Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον βουλγαρικό εναέριο χώρο σε περιπτώσεις θερμής καταδίωξης στο πλαίσιο μνημονίου κατανόησης για την εναέρια αστυνόμευση διέλευσης συνόρων Τουρκίας – Βουλγαρίας που υπέγραψαν οι υπουργοί άμυνας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ από την Κωνσταντινούπολη διευκρινίσεις για τη συμφωνά που υπέγραψαν ο τούρκος υπουργός άμυνας Γιασάρ Γκιουλερ και ο Βούλγαρος ομόλογος του Τοντόρ Ταγκάρεφ, δημοσιεύουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Επικαλούνται δηλαδή δηλώσεις πηγών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας κατά την τακτικά εβδομαδιαία ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου αρχιπλοίαρχο Ζεκί Ακτουρκ.

Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή οι συμφωνίες Βorder Crossing Air Policy επιτρέπουν στα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης να συνεχίζουν τη θερμή καταδίωξη διασχίζοντας τα σύνορα μιας άλλης χώρας προκειμένου να αποτρέψουν αεροπορικής απειλές. Οι συνορεύουσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διμερείς ή πολυεθνικές συμφωνίες μεταξύ τους οι οποίες ενθαρρύνονται επίσης από το ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία θα μπορεί να πετάξει στον βουλγαρικό εναέριο χώρο για θερμή καταδίωξη όταν εκτελεί καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στα βουλγαρικά σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