Διπλή ατζέντα ανοίγει σήμερα η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης να ανακοινώνει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να παρουσιάζει τον νέο δικαστικό χάρτη που έχει σαν στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Δικαιοσύνη.

Είναι προφανές ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλουν να παρασυρθούν από το «εορταστικό» κλίμα του επετειακού 15ου συνεδρίου της ΝΔ και επιχειρούν να σηκώσουν μανίκια ώστε το έργο των υπουργών να είναι αυτό που θα καθορίζει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου μέχρι τις ευρωεκλογές, και όχι τα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση αναγκάζεται να παίξει άμυνα.

Η χρονική συγκυρία για την παρουσίαση των μέτρων κατά της βίας των ανηλίκων δεν είναι τυχαία καθώς τα περιστατικά παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση εκθέτοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» που ήθελε να προβάλει το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα, στα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι κατατάσσοντας το συγκεκριμένο θέμα ψηλά στις προτεραιότητες τους, ακριβώς μετά την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το νέο σχέδιο για την ενδοσχολική βία

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε την Πολίχνη Θεσσαλονίκης, για να εξαγγείλει την καμπάνια εθνικής κλίμακας , μαζί με ένα πακέτο μέτρων για την ενδοσχολική βία. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, θα προβληθούν σποτ, που περιγράφονται ως πολύ σκληρά, και μέσα από τα hashtags τους θα μπορούν θύματα νεανικής βίας να διηγούνται τις δικές τους ιστορίες.

Παράλληλα, θα τεθεί σε λειτουργία μια ειδική πλατφόρμα σε όλα τα σχολεία στην οποία μαθητές γυμνασίου – λυκείου και γονείς όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, θα μπορούν να καταγγείλουν βίαια περιστατικά. Οι καταγγελίες θα αντιμετωπίζονται αρχικά από ειδική επιτροπή εντός του σχολείου και τα σοβαρότερα περιστατικά θα φθάνουν μέχρι την 7μελή επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται δεν θα είναι μόνο τιμωρητικά αλλά θα δίνονται εργαλεία στους εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίζουν με όποιον τρόπο θεωρούν καλύτερο τους παραβάτες, π.χ αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αποβολές, απαγόρευση χρήσης κινητών, κλπ.

Τα μέτρα είναι βασισμένα στο αντίστοιχο πρόγραμμα που εφάρμοσε στη Γαλλία ο σημερινός Πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, και θεωρήθηκε από τα πιο σκληρά στην Ευρώπη, ωστόσο το ελληνικό πακέτο μέτρων είναι πιο ήπιο και εφαρμόζεται μετά από συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προχωρά η συγχώνευση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία

Τέλος, στο δεύτερο μέτωπο της Δικαιοσύνης, μετά την πρόσφατη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το αρμόδιο υπουργείο προχωρά μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις στη συγχώνευση των ειρηνοδικείων με τα πρωτοδικεία, με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Η μεταρρύθμιση αυτή που εκκρεμεί από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου, εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει 1.000 δικαστές, οι οποίοι θα ενταχθούν σε μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς, ενώ θα βελτιωθεί και η αναλογία δικαστών και υπαλλήλων -στην Ευρώπη αναλογούν κατά μέσο όρο 3 υπάλληλοι ανά δικαστή και στην Ελλάδα 1 υπάλληλος ανά δικαστή.