5 το πρωί: Ενώπιον της Δικαιοσύνης 4 στελέχη του ΟΣΕ – Ψηφίστηκε το σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ – Διπλωματική «φουρτούνα» για τα θαλάσσια πάρκα

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης άλλοι τέσσερις υπάλληλοι του ΟΣΕ, που είχαν πρόσβαση στις ηχογραφημένες συνομιλίες της μοιραίας νύχτας της τραγωδίας των Τεμπών. Παράλληλα, άμεση ήταν η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στη διάψευση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ότι παρέπεμψε γονείς θυμάτων στην Εκκλησία για παρηγοριά.

1

Η Καρυστιανού απαντά στην Αδειλίνη - Για κατάθεση άλλοι 4 του ΟΣΕ

  • Διαψεύδει η Αδειλίνη: Την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση για την τραγωδία των Τεμπών έκανε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη από το Φόρουμ των Δελφών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς γονέων των θυμάτων ότι τους είχε παραπέμψει στην Εκκλησία για παρηγοριά. Παράλληλα, η κ. Αδειλίνη απέκρουσε όσα καταλογίζονται στη Δικαιοσύνη για συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, ενώ υπερασπίστηκε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
  • Απαντά η Καρυστιανού: Απάντηση στα όσα υποστήριξε η Εισαγγελέας έδωσε η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα θύματος, Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας «Λυπάμαι πάρα πολύ. Είναι μια ακόμα απόδειξη της πλάνης στην οποία βρίσκεται η δικαστική εξουσία. Εμείς ακόμα ψάχνουμε υπολείμματα των παιδιών μας».
  • Ακόμα τέσσερις: Μετά την παραδοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, για μονταζιέρα στους διαλόγους σταθμάρχη και μηχανοδηγών το βράδυ της εθνικής τραγωδίας, ακόμα τέσσερις υπάλληλοι του ΟΣΕ καλούνται να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές, καθώς αποδείχθηκε πως είχαν πρόσβαση στις ηχογραφημένες συνομιλίες.
2

Η Τουρκία αμφισβητεί ξανά την κυριαρχία ελληνικών νησιών

  • Νέο επεισόδιο: Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί για ακόμη μία φορά η Άγκυρα με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, με το θέμα να αναμένεται να απασχολήσει και το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Τι αναφέρει η Τουρκία: Το πάρκο στο Αιγαίο θα ξεκινά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τη Βελοπούλα και τη Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα φθάνει ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται», λέει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
  • Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Άμεση η αντίδραση της Αθήνας στην πρόκληση της Άγκυρας, τονίζοντας πως η Τουρκία πολιτικοποιεί ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό ζήτημα. «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική», απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ε.Ε

  • Η υπερψήφιση: Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε χθες το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν και τα πέντε νομοθετικά κείμενα που αφορούν στις διαδικασίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων και την προστασία των συνόρων.
  • Η αλληλεγγύη: Στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, κομβική θεωρείται η καθιέρωση της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, με βάση την οποία όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεισφέρουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού, είτε οικονομικά, είτε φιλοξενώντας μετανάστες, είτε παρέχοντας επιχειρησιακή υποστήριξη.
  • H «ιστορική μέρα»: Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την ψήφιση του Συμφώνου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως «σήμερα όντως είναι μια ιστορική ημέρα. Έπειτα από χρόνια έντονης δουλειάς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη».
4

Μείωση φόρων και αύξηση συντάξεων το 2025

  • «Πακέτο» ελάφρυνσης: Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε τις βασικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 σε σχέση με την ενίσχυση εισοδημάτων και τη μείωση φόρων και εισφορών.
  • Οι παρεμβάσεις: Τα μέτρα συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, μείωση του τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος αλλά και των συντάξεων, καθώς και αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.
  • Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα: Ο Υπουργός σημείωσε ότι στόχος για το επόμενο έτος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να κινηθεί στο 2,1%. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι «η χώρα μας θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της όπως έχουμε κάνει έως τώρα. Να έχουμε στην άκρη περισσεύματα, για τις δύσκολες χρονιές ή στιγμές, προς στήριξη των ευάλωτων».
5

Μεγάλη νίκη για την Μπαρτσελόνα επί της Παρί - Έκανε το πρώτο βήμα η Ατλέτικο

  • Η νίκη της Μπαρτσελόνα: Σημαντική εκτός έδρας νίκη στην έδρα τη Παρί σημείωσε η Μπαρτσελόνα, με 2-3, παίρνοντας το πάνω χέρι για την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League, η οποία θα κριθεί στη Βαρκελώνη την ερχόμενη εβδομάδα. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με τον Ραφίνια, για να κάνει την ανατροπή η Παρί με γκολ των Ντεμπελέ και Βιτίνια. Η Μπαρτσελόνα όμως αντέδρασε γυρνώντας και πάλι το ματς και με το δεύτερο γκολ του Ραφίνια και την κεφαλιά του Κρίστενσεν πήρε τη νίκη με 2-3.
  • Η νίκη της Ατλέτικο: Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη, η Ατλέτικο κατάφερε να επικρατήσει με 2-1 της Ντορτμουντ και έχει πλέον τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους την ερχόμενη Τρίτη στη Γερμανία.
  • Οι ελληνικές «μάχες» του Conference: Σήμερα, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ρίχνονται στη «μάχη» των προημιτελικών του Conference League, θέλωντας αμφότεροι να κάνουν το πρώτο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στην πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν τη Φενερμπαχτσέ στις 19:45 στο στάδιο «Γ.Καραϊσκάκης», ενώ οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται στο Βέλγιο για να αντιμετωπίσουν την Μπριζ στις 22:00.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr