Επισήμως ο αριθμός των Ελλήνων που μένουν μόνιμα στον Καναδά είναι 270.000 μας ενημερώνει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Ανεπισήμως όμως, σύμφωνα μάλιστα και με διπλωματικές πηγές, εάν υπολογίσουμε και την δεύτερη γενιά ομογενών, ξεπερνούν τις 350.000.

Σε αυτούς θα απευθυνθεί ο Πρωθυπουργός και στο Τορόντο και στο Μοντρεάλ, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό Τριντό θα παρακολουθήσει και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Πώς βρέθηκαν όμως όλοι αυτοί στον Καναδά; Σύμφωνα πάντα με διάφορες πηγές, οι περισσότεροι Έλληνες στράφηκαν προς τον Καναδά όταν οι ΗΠΑ, στην δεκαετία του 60, έκλεισε τα σύνορα και αυστηροποίησε την μετανάστευση.

Έτσι πολλοί συμπατριώτες μας κατέφυγαν στον Καναδά, όπου δημιούργησαν μια ζωντανή κοινότητα με ελληνικό χρώμα. Δημιούργησαν επιχειρήσεις, εστιατόρια, ενώ δεν είναι λίγοι που εντάχθηκαν και στον καναδικό στρατό και την καναδική αστυνομία.

Άλλοι ομογενείς στράφηκαν προς τον Καναδά κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, της χούντας των συνταγματαρχών.

Ας μην ξεχνάμε, μας θυμίζει ο ΒΗΜΑτοδότης ότι στον Καναδά (Τορόντο) είχε την έδρα του το ΠΑΚ και εκεί βρέθηκε να διδάσκει σε Πανεπιστήμιο αλλά και να διευθύνει τον αντιδικτατορικό αγώνα και ο Ανδρέας Παπανδρέου.