«Τam yol ileri» («Πρόσω ολοταχώς») είναι το δυναμικό σλόγκαν που επέλεξε – με τελικό στόχο την προεδρία; – ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και εκ νέου υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, στην προεκλογική του καμπάνια. Aπέναντί του, ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, χαμογελώντας σταθερά, κάποιες φορές κρατώντας κράνος εργοταξίου, δηλώνει με βεβαιότητα «Η Κωνσταντινούπολη θα κερδίσει» και υπόσχεται μια «Ζωή χωρίς παράλυση» από το κυκλοφοριακό.

Λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι το αποτέλεσμα των σημερινών κρίσιμων αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη ζει στους κανονικούς ρυθμούς της. Iχνη εκλογών δυσκολεύεσαι να βρεις στο εμπορικό κέντρο της μητρόπολης. Μόνο αν λοξοδρομήσεις από τη θορυβώδη ζώνη θα συναντήσεις, σε αφίσες ή μπάνερ, τα πρόσωπα των δύο βασικών πρωταγωνιστών μιας μάχης που πολλοί θεωρούν ότι θα κρίνει το μέλλον της χώρας.

Βαρόμετρο για Ερντογάν

Θα καταφέρει το ΑΚΡ, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανακτήσει την Πόλη και τους άλλους τρεις κορυφαίους μητροπολιτικούς δήμους, της Aγκυρας, της Σμύρνης και της Αττάλειας; Αν ναι, θα λυθούν τα χέρια του τούρκου προέδρου για να δρομολογήσει μία ακόμα αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να είναι ξανά υποψήφιος το 2028. Αυτό είναι το θέμα της ζωηρής συζήτησης μιας παρέας μεσηλίκων ανδρών και γυναικών, συνοδεία Yeni Raki σε εστιατόριο στο κοσμικό Τζιχάνγκιρ, που απεύχεται την εκλογή του Κουρούμ – ο οποίος τους κοιτάζει κατάματα από μια γιγαντοαφίσα –, χωρίς όμως να μπορεί να την αποκλείσει. Η μονομαχία, γνωρίζουν, είναι «στήθος με στήθος».

Ο άνεργος Κουρτουλούς, πίνοντας το τρίτο τσάι στην ίδια γειτονιά, δεν θεωρεί τυχαίο ότι ο τούρκος πρόεδρος στα 70 του χρόνια και έχοντας βγει μόλις προ ολίγων μηνών από τον «μαραθώνιο» των προεδρικών εκλογών όργωσε την Τουρκία χωρίς καν να είναι υποψήφιος στις σημερινές εκλογές. Ο Ερντογάν ηγήθηκε αυτοπροσώπως της προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΡ και επιστράτευσε ακόμα και τους υπουργούς του για την Κωνσταντινούπολη. «Εκανε τις εκλογές να μετατραπούν σε ντέρμπι για τον μητροπολιτικό δήμο: είτε θα θριαμβεύσει είτε θα υποστεί πανωλεθρία» λέει ο Κουρτουλούς όσο μας δείχνει το βίντεο που έχει γίνει viral: δημοσιογράφος ρωτάει διερχόμενο άνδρα ποιον θα ψηφίσει, αυτός πανικόβλητος γυρίζει προς τη γυναίκα του και τη ρωτάει, εκείνη του απαντάει αυστηρά «Ιμάμογλου» και ο σύζυγος, γυρνώντας στον δημοσιογράφο, δηλώνει: «Αφού λέει Ιμάμογλου, αυτό θα κάνουμε».

