Κωνσταντινούπολη, Αποστολή

«Έρχεται! Έρχεται!». Ο «συναγερμός» για την άφιξη του τούρκου Προέδρου στο σχολικό συγκρότημα Σαφέτ Τσεμπί, στο Ουσκουντάρ της ασιατικής Κωνσταντινούπολης, όπου είχε αναγγελθεί ότι θα ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα, μαζί με την σύζυγό του, μεταξύ 11.30 και 12.30, είναι λανθασμένος. Η ώρα είναι ήδη 11.40. Ο κόσμος όμως έχει συγκεντρωθεί μια ώρα νωρίτερα με αδημονία να καπαρώσει τη σωστή θέση που θα του εξασφαλίσει και θέα και πιθανή επαφή.

Η συνοικία, προπύργιο του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και το σχολείο είναι γεμάτα από γυναίκες με μαντήλα. Όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε τα τρία στάδια του αυστηρού σωματικού ελέγχου της αστυνομίας κατά την είσοδό μας στον χώρο, που έχει βουλιάξει από αστυνομικές δυνάμεις. Στις ταράτσες των γύρω κτηρίων βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές.

Κάποιοι άνδρες με τις συζύγους του στέκονται πριν από τα σκαλιά στην είσοδο του Δημοτικού και μοιράζουν φυλλάδια με το όνομά τους, ζητώντας την ψήφο των διερχομένων, καθώς είναι υποψήφιοι μουχτάρηδες (πρόεδροι) στις συνοικίες (σε όλη την Τουρκία θα εκλεγούν σήμερα 50.370 μουχτάρηδες).

Αληθινή αναστάτωση

Τελικά, στη μία και τέταρτο δημιουργείται η αληθινή αναστάτωση. Ο «συναγερμός» είναι αληθινός. Οι πάντες τεντώνονται και παρατάσσονται με το κινητό στον αέρα. Η συρόμενη πόρτα του γκαράζ ανοίγει και εμφανίζεται η μαύρη αυτοκινητοπομπή του τούρκου προέδρου. Ενώ εισέρχεται στο τρίτο κτήριο του σχολικού συγκροτήματος, στο γυμνάσιο, όπου ο απλός κόσμος δεν έχει πρόσβαση, γυναίκες, άνδρες και παιδιά διαγκωνίζονται να φτάσουν στην πρώτη γραμμή του κιγκλιδώματος που έχει τοποθετήσει η αστυνομία, ποδοπατώντας ακόμη και παιδιά.

«Δύο συνεχόμενες εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κούρασαν πραγματικά το έθνος μας, αλλά και εσάς. Είχαμε μια πολύ έντονη εκστρατεία. Νομίζω ότι σήμερα, θα πάμε καλά. Οι εκλογές αυτές θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας νέας εποχής. Ελπίζω ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές αφενός και οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφετέρου θα ευνοήσουν την αρχή του νέου αιώνα», ήταν ο χαιρετισμός του εμφανώς καταπονημένου, Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν -όργωσε τη χώρα προεκλογικώς- πάνω από την κάλπη.

Μόλις εμφανίστηκε στην αυλή, οι αστυνομικές δυνάμεις άφησαν να βρεθεί κυριολεκτικά μπροστά του ένας άνθρωπος σε αναπηρικό καροτσάκι μαζί με την οικογένειά του. Αφού ο τούρκος πρόεδρος άκουσε προσεκτικά για ώρα τα αιτήματά του, ένα ένα τα μέλη της οικογένειας του φίλησαν το χέρι, βάζοντάς το κατόπιν στο μέτωπο. Οι φωτογραφικές των κινητών πήραν φωτιά. Ο Ερντογάν κάλεσε τότε τον γραμματικό του, που ήταν διαρκώς «σκιά» του, και του ψιθύριζε να σημειώσει το όνομά τους.

