Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος που τα θρυλικά F-4 Phantom έχουν ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία και ετοιμάζονται εκδηλώσεις για να τα τιμήσουν. Όσοι έχουν πετάξει με αυτά τα «αρσενικά αεροσκάφη» δεν το ξεχνούν ποτέ, ακόμα και εάν στην πορεία έχουν πετάξει με σύγχρονα F-16.

Όπως γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, οι πιλότοι μας τα αποκαλούν «αρσενικά μαχητικά», γιατί όπως λένε βρίζουν, καπνίζουν και πίνουν. Βρίζουν γιατί ο θόρυβος των μηχανών τους είναι τρομακτικός, πίνουν γιατί καταναλώνουν πολλή κηροζίνη και καπνίζουν επειδή κατά την απογείωσή τους εκπέμπουν καυσαέρια.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Το F-4E Phantom II είναι διθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Είναι Αμερικάνικης κατασκευής και τα πρώτα F-4 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής το 1963. Πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τα πρώτα Ελληνικά Phantom αποκτήθηκαν το 1974 με το αμυντικό πρόγραμμα Peace Icarus. Παρά το γεγονός ότι είναι αεροσκάφος δεύτερης γενιάς, 36 Ελληνικά Phantom έχουν εκσυγχρονιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα Peace Icarus 2000) με αποτέλεσμα να έχει παραταθεί το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη. Τα F-4E Phantom επιχειρούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και εξοπλίζουν τις 338 Μ και 339 Μ.