Πάμε τώρα στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κάνει βουλευτές και δημοσιογράφους να… ξενυχτούν. Θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να ξέρετε πως με πρόταση δυσπιστίας δεν θυμάμαι να έχει πέσει ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα. Έτσι και αλλιώς η πρόταση δυσπιστίας (ή μομφής) δεν κατατίθεται για να πέσει η κυβέρνηση, αλλά για να εκτεθεί κοινοβουλευτικά. Δεύτερον με την πρόταση Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές και την προτροπή προς Μητσοτάκη να παραιτηθεί… ήρεμα (ωσάν να υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί και… άγρια) άλλαξε η ατζέντα της πρότασης μομφής.

Και όπως έλεγαν χθες πρώτη μέρα της συζήτησης στα πηγαδάκια της Βουλής η μεν πρόταση θα συζητηθεί και θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες με την κυβέρνηση να βγαίνει ναι μεν πιεσμένη αλλά όμως πρακτικά αλώβητη και συσπειρωμένη. Ωστόσο η πρόταση του Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητές στις ευρωεκλογές θα μείνει, αμφισβητώντας θεσμικά κάθε νομιμότητα της κυβέρνησης.

Ήδη ο Μάκης Βορίδης που αποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης την πρόταση δυσπιστίας χαρακτηρίζοντάς την «καλοδεχούμενη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δημιουργείται και μια πρόσθετη εντύπωση «καθώς, έχω δηλώσεις του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που χαρακτηρίζει σόου τη συζήτηση που θα διεξαχθεί» και αναρωτήθηκε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε να γίνει μια συζήτηση σόου και κοκορομαχίας;».

***

Γιατί καθυστέρησε η πρόταση δυσπιστίας

Σας έχω όμως πλούσιο παρασκήνιο γιατί καθυστέρησε η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή καθυστέρησε λόγω των διεργασιών που προηγήθηκαν με τα κόμματα που την συνυπέγραψαν –ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με Φάμελλο, Χαρίτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ακολούθως το αρχικό κείμενο της πρότασης δυσπιστίας εστάλη στα κόμματα αυτά για να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να προβούν σε βελτιώσεις εφόσον το έκριναν αναγκαίο, όπως και έγινε με αποτέλεσμα να αργήσει να ανέβει στο βήμα ο κ. Ανδρουλάκης για να ανακοινώσει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας που έφερε τις 85 υπογραφές όλων των βουλευτών των Κ.Ο. που συντάχθηκαν με την πρωτοβουλία του.

Η διαδικασία συζήτησης προβλέπεται εξαντλητική. Ξεκίνησε χθες στις 7.00 το απόγευμα και διέκοψε τις πρώτες πρωινές ώρες, το ίδιο αναμένεται και σήμερα, ενώ αύριο Πέμπτη κορυφώνεται με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και με την ονομαστική ψηφοφορία (απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151) που έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Η πρόθεση του προεδρείου είναι η ψηφοφορία να μην γίνει τα μεσάνυχτα, όπως συνέβαινε παλιά, αλλά νωρίτερα, 8.00-9.00.

***

Αυτό το μαχητικό ποιος θα το πάρει;

Η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για πώληση ή απόσυρση μαχητικών ξεπερασμένης τεχνολογίας αιφνιδίασε πολλούς ακόμα και πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Και τούτο γιατί: Όπως λένε οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας δώσαμε προσφάτως πολλά χρήματα σε ανταλλακτικά για να μετατρέψουμε 12 Mirage 2000-5 σε επιχειρησιακά. Επιπλέον τα Mirage 2000-5 μετείχαν (και μετέχουν εάν απαιτηθεί) επιτυχώς σε αερομαχίες με τα τουρκικά F-16. Και βεβαίως μπορούν να φέρουν πυραύλους (που δεν διαθέτουν οι Τούρκοι) μεγάλης εμβέλειας τους ίδιους που φέρουν τα Rafale. Πολλές χώρες τα χρησιμοποιούν ακόμα σε αποστολές αναχαίτησης αλλά και βομβαρδισμού.

