Σε ρινγκ μετατράπηκε το κοινοβούλιο όταν ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από το ακροδεξιό μόρφωμα «Σπαρτιάτες», Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, χαρακτήρισε «κτηνώδη» την συμπεριφορά αυτή και επέβαλε στον κ.Φλώρο απομάκρυνση με τη φρουρά και αποβολή για 15 μέρες από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του ανεξάρτητου βουλευτή -πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών- βάσει του άρθρου 157 του νέου Ποινικού Κώδικα. Ο κ. Φλώρος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ με τη συνοδεία αστυνομίας και από εκεί στον εισαγγελέα ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής παρέμεινε όλο το βράδυ στη ΓΑΔΑ και το μεσημέρι της Πέμπτης 25/4 θα πάω στο γραφείο της ανακρίτριας για να καταθέσει.

Τι γνωρίζουμε για την υπόθεση;

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συζήτησης για την άρση ασυλίας του κ. Βελόπουλου, η υπόθεση του οποίου αφορούσε συκοφαντική δυσφήμιση μέσω ψευδούς λογαριασμού σε κοινωνικό δίκτυο που είχε υποβάλει αξιωματικός ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βασίλης Γραμμένος είχε καταθέσει αγωγή κατά του πατέρα του κ. Φλώρου για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου και εξύβριση.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακούστηκαν χυδαίες εκφράσεις τόσο από τον Κωνσταντίνο Φλώρο όσο και από τον Βασίλη Γραμμένο.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές;

  • Ο Βασίλης Γραμμένος κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από τον ανεξάρτητο βουλευτή, ο οποίος τον γρονθοκόπησε. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν διαγνώσθηκε κάταγμα ρινικών οστών και ρήξη καρπού.
  • Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φλώρο ο λόγος για τον οποίο επιτέθηκε στον Βασίλη Γραμμένο ήταν επειδή εκείνος μίλησε χυδαία για την μητέρα του. Ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά ότι τον χτύπησε. Επισημαίνει ότι τον έπιασε από τον γιακά και τον πέταξε στο έδαφος.

Γιατί υπάρχει οικογενειακή κόντρα ανάμεσα σε Βελόπουλο και Φλώρο;

Ο πατέρας του Κωνσταντίνου Φλώρου ήταν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση, ήταν δε ένα από τα ιδρυτικά της στελέχη. Ο Ευστάθιος Φλώρος ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον Κυριάκο Βελόπουλο το 2022.

Τον κατηγόρησε για αδιαφανείς διακασίες και πως τον οδήγησε εκτός κόμματος παρά τα όσα είχε προσφέρει. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κόμμα, την «Ελληνική Πατριωτική Λύση». Τότε κατέθεσε μήνυση κατά του προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» για διασπορά συκοφαντιών μέσω ενός λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

Με ποια ποινή κινδυνεύει;

Η όλη διαδικασία που έτρεξε από την ώρα του συμβάντος και μετά προκύπτει από το Άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα από την πρώτη του παράγραφο.

Σύμφωνα με αυτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος κινδυνεύει με φυλάκιση έως 10 ετών.

1. Όποιος με βία ή απειλή βίας επιχειρεί να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή εκείνον που ασκεί την προεδρική εξουσία, τη Βουλή, την Κυβέρνηση ή μέλος τους σε εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί εναντίον τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος.

2. Ο υπαίτιος των πράξεων της παραγράφου 1 εναντίον του περιφερειάρχη, του δημάρχου, του περιφερειακού ή δημοτικού συμβουλίου τοπικής αυτοδιοίκησης ή μέλους του τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

3. Αν τα πρόσωπα κατά των οποίων στράφηκαν οι πράξεις των προηγούμενων παραγράφων διέτρεξαν κίνδυνο ζωής ή βαριάς σωματικής βλάβης, επιβάλλεται κάθειρξη για την πράξη της παραγράφου 1 και φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών για την πράξη της παραγράφου 2.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Φλώρος;

Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2024 ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών», καθώς τότε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ανεξαρτητοποιήθηκε.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος είχε ταχτεί ανοιχτά στις 27 Ιουλίου υπέρ του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμου της Αθήνας. Τότε, είχε ξεκινήσει μία συζήτηση για διαγραφή του αλλά δεν έγινε.

Μετά τις αναφορές του προέδρου των «Σπαρτιατών» περί τακτικές Greek Mafia στην κοινοβουλευτική του ομάδα, τότε έθεσε εαυτόν εκτός «Σπαρτιατών» και έγινε ανεξάρτητος βουλευτής.

Πρωτοφανές περιστατικό

Είναι πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου που συνελήφθη βουλευτής με την διαδικασία του αυτοφώρου. Την Πέμπτη ο ανεξάρτητος βουλευτής θα περάσει την πόρτα της ανακρίτριας προκειμένου να καταθέσει αν και ήδη αρνείται ότι έχουν συμβεί όσα καταγγέλλοντα.

Τι αναφέρει η ιατρική γνωμάτευση για τον Γραμμένο;

Με κάταγμα ρινικών οστών και ρήξη καρπού διαγνώσθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος μετά την επίθεση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου εις βάρος του μέσα στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας, ο κ. Γραμμένος έχει «διάστρεμμα και διάταση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Τραυματική ρήξη συνδέσμου του καρπού και της πηχεοκαρπικής» καθώς και «άλλες καθορισμένες διαταραχές της ρινός».

Η ιατρική συνταγή προβλέπει νάρθηκα ανάπαυσης πηχεοκαρπικής και ανάπαυση βραχίονα, ενώ του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια 10 ημερών.