Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό,  αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ενώ αθώα έκρινε της μητέρα του κακοποιημένου κοριτσιού.

Η απόφαση απαγγέλθηκε από το  μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Το ξέσπασμα της μητέρας

Η μητέρα της ανήλικης ξέσπασε σε κλάματα μόλις άκουσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση την έκρινε κατά πλειοψηφία αθώα για τα αδικήματα της μαστροπείας (4-3) και ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας σε βάρος του ίδιου της του παιδιού. Η κατηγορούμενη κηρύχθηκε ένοχη μόνο για το πλημμέλημα της εκβίασης .

Στο άκουσμα της απόφασης το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Εφετείο φώναζε συνθήματα και χειροκροτούσε.

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, κηρύσσοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία.

Ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα κρίθηκε ένοχος για:

– Κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη

– Πορνογραφία ανηλίκου (κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων

– Μαστροπεία

– Παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών,

Αθώς κρίθηκε  μόνο για την κατηγορία της εμπορίας ανηλίκου.

Ενοχος και ο «Μιχάλης»

Ο δεύτερος βασικός κατηγορούμενος, επονομαζόμενος «Μιχάλης» κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της Διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας, ενώ αθωώθηκε για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Ενοχοι οι 16 «πελάτες»

Παράλληλα,το δικαστήριο έκρινε ενόχους κατά πλειοψηφία 16 κατηγορούμενους που είχαν το ρόλο «πελάτη» για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής, που επισύρει ποινή έως 15 έτη και χρηματική ποινή.

Επίσης ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για παιδική πορνογραφία.

Αθώοι έξι κατηγορούμενοι

Τέλος έξι κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν αθώοι για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης τετελεσμένης ή σε απόπειρα.
Η δίκη συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους που κηρύχθηκαν ένοχοι .