Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ με μαζική επίθεση drones. Τα ιρανικά drones αναμένεται να φθάσουν και να χτυπήσουν το Ισραήλ στις 02.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το CH 12 TV. Συγκεκριμένα το Ιράν εξαπέλυσε 100 drones  και πυραύλους Cruise, ορισμένοι καταρρίφθηκαν επάνω από την Συρία και την  Ιορδανία, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης —επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν— ανακοίνωσαν απόψε πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε εναέρια επίθεση κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ο Τζο Μπάιντεν συναντάται  με την ομάδα εθνικής ασφάλειας. «Η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς και με άλλους εταίρους και συμμάχους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος. «Αυτή η επίθεση είναι πιθανό να εκτυλιχθεί σε αρκετές ώρες».

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής: η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του ενάντια σε αυτές τις απειλές από το Ιράν», προσθέτει ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το Times Of Israel, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν αναφέρουν ότι ένα δεύτερο κύμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει εκτοξευθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία, ενώ και ένα τρίτο κύμα από την περιοχή της Υεμένης. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για εκτοξεύσεις από Συρία και Λίβανο.

Ο Μπενιαμίν  Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, μετά την επίθεση των ιρανικών drones κατά του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται σε τμήματα του βόρειου Ισραήλ.

Ένας αριθμός drones εθεάθη να πετούν από την κατεύθυνση του Ιράν πάνω από την επαρχία Σουλεϊμανίγια του Ιράκ, λένε στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας.

«Δεκάδες drones εντοπίστηκαν να πετούν από το Ιράν προς την κατεύθυνση του Ισραήλ πάνω από τον ιρακινό εναέριο χώρο», είπαν επίσης στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας του Ιράκ.

Αλί Χαμενεΐ: «Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί»

Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε εκ νέου απόψε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε δεκάδες drones και πυραύλους κρουζ εναντίον του Ισραήλ.

«Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί», ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ στο βίντεο που διαρκεί ενάμισι λεπτό και είναι εμφανώς απόσπασμα της ομιλίας την οποία εκφώνησε την Τετάρτη.

Live εικόνα από το Ισραήλ

Επιβεβαίωση της επίθεσης από IDF

Ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF Αντιναύαρχος Daniel Hagari  του Ισραήλ, σε μια δήλωση τύπου επιβεβαιώνει ότι δεκάδες drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι  η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία παρακολουθεί τα drones, ενώ σημείωσε ότι θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να φτάσουν στη χώρα.

Ο Hagari λέει ότι θα υπάρξουν διακοπές στο GPS καθώς ο στρατός εργάζεται για να αναχαιτίσει τα drones.

Εάν υπάρξουν πρόσθετες επιθέσεις, που απαιτούν ξεχωριστή προειδοποίηση, ο Hagari λέει ότι το IDF θα ενημερώσει το κοινό.

Οι σειρήνες θα ηχήσουν μόνο εάν τα drones εισέλθουν στον ισραηλινό εναέριο χώρο, στις σχετικές τοποθεσίες, λέει ο Hagari. Λέει ότι οι IDF θα εργαστούν για να αναχαιτίσουν τους στόχους το συντομότερο δυνατό.

Το Channel 12 λέει ότι οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που εντόπισαν την εκτόξευση και ειδοποίησαν αμέσως το Ισραήλ.

Η Ιορδανία παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έκλεισε προσωρινά τον εναέριο χώρο της λόγω της «επικίνδυνης κατάστασης στην Μέση Ανατολή», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων  Al Mamlaka.

Σε ανακοίνωσή της, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας δηλώνει ότι αποφάσισε «να κλείσει προσωρινά τον ιορδανικό εναέριο χώρο για όλα τα αεροπλάνα (…) από τις 20.00 GMT, δηλαδή στις 23.00 τοπική ώρα» και μέχρι νεοτέρας.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει» προειδοποιεί ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα ο ισραήλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου (13/4) ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια άμεση επίθεση από το Ιράν και θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Αναλυτικά το μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν», αναφέρει σε δήλωση με βίντεο.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές».

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

«Καθιέρωσα μια ξεκάθαρη αρχή – όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα».

«Γνωρίζω ότι και εσείς, οι πολίτες του Ισραήλ, διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Σας προτρέπω να ακούσετε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου».

«Μαζί στεκόμαστε και με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε όλους τους εχθρούς μας», ανέφερε ο Νετανιάχου.