Ο απολογισμός της βίας τρομάζει, ειδικά της βίας των ανηλίκων. Οι 500 συλλήψεις και οι 1.418 προσαγωγές μόνο μέσα στους δύο τελευταίους μήνες συνιστούν ανησυχητικά νέα για ένα κομμάτι της νέας γενιάς.

Το μπούλινγκ, οι καυγάδες, το ξύλο, τα μαχαιρώματα, η χρήση της τεχνολογίας για τον εξευτελισμό συμμαθητών και συμμαθητριών, που συχνά συνοδεύονται με τη δικαιολογία «ένα αστείο κάναμε», «δεν καταλάβαμε ότι ήταν τόσο κακό», δεν είναι μια μόδα της εποχής. Το φαινόμενο είναι πιο σύνθετο και σίγουρα έχει τις ρίζες του στην οικογένεια, εκεί που δεν είναι εύκολο να φτάσει καμία πολιτεία και καμία αστυνομία.

Η Πολιτεία, ωστόσο, μπορεί να παρέμβει στα σχολεία. Και αυτό θα γίνει με τα εξαγγελλόμενα μέτρα από τον Πρωθυπουργό. Μια εθνική καμπάνια αρκούντως σκληρή για να αφυπνίσει, μια πλατφόρμα καταγγελιών σε όλα τα σχολεία, η επαναφορά εργαλείων κατά της ασυδοσίας μαθητών (ή και των γονέων τους;) όπως είναι οι αποβολές, η απαγόρευση κινητών τηλεφώνων, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, κ.α., και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στη δέσμη μέτρων  ίσως τελικά να μεταδώσουν το σωστό μήνυμα. Ότι υπάρχουν κανόνες και όρια που δεν ξεπερνιούνται χωρίς συνέπειες.

Η λογική των μέτρων δεν είναι μόνο η τιμωρία, αλλά να βρεθεί η σωστή μέθοδος ώστε οι παραβάτες να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεων τους νωρίτερα παρά αργότερα. Το προλαμβάνειν είναι πάντα προτιμότερο, στις νεαρές ηλικίες είναι και πολλαπλώς διδακτικό.