Η Τουρκία που επαίρεται για την πολεμική της βιομηχανία και την επιτυχία των drones της, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές εδώ στην Αθήνα σημειώνουν και τούτα: Πράγματι, το όπλο αυτό αποδείχτηκε αποτελεσματικό στα χέρια του τουρκικού στρατού, αλλά εναντίον των Κούρδων ανταρτών και για τους Αζέρους εναντίον των Αρμενίων. Δεν είχε, ωστόσο, την ίδια επιτυχία εναντίον των Ρώσων. Οι Ουκρανοί, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, αγόρασαν τα τουρκικά drones με προσδοκίες που, στην πορεία, διαψεύστηκαν. Είναι άλλο το αποτέλεσμα όταν αυτά επιχειρούν εναντίον ατάκτων ή συμβατικών δυνάμεων ξεπερασμένης τεχνολογίας και άλλο όταν έχουν να αντιμετωπίσουν σύγχρονα συστήματα εμπλοκής, αποπροσανατολισμού και κατάρριψης, όπως αυτά που διαθέτει η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ.Στο πλαίσιο αυτό, οι ισχυρισμοί του Ερντογάν για ένα εθνικό τουρκικό μαχητικό που θα κατασκευαστεί την επόμενη δεκαετία είναι μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Το F-35 παραμένει το πιο προηγμένο μαχητικό στον κόσμο, στοίχισε εκατοντάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξή του και δεν έχει αντίπαλο στους αιθέρες. Η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του και η είσοδος της Ελλάδας στον μικρό κύκλο χωρών που θα το αποκτήσουν αποτελεί τη μεγαλύτερη ανατροπή στη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο. Κι αυτό, κανένα F-16 δεν μπορεί να αντιστρέψει ακόμα κι αν και όταν, μετά από χρόνια, ολοκληρωθεί η παράδοσή τους στην Τουρκία. Και ακόμα, η Άγκυρα φαίνεται σφόδρα ενοχλημένη (και το δείχνει) με τους όρους που έθεσαν οι Αμερικανοί (διάβαζε Κογκρέσο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για την πώληση των F-16.

***

Θρίλερ με ενδεχόμενο πρόταση μομφής στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται για ένα κανονικό πολιτικό (και κομματικό) θρίλερ, αυτό που εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή (γιατί οι αιτίες υπήρξαν πολλές το τελευταίο διάστημα) ήταν το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Και όταν ομιλώ περί αντιδράσεων, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, σε έκτακτη συνεδρίαση της (πανίσχυρης κομματικά) Κεντρικής Επιτροπής.

Έξι ώρες κράτησε η χθεσινή συνεδρίαση (και αυτή έκτακτη) της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία τέθηκαν όλα επί τάπητος. Με μια διαφορά: Δεν έγινε καμιά ψηφοφορία καθώς οι παρευρισκόμενοι ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι παρών και να εκφράσει τις απόψεις του, αφού χθες λόγω της απουσίας του στο Λονδίνο με επιστολή του τάραξε ακόμη περισσότερο τα ταραγμένα νερά κατηγορώντας όσους αντέδρασαν πως τροφοδοτούν τη συνωμοσιολογία.

Έτσι αποφασίστηκε η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένο προς ώρας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρευρεθεί, αλλά κατά τις πληροφορίες αποφασίστηκε η συνεδρίαση να γίνει σε ώρα που ο κ. Κασσελάκης θα βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους. Η Πολιτική Γραμματεία απάντησε ωστόσο στον Κασσελάκη, λέγοντας: «Σε αυτόν τον αγώνα δεν χωρούν χίμαιρες δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα…»

***

Ο νέος οικονομικός διάδρομος με την Ινδία καταλήγει στον Πειραιά.

Με ενοικιασμένο αεροσκάφος της Aegean, με πτήση 8.5 ωρών, με ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό το Ντουμπάι, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός για θέματα οικονομικής διπλωματίας Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, έφθασαν χθες στις 7 ώρα Ελλάδος στο Νέο Δελχί.

Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη (με τον Πρωθυπουργό να είναι ο τιμώμενος πολιτικός), σε μια φίλη και αναδυόμενη οικονομική δύναμη, που οι πολεμικές αεροπορίας των δύο χωρών είχαν συνεργασθεί σε κοινές ασκήσεις. Στόχος η ανάπτυξη ενός οικονομικού διαδρόμου Ινδίας- Μέσης Ανατολής- Ευρώπης με τερματικό σταθμό το λιμάνι του Πειραιά.