‘Όσον αφορά τον παλαιότερο τύπο F-16, δηλαδή το F-16 block30 που και αυτό το μαχητικό μπορεί να πάει σε πώληση ή απόσυρση, οι πιλότοι λένε ότι ακόμα μετέχει ενεργά (πιο ενεργά δεν γίνεται) σε αερομαχίες στο Αιγαίο απέναντί στα τουρκικά F-16 block 52 (+). Πρόκειται για μαχητικά που μπορούν κάλλιστα να αναβαθμισθούν σε block50. Άλλωστε πριν από μερικούς μήνες τα ζήτησαν να τα αγοράσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν στις σχολές Top Gun ως εικονικά εχθρικά αεροπλάνα για την εκπαίδευση των Αμερικανών πιλότων στις εικονικές αερομαχίες πλην όμως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αρνήθηκε θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο όπλο της ελληνικής αεράμυνας.

Τέλος τα θρυλικά Phantom, που και αυτά μπήκαν σε κατάλογο πώλησης, ακόμα χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία (ακόμα και το Ιράν). Θεωρείται από τους πιλότους του το πιο…αρσενικό αεροσκάφος, αφού πίνει (καταναλώνει δηλαδή μεγάλες ποσότητες κηροζίνης), καπνίζει (από το καυσαέριο που εκπέμπει) και βρίζει (αφού οι μηχανές όταν παίρνουν μπροστά μουγκρίζουν).

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για να πωληθούν μαχητικά αεροσκάφη απαιτείται και άδεια της χώρας που τα κατασκευάζει. Και για τις άδειες αυτές οι ΗΠΑ είναι πολύ αυστηρές. Εκτός εάν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τα αγοράσουν για να τα παραχωρήσουν εν συνεχεία στην Ουκρανία, που αναζητεί δυτικού τύπου μαχητικά και εκπαιδευτές πιλότων για τα F-16.

Πάντως η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να πωλήσει αεροσκάφος της. Ήθελε (επί κυβερνήσεως Τσίπρα) να πωλήσει μέσω διαδικτύου ένα από τα τρία VIP κυβερνητικά αεροσκάφη της- και συγκεκριμένα ένα Εμπραέρ (το οποίο έλαβε δωρεάν ως αντισταθμιστικό όφελος από την αγορά ιπτάμενου ραντάρ).Έβαλε λοιπόν μια τιμή 8 εκατ. δολ. ως ξεκίνημα, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, την κατέβασε σε 7 εκατ. δολάρια και πάλι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε και τελικά άλλαξε κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το δώρισε στους Κύπριους για την συνεισφορά τους στην αποκατάσταση των ζημιών από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

***

Οι Κύπριοι βουλευτές και τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Άμυνας της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων που βρίσκεται στην Αθήνα δέχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Ήταν μια ευκαιρία για να επαναδιατυπωθεί η αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό και η αφοσίωση της Ελλάδας στην υπόθεση του τερματισμού της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Όπως είπε ο κ. Τασούλας «50 χρόνια από την τουρκική κατοχή η προσήλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη», ενώ αναφέρθηκε στον πρόσφατο διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, γεγονός που, όπως είπε, «προσανατολίζεται στο μείζον αυτό ζήτημα και θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Μάλιστα προσκλήθηκε και αποδέχθηκε να επισκεφθεί η ελληνική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων την Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τον προσεχή Ιούνιο και να συμμετάσχει σε ημερίδα με θέμα την «Γεωπολιτική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου». Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας, Βαλεντίνος Φακοντής, Παύλος Μυλωνάς και Αλέκος Τρυφωνίδης, ενώ την αντιπροσωπεία συνόδευε η Γραμματέας της Επιτροπής Άμυνας Όλγα Παλάτου.

***

Μια σοσιαλίστρια δήμαρχος Γενεύης

Μια έκπληξη περίμενε τον βουλευτή Επικρατείας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτη Δουδωνή στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στη Γενεύη, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η δήμαρχος της πόλης, Χριστίνα Κίτσος είναι Ελληνίδα και σοσιαλίστρια. «Είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο» του είπε. Η δήμαρχος αγαπά πολύ την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι και είναι ιδιαίτερα δραστήρια στις δράσεις της ελληνικής κοινότητας της Γενεύης αλλά και στην πολιτική του σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλιστα, όπως είπε, έχει επισκεφτεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του κ Δουδωνή, τη Λέσβο.