Σε μικρή απόσταση από το περιστατικό, στον τουριστικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, μόνο αν σταθείς έξω από τα γραφεία του CHP μπορείς να καταλάβεις ότι η Πόλη έχει εκλογές. Δύο πάνινα μπάνερ, που ο αέρας τραντάζει, απεικονίζουν τον Ιμάμογλου μαζί με τον υποψήφιο του συγκεκριμένου δήμου – μιας από τις 39 δημοτικές περιοχές του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Στον δεύτερο όροφο, απέναντι από το γραφείο του Συνδικάτου Κομμωτών, τρεις άνδρες, μέλη του CHP, μπροστά από τη μορφή του Κεμάλ Ατατούρκ, δηλώνουν βέβαιοι για την εκλογή του Ιμάμογλου. Στον ίδιο πεζόδρομο, ο φοιτητής Μουσταφά δεν είναι σίγουρος για τίποτα, ούτε σκοπεύει να ψηφίσει. «Δεν θα αλλάξει κάτι στη ζωή μου» υποστηρίζει, σε αντίθεση με τη Χαλιμέ: «Θέλω να έχω τον έλεγχο. Δεν φοβάμαι ότι θα μας επιβληθεί μαντίλα, αλλά η διαφθορά του ΑΚΡ έχει εισχωρήσει παντού». «Η ελπίδα έχει χαθεί. Ποιον να ψηφίσω; Ο Ιμάμογλου δεν θα χάσει. Είναι ακριβώς όπως ο Ερντογάν στο ξεκίνημά του. Μοιάζουν τόσο πολύ που συχνά αναρωτιέμαι αν θα τον αντικαταστήσει τελικά και στο ΑΚΡ» λέει σαρκαστικά η Μεράλ, παραγγέλνοντας την μπίρα της σε ένα κατάμεστο μπαρ στο Ταρλάμπασι. Το μόνο που απασχολεί τη 42χρονη είναι η μείωση του μισθού της και τα φάρμακα για τον τυφλό σκύλο της.

Τα προεκλογικά περίπτερα

Ο Κούρδος Κενάν, στη ρεσεψιόν ξενοδοχείου στο Πέρα, ψήφιζε πάντα το φιλοκουρδικό HDP. Στις προεδρικές του 2023 έκανε την εξαίρεση και υποστήριξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο του CHP. «Αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσω» λέει. Ο μεγαλύτερης ηλικίας συνάδελφός του θα ψηφίσει «δαγκωτό» Κουρούμ, γιατί «εμπιστεύομαι τον ηγέτη Ερντογάν που τον επέλεξε» λέει, ρωτώντας χωρίς να πάρει ανάσα: «Ποιο είναι το όνομα του έλληνα πολιτικού που είπε «έναν Ερντογάν χρειαζόμαστε στην Ελλάδα»;».

Στο Μπεσίκτας, στην πλατεία της προβλήτας όπου δένουν τα πλοία για το Ουσκουντάρ, αντιλαμβάνεσαι ότι η Πόλη έχει εκλογές από τα κιόσκα όλων των κομμάτων που είναι παραταγμένα εκεί. Αλλά και πάλι, αδυνατείς να πιστέψεις ότι δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και ώρα 11.30 το πρωί στο προεκλογικό περίπτερο του ΑΚΡ βρίσκεται ολομόναχος ένας ηλικιωμένος που ισιώνει τις στοίβες με τα φυλλάδια. Στο περίπτερο του CHP, δύο κυρίες μοιράζουν πάνινες τσάντες του Δήμου Μπεσίκτας ενώ από το μεγάφωνο αντηχεί το τραγούδι-απάντηση στον γνωστό ύμνο για τον Ερντογάν που εξυμνεί «όλα όσα έκανε ο Ιμάμογλου». Τα κιόσκια του Καλού Κόμματος, του Νέου Κόμματος Ευημερίας και του Ελεύθερου Σκοπού παραμένουν περίκλειστα, περιμένοντας ίσως αργότερα κάποιον να τα ανοίξει. Κόσμος περνά βιαστικά χωρίς να κοντοσταθεί. Απουσιάζει ο παλμός των δημοτικών εκλογών του 2019, όπου γυναίκες χόρευαν και νεαροί μοίραζαν συνεπαρμένοι φυλλάδια υποψηφίων.