Αποστολή, Κωνσταντινούπολη

Κυριακή 9.45 το πρωί, η κίνηση στους συνήθως μποτιλιαρισμένους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι ανύπαρκτη. Στο Ναμίκ Κεμάλ Λύκειο, στην κοσμική γειτονιά του Τζιχάγκιρ, ενώ οι κάλπες για τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ανοίξει από τις 8 το πρωί, από τους 285 ψηφοφόρους του καταλόγου του εκλογικού τμήματος, μόλις 38 έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Είναι δείκτης υψηλής αποχής; «Ο κόσμος κοιμάται», μας λέει ο Κεμάλ, εκλογικός αντιπρόσωπος του Νέου Κόμματος Ευημερίας, κάτω από μια κλασική φωτογραφία του Ατατούρκ πάνω από το σχολικό πίνακα.

Στο Ναμίκ Κεμάλ Λύκειο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η μεγάλη προσέλευση

Μια γυναίκα που έχει μόλις ρίξει τον φάκελο με την ψήφο της στην κάλπη, μαζί με το σκυλάκι της, υπογράφει δίπλα από το όνομα της στον κατάλογο των ψηφοφόρων. Μόνο έξω από μια τάξη σχηματίζεται μια μικρή ουρά.

«Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Γιατί η Ιστάνμπουλ είναι η καρδιά μας και η καρδιά της χώρας», λέει η νεαρή κοπέλα που έχει μόλις περάσει το κατώφλι του  Λυκείου όπου ένας ασπρόμαυρος Κεμάλ Ατατούρκ χορεύει ζεϊμπέκικο.

«Οι σημερινές εκλογές  είναι η ευκαιρία μας για να ισορροπήσει η Δημοκρατία. Πρέπει να νικήσει ο Ιμάμογλου», μας λέει η Μπιλγκέ, που είναι σίγουρη για τη νίκη του δημάρχου της Πόλης, με μικρό προβάδισμα 1%-1,5%.

Μόνο μια μικρή ουρά στις 9:45 στο εκλογική κέντρο της Πόλης .

«Δεν θα ακυρώσει ο Ερντογάν τις εκλογές φέτος. Πήρε το μάθημά του το 2019. Ακόμη κι εγώ που δεν ψηφίζω ποτέ CHP, στον δεύτερο γύρο ψήφισα Ιμάμογλου», προσθέτει ο Μεχμέτ, που έριξε ψήφο στο  Τουρκικό Εργατικό Κόμμα. «Θα έχουμε πολλές άκυρες ψήφους. Ο κόσμος θέλει να διαμαρτυρηθεί για όλους», υποστηρίζει εξερχόμενος ο αδελφός του, Αϊντίν.

Ο ταξιτζής Αλί, παρότι ο κλάδος του λατρεύει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα ψηφίσει σήμερα. «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν δήμαρχος πέντε χρόνια και ο Μουράτ Κουρούμ υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης πέντε χρόνια, υπεύθυνος για τους σεισμόπληκτους. Δεν έκαναν το παραμικρό. Και δεν θα ψηφίσω κανέναν από τους δύο», λέει θυμωμένος πατώντας γκάζι δίπλα από τον απαστράπτοντα Βόσπορο, την ώρα που 11,3 εκατομμύρια συμπολίτες του σιγά σιγά ξυπνούν και προσέρχονται (ως τις 17.00) στις 33.228 κάλπες της Κωνσταντινούπολης.

Η ψηφοφόρος με το σκυλάκι της στο κοσμικό Τζιχάνγκιρ της Κων/πολης

61 εκατ. ψηφοφόροι στις κάλπες

Σε όλη την τουρκική επικράτεια, περίπου 61,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα αναδείξουν σήμερα δημάρχους σε 81 επαρχίες, 973 περιφέρειες και 390 πόλεις. Αναλόγως με την ώρα δύσης του ηλίου, σε 32 επαρχίες θα κλείσουν στις 16:00 ενώ στις υπόλοιπες μια ώρα αργότερα.

«Οι εκλογές προχωρούν ομαλά» , δήλωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), ελπίζοντας ότι «στο τέλος της ημέρας, η διαδικασία ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και θα αρχίσουμε την καταμέτρηση».

Επίθεση σε υποψήφιο δήμαρχο

Παρόλα αυτά, ήδη σημειώθηκε το πρώτο «παρατράγουδο»: ένοπλη επίθεση στο όχημα του Χαλίλ Ιμπραχίμ Μπισκίν, υποψήφιου δημάρχου του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στο Κιρίκαλε της κεντρικής Τουρκίας. Τα σφαιρίδια από την καραμπίνα χτύπησαν το παράθυρο και το καπό του οχήματος, χωρίς να τραυματιστεί ο πολιτικός.