Γυναίκες αγγίζουν τον Ερντογάν με λατρεία . Τις ακούει προσεκτικά

Όσο τα επόμενα 40 περίπου λεπτά ο τούρκος πρόεδρος διέτρεχε αργά το προαύλιο με τη σύζυγό του, πλαισιωμένος από την ασφάλειά του και μέρος του επιτελείου του, αστυνομικοί μέσα από τεράστια μαύρα σακ βουαγιάζ έβγαζαν και μοίραζαν κούκλες στα μικρά κορίτσια και αυτοκινητάκια στα αγόρια. Τότε σηκωνόταν νέος διαγκωνισμός. Αγοράκια κλαίγανε που το χέρι της μητέρας τους δεν κατάφερε να τους φέρει το δώρο του προέδρου. Άλλα παιδιά κατάφεραν να αποχωρήσουν με δυο δώρα.

Η λαχτάρα για τα δώρα του Ερντογάν

Ο Ερντογάν ήρεμος, παρακολουθεί τα πάντα. Τη λαχτάρα για τα δώρα του. Τη λατρεία για το πρόσωπό του. Τις κινήσεις και τις εκφράσεις του κόσμου. Κάνει νεύματα χαιρετισμού προς τις πίσω σειρές, χαμογελά, σκύβει και ακούει με ενδιαφέρον τι του λέει μια ηλικιωμένη που του χαϊδεύει το χέρι. Τα ανθρώπινα «τσαμπιά» κρέμονται από μια ματιά ή ένα νεύμα του. Κάθε τόσο λέει στον γραμματικό του να δώσει την κάρτα της προεδρίας σε έναν πολίτη που έχει εκφράσει ένα αίτημα.

Η Εμινέ Ερντογάν προηγείται, υπογράφει αυτόγραφα, παίρνει αγκαλιά παιδιά. Κανείς εκ των δύο δεν βιάζεται να τελειώσει η διαδικασία. Όταν αναχωρούν, ο κόσμος στριμώχνεται για να φύγει σχεδόν τρέχοντας από το σχολικό προαύλιο, όπου ο ήλιος τον έκαιγε δυο ώρες.

«Η ανησυχία μου είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη. Θα συνεχίσουμε να τρέχουμε για το έθνος μας, για την Κωνσταντινούπολη, για όλα τα 85 εκατομμύρια ανθρώπους. Όσοι δουλεύουν σκληρά δεν κουράζονται ποτέ», είχε δηλώσει ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες – και στην χθεσινή προεκλογική του συγκέντρωση, στο Αρναβούτκιοϊ. «Ας σκορπίσουμε μαζί τα μαύρα σύννεφα πάνω από αυτήν την αγαπημένη πόλη. Ευχαριστώ Γκινγκιορέν», είχε πει στην τελευταία προεκλογική ομιλία του αργότερα, πάλι εχθές.

Η έκκληση όλων των υποψηφίων, στην τελική ευθεία ως την σημερινή εκλογική αναμέτρηση, ήταν να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, καθώς τα μηνύματα που έχουν δοθεί δείχνουν μεγάλη αποχή. Και ο Μουράτ Κουρούμ, υποψήφιος δήμαρχος στο Μητροπολιτικό Δήμο Κων/πολης αλλά και ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του ΑΚΡ στην Πόλη, Οσμάν Νουρί Καμπάκτεπε, κάλεσαν τον κόσμο σήμερα το πρωί να προσέλθει στις κάλπες.

«Καλώ όλους τους πολίτες μας να ψηφίσουν. Ελπίζω οι εκλογές να είναι ωφέλιμες για τη χώρα και την πόλη μας», ήταν το κέλευσμα και του Εκρέμ Ιμάμογλου νωρίς το πρωί, μέσω του δραστήριου λογαριασμού του στην πλατφόρμα Χ. Λίγες ώρες αργότερα, στις 12:30, μαζί με τη γυναίκα και τους γιους του ψήφισε στο σχολείο θηλέων Αναντολού Ιμάμ Χατίπ. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε τον ζωτικό ρόλο της ψηφοφορίας ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και την ύψιστη σημασία της διαφύλαξης της ακεραιότητας της κάλπης. Και ζήτησε «να μην αφήσουν επ’ ουδενί τις θέσεις τους οι αντιπρόσωποι των κομμάτων ώσπου να γίνει το πρακτικό και να πάρουν αντίγραφο».

Οι κάλπες στην Κων/πολη έκλεισαν στις 17:00. Η επίσημη ώρα έναρξης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων είναι στις 21:00.