***

Με συνοδεία της Αστυνομίας τα τρακτέρ στη Αθήνα

Έρχονται (εκτός απροόπτου) σήμερα τα τρακτέρ στην Αθήνα συνοδεία αστυνομικών με την ΕΛ.ΑΣ. να λαμβάνει δράση συνοδεύοντας τα γεωργικά μηχανήματα από τη Βοιωτία και τα Μέγαρα προς το κέντρο των Αθηνών. Επιπλέον όπως λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γίνονται συνεννοήσεις ώστε η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα να γίνει με ασφάλεια και τάξη. Σημείωσε μάλιστα ότι οι αγρότες έχουν καταλάβει τις πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη και δικαιούνται και εδώ να διαδηλώσουν. Το ζήτημα, πρόσθεσε (σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Σκάι) είναι αυτή η κινητοποίηση να γίνει με ασφάλεια και σχετική ευταξία ώστε να μη διαταραχθεί η τάξη και η κοινωνική ειρήνη στην πόλη. Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο κέντρο της πρωτεύουσας θα βρεθεί λογικός αριθμός τρακτέρ τα οποία θα σταθμεύσουν σε σημεία που θα ορίσει η αστυνομία. Τόνισε ωστόσο ότι θα υπάρχουν συνέχεις ενημερώσεις της αστυνομίας στους πολίτες ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. Όπως ανέφερε μέχρι την Τέταρτη το μεσημέρι τα τρακτέρ θα έχουν αποχωρήσει.

***

Τα νέα ονόματα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Μαθαίνω ότι πίσω από τις κάμερες (αλλά με αναμνηστικές φωτογραφίες που ακόμα δεν δημοσιοποιούνται) σιγά- σιγά συμπληρώνεται η ευρωλίστα των υποψηφίων της ΝΔ. Για παράδειγμα δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός (και το επιτελείο της κατάρτισης ευρωψηφοδελτίων, ήτοι, Σμυρλής, Μπρατάκος και Σκέρτζος) επιθυμεί και εκπροσώπους κλαδικών οργανώσεων που έχουν αναγνωσιμότητα στους ψηφοφόρους.

Έτσι ας μην σας φανεί περίεργο εάν δείτε στην ευρωλίστα και το όνομα Αθανάσιος Εξαδάχτυλος που είναι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και τον είχαμε γνωρίσει στη διάρκεια της πανδημίας που έβγαινε στις τηλεοράσεις για την Covid. Επίσης ακούγεται το όνομα της Πίστης Κρυσταλλίδη, η οποία είναι υπεύθυνη του Εθελοντισμού για τη ΝΔ,.

Ακούστηκε βεβαίως και το όνομα της δημοσιογράφου Ελένης Βαρβιτσιώτη (φτάνει να θελήσει να εγκαταλείψει την δημοσιογραφία), του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά (υιού του Μανώλη Μητσιά), και άλλων τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Ινδία, αν και ορισμένοι έχουν ήδη περάσει την πόρτα του Μαξίμου και έβγαλαν την φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό, όπως έκαναν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας) και η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ωστόσο οι φωτό αυτές κρατήθηκαν. στο αρχείο έως την επιστροφή του Πρωθυπουργού

***

Στη Βουλή η Ρομπέρτα Μέτσολα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό και θα απευθυνθεί στην Ελληνική Βουλή ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Η Νέα Αριστερά ωστόσο διαμαρτηρύθηκε επειδή, όπως αναφέρει «η Ν.Δ. αποφάσισε η κυρία Μέτσολα να πραγματοποιήσει ομιλία, όχι όμως να υπάρξει δημόσιος διάλογος με τα κόμματα όπως είχε συμβεί στην αντίστοιχη επίσκεψη του Νταβίντ Σασόλι το 2021». Τελικά θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

***

Ποιοι είναι αυτοί που σβήνουν… κλήσεις της τροχαίας

Υπήρξαν στο παρελθόν (αλλά μην νομίζετε στο μακρινό παρελθόν) ορισμένοι πολιτικοί που είχαν διακριθεί στο ρουσφέτι της ακύρωσης κλήσεως. Έσβηναν κατά συρροή οι αθεόφοβοι κλήσεις τροχαίων παραβάσεων ψηφοφόρων τους, αψηφώντας εάν με αυτό τον τρόπο θα προκαλούσαν οι ψηφοφόροι τους και στο μέλλον παραβάσεις του ΚΟΚ, ή ακόμα και ατυχήματα. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν τα… ψηφαλάκια. Μαζί με αυτούς (που έσβηναν κλήσεις) ήταν και ορισμένοι επίορκοι αστυνομικοί και το ρουσφέτι πήγαινε σύννεφο. Όλους αυτούς φαίνεται πως τους γνώριζε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (αφού σε αυτό απευθύνονταν για να σβήσουν οι κλήσεις).

Και μετά ήρθε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (δηλαδή ξαναήρθε στο υπουργείο Προ-Πο) και έκοψε με το μαχαίρι το σπορ αυτό της ακύρωσης κλήσεως. Καμία κλήση πλέον δεν σβήνεται, εκτός εάν υπάρχει θέμα υγείας (και τίποτα άλλο). Άλλωστε σε λίγους μήνες το χαρτί στις κλήσεις καταργείται και αντικαθίσταται με ηλεκτρονικό τρόπο. Κανείς δεν θα ξεφεύγει. Αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε και κάτι άλλο για να περιορίσει τα ατυχήματα. Πήρε 200 αστυνομικούς από άλλες υπηρεσίες και τους 150 τους έκανε τροχονόμους (τους έβγαλε ήδη στον δρόμο) και τους άλλους 50 για έλεγχο οδικών παραβάσεων κυρίως τις μεταμεσονύκτιες ώρες σε δρόμους της παραλιακής όπου συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα (και οι περισσότερες κόντρες θα πρόσθετα εγώ)