Η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για πώληση ή απόσυρση στα μαχητικά ξεπερασμένης τεχνολογίας αιφνιδίασε πολλούς ακόμα και πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Και τούτο γιατί αναρωτιέται ο ΒΗΜΑτοδότης.  Όπως λένε οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας δώσαμε προσφάτως πολλά χρήματα σε ανταλλακτικά για να μετατρέψουμε 12 Mirage 2000-5 σε επιχειρησιακά. Επιπλέον τα Mirage 2000-5 μετείχαν (και μετέχουν εάν απαιτηθεί) επιτυχώς σε αερομαχίες με τα τουρκικά F-16. Και βεβαίως μπορούν να φέρουν πυραύλους (που δεν διαθέτουν οι Τούρκοι) μεγάλης εμβέλειας τους ίδιους που φέρουν τα Rafale. Πολλές χώρες τα χρησιμοποιούν ακόμα σε αποστολές αναχαίτησης αλλά και βομβαρδισμού.

‘Όσον αφορά τον παλαιότερο τύπο F-16, δηλαδή το F-16 block30 που και αυτό το μαχητικό μπορεί να πάει σε πώληση ή απόσυρση, οι πιλότοι λένε ότι ακόμα μετέχει ενεργά (πιο ενεργά δεν γίνεται) σε αερομαχίες στο Αιγαίο απέναντί στα τουρκικά F-16 block 52 (+).

Πρόκειται για μαχητικά που μπορούν κάλλιστα να αναβαθμισθούν σε block50. Άλλωστε πριν από μερικούς μήνες τα ζήτησαν να τα αγοράσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν στις σχολές Top Gun ως εικονικά εχθρικά αεροπλάνα για την εκπαίδευση των Αμερικανών πιλότων στις εικονικές αερομαχίες πλην όμως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αρνήθηκε θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο όπλο της ελληνικής αεράμυνας.

Το μαχητικό που πίνει, βρίζει και καπνίζει

Τέλος τα θρυλικά Phantom, που και αυτά μπήκαν σε κατάλογο πώλησης, ακόμα χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία (ακόμα και το Ιράν). Θεωρείται από τους πιλότους του το πιο…αρσενικό αεροσκάφος, αφού πίνει (καταναλώνει δηλαδή μεγάλες ποσότητες κηροζίνης), καπνίζει (από το καυσαέριο που εκπέμπει) και βρίζει (αφού οι μηχανές όταν παίρνουν μπροστά μουγκρίζουν).

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για να πωληθούν μαχητικά αεροσκάφη απαιτείται και άδεια της χώρας που τα κατασκευάζει. Και για τις άδειες αυτές οι ΗΠΑ είναι πολύ αυστηρές. Εκτός εάν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τα αγοράσουν για να τα παραχωρήσουν εν συνεχεία στην Ουκρανία, που αναζητεί δυτικού τύπου μαχητικά και εκπαιδευτές πιλότων για τα F-16.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Πάντως η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να πωλήσει αεροσκάφος της.Όπως μας πληροφορεί ο ΒΗΜΑτοδότης  Ηθελε (επί κυβερνήσεως Τσίπρα) να πωλήσει μέσω διαδικτύου ένα από τα τρία VIP κυβερνητικά αεροσκάφη της- και συγκεκριμένα ένα Εμπραέρ (το οποίο έλαβε δωρεάν ως αντισταθμιστικό όφελος από την αγορά ιπτάμενου ραντάρ).Έβαλε λοιπόν μια τιμή 8 εκατ. δολ. ως ξεκίνημα, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, την κατέβασε σε 7 εκατ. δολάρια και πάλι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και τελικά άλλαξε κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το δώρισε στους Κύπριους για την συνεισφορά τους στην αποκατάσταση των ζημιών από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.