5 το πρωί: Ευρωεκλογικός αναβρασμός – Επίδομα μητρότητας- Φωτιά στη Super League

Όσο μειώνεται η χρονική απόσταση από την προσφυγή στην ευρωκάλπη τόσο θα οξύνονται τα πνεύματα στο πολιτικό σκηνικό. Ανάλογα εκρηκτικό και το κλίμα σε διεθνές επίπεδο δεδομένης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

1

Συνεχείς κινήσεις στη σκακιέρα για Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ

  • Οι συνομιλητές του Κυρ. Μητσοτάκη: Σε συνεχείς επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και πολιτικούς παράγοντες βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς έχει κατοχυρώσει ένα δυσανάλογα σημαντικό ειδικό βάρος σε σχέση με την επιρροή της Ελλάδας. Αντικείμενο των συζητήσεων η έκβαση των Ευρωεκλογών και η επόμενη ημέρα στην ήπειρο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη δεδομένου πως ο φόβος της ακροδεξιάς είναι ζωντανός.
  • Οι αντιδράσεις για τον Στ. Κασσελάκη: Στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του περιοδεύει στα νησιά του Αιγαίου επιχειρώντας ν’ αλιεύσει ψήφους σ’ ένα κατά βάση μη πολιτικό ή απογοητευμένο από άλλους χώρους κοινό. Αναπόφευκτα η απόπειρά του αυτή προκαλεί αλλεργία σε παραδοσιακά στελέχη της Κουμουνδούρου που -είτε μιλούν δημόσια είτε ιδιωτικά- δυσανασχετούν σίγουρα από τη στιγμή που πρόκειται για ένα μείζον ταυτοτικό ζήτημα. Ούτε στον Αλέξη Τσίπρα αρέσει όλη αυτή η στρατηγική ανοίγματος σε διάφορους χώρους διότι εγκυμονεί κινδύνους.
  • Η σιγουριά του Ν. Ανδρουλάκη: Όλη αυτήν την αναταραχή στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί προς όφελός του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Όπως μάλιστα δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής στις 9 Ιουνίου το κόμμα του οποίου ηγείται «θα είναι στην όχθη των νικητών» χάρη στην αύξηση των ποσοστών που θα εμφανίσει εκ νέου. Πιστεύει δε με βεβαιότητα στη δεύτερη θέση έτσι ώστε «η πατρίδα μας να αποκτήσει ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση».
2

Παιχνίδια τακτικής από Ισραήλ - Ιράν

  • Άγνωστο το φινάλε: Κλειστά τα χαρτιά τους έχοντας επιβάλλει καθεστώς λογοκρισίας για ζητήματα ασφαλείας κρατούν τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν μετά τις εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια παράσταση με πολλές δραματικές πράξεις που δύσκολα προβλέπει κανείς.
  • Όχι πιθανός ο πόλεμος: Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εξήγησε στο «Βήμα» γιατί ξεφύγαμε, προς το παρόν, από τον φαύλο κύκλο επιθέσεων και αντεπιθέσεων. Όπως ανέπτυξε ο αναλυτής «το Ιράν θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη των ‘δορυφόρων’ του, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ ώστε να συνεχίσουν αυτοί τη ‘βρώμικη’ δουλειά εναντίον του μεγάλου εχθρού», την ίδια στιγμή που «το Ισραήλ είναι ήδη απασχολημένο στη Λωρίδα της Γάζας», η στρατιωτική επιχείρηση στην οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιό της.
  • Πρόταση έξι σημείων από την Τεχεράνη: Με εμφανή διάθεση να φέρει σε δύσκολη θέση το Τελ Αβίβ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης για το παλαιστινιακό ζήτημα. Μεταξύ άλλων ζητούνται η κατάπαυση του πυρός, η ανταλλαγή κρατουμένων, η ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και η δίωξη όσων ευθύνονται για την κατάσταση των Παλαιστινίων. Γίνεται κατανοητό πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Πού θα φτάσει το επίδομα μητρότητας