***

Μια Ελληνίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο Καναδά

Το Ανώτατο Δικαστήριο Καναδά έχει μόνον εννέα μέλη και είναι όλα ισόβια. Όταν λέμε ισόβια εννοούμε ότι αποχωρούν από το Δικαστήριο με την συνταξιοδότησή τους στα 75 τους χρόνια. Από τα εννέα μέλη μία είναι Ελληνίδα. Πρόκειται για την Αναστασία Καρακατσάνη, από τις πλέον έγκριτους νομικούς και δικαστές στον Καναδά.

***

Ένας βουλευτής γιατρός εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά ο γιατρός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι βουλευτής της ΝΔ (και πρώην υπουργός). Πρόκειται για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά (ορθοπεδικό) τον οποίο βρήκα χθες στην Τιφλίδα να μελετά τα προγνωστικά και τα στατιστικά με τους 9 αγώνες που έδωσε η εθνική με την Γεωργία και τις επτά νίκες που είχε. Μάλιστα είχε μελετήσει και την αντίπαλη ομάδα, λέγοντας πως έχει ένα δύο καλούς ποδοσφαιριστές. Ο κ. Σαλμάς ήταν και πάλι γιατρός εθνικής ομάδας αλλά όχι στο ποδόσφαιρο. Ήταν το 1999 στην εθνική ομάδα της άρσης βαρών, τότε που με τον Πύρρο Δήμα τα μετάλλια έπεφταν βροχή. Έως τώρα λέει δεν είχαμε τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο και χαίρεται με τους συμπατριώτες του (και ψηφοφόρους του) στην Αιτωλοακαρνανία που του ζητούν εισιτήρια (ρουσφέτια).

***

Παρέλασε με… άσφαιρο όπλο όπως προβλέπουν οι κανονισμοί

Τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλασε, όπως και 36 άλλοι νεοσύλλεκτοι από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας. Το ΓΕΣ επιμένει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τους κανονισμούς, ότι δεν υπάρχει καμία διαταγή που να απαγορεύει νεοσύλλεκτους που δεν έχουν ορκιστεί να παρελάσουν. Επίσης σύμφωνα με τους κανονισμούς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε το όπλο του (ένα πολεμικό τυφέκιο G-3), αφού εκπαιδεύτηκε σε αυτό, ήτοι του έμαθαν να το συναρμολογεί, έκανε εικονική βολή (με εξομοιωτή) εν συνεχεία κανονική βολή και τα πήγε καλά.

Κι ας διαμαρτύρονται μερικοί βουλευτές της ΝΔ πως είχε προνομιακή μεταχείριση για να κάνει στην ουσία ένα σόου. Ασε που του έδωσαν μεν όπλο, αλλά αυτό ήταν άσφαιρο, καθότι στις παρελάσεις δεν παρελαύνουν με σφαίρες; Μόνον που είτε δεν τον εκπαίδευσαν καλά στον βηματισμό, είτε ο ίδιος δεν θέλησε να εκπαιδευτεί αφού φάνηκε πως έχασε μια δυο φορές το βήμα του. Αλλά τι τον νοιάζει, μήπως θα ξανα-παρελάσει στους δρόμους της Θήβας; Μόνον την Παρασκευή θα κάνει μια τυπική παρέλαση για την ορκωμοσία. Εν συνεχεία πενθήμερη άδεια και απολυτήριο και καλός πολίτης (αφού προηγουμένως όμως πληρώσει για το υπόλοιπο της θητείας). Το πρόβλημα, όπως λένε οι γαλάζιοι βουλευτές, αφού γνωρίζει πλέον να χρησιμοποιεί όπλο και του εμπιστεύτηκαν κοτζάμ G-3 θα κάνει και καμμιά σκοπιά; Ή όπως λένε στον στρατό, «δεν βαριέσαι φίλε»;