinema ήταν κάτι σαν φόρος τιμής στην ιστορία του κινηματογράφου και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ρολόγια στη Βασιλεία εκείνη τη χρονιά. «Συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι δεν ζητούν απλώς άψογη μηχανική σε ένα ρολόι, αλλά και μαγεία, ταχυδακτυλουργία, έκπληξη, καθώς και την προσδοκία μίας έκπληξης. Αποφάσισα να δημιουργήσω ακριβώς ένα τέτοιο ρολόι», θα πει αργότερα ο Chaykin.

Ο Joker και άλλες ιστορίες

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017, ο Ρώσος ωρολογοποιός επέστρεψε και πάλι στην Baselworld με ακόμη ένα ρολόι εκτός της πεπατημένης. Είχε ανθρωπόμορφο καντράν, γεγονός που προκαλούσε αυτομάτως μία συναισθηματική αντίδραση σε όποιο το αντίκρυζε. O Chaykin το αποκάλεσε Wristmon, μία σύμπτυξη των λέξεων «wrist monster», δηλαδή «τέρας καρπού» και απεικόνιζε τον Joker. Δείκτες ήταν τα μάτια του που περιστρέφονταν κάνοντάς το να αλληθωρίζει απίθανα ενώ το πλατύ χαμόγελό του ήταν η ένδειξη φάσης της Σελήνης, με την κατακόκκινη γλώσσα του στον ρόλο του φεγγαριού! Ιδιοφυές! Διόλου τυχαία το αμέσως επόμενο μοντέλο του, Clown, απέσπασε το βραβείο Τολμηρής Ιδέας στο Γκραν Πρι Ωρολογοποιίας της Γενεύης το 2018.

To Joker ήταν το πρώτο ανθρωπόμορφο ρολόι του Chaykin. Ο δημιουργός του το αποκάλεσε Wristmon, μία σύμπτυξη των λέξεων «wrist monster», δηλαδή «τέρας καρπού».

Αυτή ήταν η απαρχή μίας ολόκληρη οικογένειας αναγνωρίσιμων χαρακτήρων, ο καθένας με τα δικά του γνωρίσματα και τη δική του ιστορία να διηγηθεί. Αρκετά από αυτά τα ρολόγια είναι εμπνευσμένα από παιδικά παραμύθια και φανταστικές ιστορίες. Όπως το Mouse King, που είναι βασισμένο στον Βασιλιά Ποντικό από τον Καρυοθραύστη, το Minotaur από τον Μινώταυρο της Ελληνικής μυθολογίας –ασχέτως αν κυκλοφόρησε με αφορμή τη Χρονιά του Βοδιού στο Κινεζικό Ημερολόγιο–, ή το Santa που είναι συνδεδεμένο με τον Άγιο Βασίλη. Πολύ πετυχημένες ήταν και οι δύο εκδόσεις Minions, των κατακίτρινων αγαπημένων κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με τα Universal Studios, το Harley Quinn, βασισμένο στην ομώνυμη ηρωίδα του Batman, σε συνεργασία με την Warner Bros, αλλά και ειδικές εκδόσεις αφιερωμένες στη γιορτή του Χαλοουίν, στην Ημέρα των Νεκρών στο Μεξικό κ.ά.

To Minotaur –από τον δικό μας Μινώταυρο– εμφανίζει στα ρουθούνια του την ημέρα της εβδομάδας.

Χαρούμενο ψωμάκι

Το πιο πρόσφατο ανθρωπόμορφο ρολόι του Chaykin είναι βασισμένο στην ιστορία ενός δημοφιλούς ρωσικού παραμυθιού για μικρά παιδιά. Ο ήρωάς του είναι το Kolobok, ένα στρογγυλό, κατεργάρικο ψωμάκι που το σκάει από τους παππούδες του για να γνωρίσει τον κόσμο. Στις περιπέτειές του γνωρίζει διάφορα ζώα που θέλουν να το φάνε και καταφέρνει με πονηριά να τους ξεφύγει.

Kolobok: το πιο φρέσκο μοντέλο της συλλογής Wristmons (wrist monsters) του Konstantin Chaykin. Στο τεράστιο στόμα του εμφανίζονται χαρακτήρες από το ομώνυμο ρωσικό παραμύθι, οι οποίοι αντιστοιχούν στις ημέρες της εβδομάδας.

Στο στόμα του ρολογιού Kolobok, εκτός από τη γνώριμη ένδειξη φάσης της Σελήνης υπό μορφή ενός κίτρινου κύκλου, εμφανίζονται και οι επτά χαρακτήρες του παραμυθιού (ο παππούς, η γιαγιά, ο λαγός, ο λύκος, η αρκούδα, η αλεπού και το ίδιο το Kolobok) και συμβολίζουν ο καθένας από μία ημέρα της εβδομάδας.

Με ποιον χαρακτήρα θέλει να ξεκινά η εβδομάδα του; Αυτό το αποφασίζει ο τυχερός κάτοχος του ρολογιού!

Δείτε και μερικά ακόμα εμβληματικά μοντέλα του Chaykin.

To Clown, μία παραλλαγή του Joker, κέρδισε το βραβείο Τολμηρής Ιδέας στο Γκραν Πρι Ωρολογοποιίας της Γενεύης το 2018.

Το Dracula είναι από τα πιο δημοφιλή Wristmons. Όπως και στο Joker, οι ώρες και τα λεπτά είναι στα μάτια του και η φάση της Σελήνης είναι η γλώσσα στο τεράστιο στόμα του.

To Zebra κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο σε ένα και μοναδικό κομμάτι και στεγάζει τον πρώτο in-house αυτόματο μηχανισμό του Chaykin. Είναι εμπνευσμένο από τον Μάρτι, τον γνωστό ήρωα από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Μαδαγασκάρη».

Ακόμη και τα αγαπημένα Minions βρήκαν τη θέση τους στη συλλογή του Konstantin Chaykin, σε συνεργασία με τα Universal Studios. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το λουράκι από τζιν ύφασμα.