  • Ποιες κατηγορίες προστίθενται: Η καταβολή του επιδόματος δεν αφορά μονάχα τις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναγγέλθηκε ήδη, το μέτρο διευρύνεται στις αυτοαπασχολούμενες, σε όσες ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και στις αγρότισσες, υπό την προϋπόθεση πως είναι ασφαλιστικά ενήμερες.
  • Το ανώτερο ποσό: Σύμφωνα με τα όσα διαμηνύει πλέον το υπουργείο Εργασίας, μια εργαζόμενη γυναίκα μπορεί να λάβει ως και 11.000 ευρώ ως επίδομα μητρότητας, καλύπτοντας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των αναγκών της ενόσω θα επιλέξει να μείνει με το νεογέννητο μωρό της στο σπίτι.
  • Ποιος ο στόχος του επιδόματος: Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται για να «να ενισχύσει την οικογένεια σε μια περίοδο που είναι πολύ χρήσιμο η μητέρα ή κάποιος από τους γονείς να μείνει με το παιδί του και ταυτόχρονα να διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας» ενθαρρύνοντάς τες αν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς θα συνδυάσουν τον εργασιακό με τον οικογενειακό βίο τους.
4

Οδύνη για τον θάνατο βρέφους στην Κω

  • Το χρονικό της τραγωδίας: Στο νοσοκομείο της Κω μεταφέρθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από τους δύο γονείς του ένα κοριτσάκι δέκα μηνών. Το βρέφος ήταν αναίσθητο και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο κατά τη διακομιδή του όσο και από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει στη ζωή.
  • Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση: Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων το άτυχο κοριτσάκι πνίγηκε από φαγητό που είχε καταναλώσει, πιθανότατα από τηγανιτές πατάτες. Στο σώμα του δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος κακοποίησης που να οδηγήσει σε διαφορετικά συμπεράσματα, παρότι αρχικά είχε γίνει λόγος για εκδορές, μώλωπες και ύποπτα σημάδια.
  • Η ώρα της εισαγγελίας: Οι γονείς του βρέφους πρόκειται να απολογηθούν με την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης. Πρόκειται για ζευγάρι 20 και 21 ετών αντίστοιχα, το οποίο είχε μεταβεί οικογενειακώς στην Κω για παραθεριστικούς λόγους. Είχαν κι άλλο ένα παιδί που εξετάζεται από τις Αρχές του νησιού.
5

Όλα ανοικτά για τον τίτλο στη Super League

  • Θρυλική ορμή: Με φόρα απ’ όσα κατάφερε στην Πόλη, αποκλείοντας τη Φενέρμπαχτσε στο Conference League, κι ένα γήπεδο που έβραζε από την έκσταση, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε του ΠΑΟΚ και παρέμεινε ολοζώντανος στη μάχη του τίτλου, έχοντας μάλιστα να παίξει άλλη μια φορά με όλους τους ανταγωνιστές του. Το 2-1 μάλιστα αδικεί την ανωτερότητα των φορμαρισμένων «ερυθρόλευκων», οι οποίοι θα μπορούσαν να βρουν περισσότερα γκολ, πέραν αυτών των Κίνι και Μαρτίνς, προτού στο φινάλε του ματς μειώσει ο Δικέφαλος.
  • Ανατροπή πρωτιάς: Παρότι βρέθηκε να χάνει 1-0 από γκολ του Μορόν, η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως ο Άρης οπισθοχώρησε πάρα πολύ στο δεύτερο μισό του αγώνα κι έφτασε στο πολύτιμο 2-1. Πρώτα ήταν ο Σιντιμπέ που ισοφάρισε και κατόπιν ο Άμραμπατ που έλυσε το γόρδιο δεσμό για την ομάδα του Αλμέιδα, η οποία διατηρήθηκε στην κορυφή της Super League μετά τις πρώτες έξι αγωνιστικές των playoffs.
  • Προσωπικό σόου: Ο Φώτης Ιωαννίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του Παναθηναϊκού επί της Λαμίας με 5-0, καθώς έφτιαξε τα πρώτα δύο γκολ και πέτυχε άλλα δύο στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού. Οι «πράσινοι» πήραν ξανά αυτό που ήθελαν, διαχειριζόμενοι την κούραση, και την Τετάρτη στη Νέα Φιλαδέλφεια θα παίξουν για την ολική ανατροπή έτσι ώστε να βρεθούν στην κορυφή της βαθμολογίας προσπερνώντας την Ένωση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr