Επειδή πολύς λόγος έγινε τελευταία για το εάν υπάρχει ή όχι συμφωνία με την Ουκρανία για την παραχώρηση οπλισμού, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως δεν έκανε καμία εν κρυπτώ συμφωνία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, έψαξα και βρήκα όλο τον οπλισμό που στείλαμε στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, έχουν παραδοθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία (από την εισβολή της Ρωσίας το 2022 μέχρι τώρα) ποσότητες από:

α. Τυφέκια εφόδου (assault rifles) ΑΚ – 47.

β. Αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18.

γ. Ρουκέτες Πυροβολικού 122 mm.

δ. Τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜΡ-1 (40 οχήματα).

ε. Αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό.

στ. Φυσίγγια διαμετρήμματος 7,62 Χ39 mm και 7,62 Χ54 mm.

ζ. Βλήματα 73mm.

Επίσης, έχουν πωληθεί στην Τσεχία με διακρατική συμφωνία βλήματα πυροβολικού των 105 mm, καθώς και 32 πυροβόλα Μ-101Α1 των 105 mm. Όλα τα προαναφερθέντα έχουν χαρακτηρισθεί από τις ΕΔ ως «εύχρηστα μη επιχειρησιακά αναγκαία». Το σύνηθες είναι να πουλάμε σε χώρες (όπως οι ΗΠΑ) οπλισμό τον οποίο η άμυνα της χώρας δεν χρειάζεται και οι χώρες αυτές να το παραδίδουν στην Ουκρανία. Να σημειώσω επίσης ότι στείλαμε εκπαιδευτές σε άρματα μάχης και σε ανορθόδοξο πόλεμο για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς κομάντος.

***

Το απόρρητο δωμάτιο στη Σύνοδο Κορυφής

Τα μέτρα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια (ή Συνόδους Κορυφής, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε) είναι αυστηρά. Έγιναν ακόμα πιο αυστηρά μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και ακόμα πιο αυστηρά, όταν συζητούνται, όπως συνέβη προχθές θέματα που αφορούν την άμυνα της Ουκρανίας και συνομιλίες με τον Ζελένσκι. Έτσι οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων εισέρχονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνοντας έξω τα κινητά τους. Ουδείς μπορεί να τους συνοδεύσει.

Στον ίδιο όροφο, λίγο μακριά από την αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες βρίσκονται με εποπτεία του Σαρλ Μισέλ (Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) εκπρόσωποι των μονίμων αντιπροσώπων. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνονται από την Γραμματεία του Συμβουλίου (εντελώς τυπικά, με απόλυτη εχεμύθεια και περιληπτικά) για τις συζητήσεις που διεξάγουν οι ηγέτες. Την Ελλάδα, στην απόρρητη αυτή αίθουσα, εκπροσωπεί η έμπειρη διπλωματική υπάλληλος Μαίρη Κοραντή. Και κάτι ακόμα. Στις συνόδους κορυφής (και γενικά σε όλα τα ευρωπαϊκά συμβούλια) δεν τηρούνται πρακτικά. Μόνον οι αποφάσεις.

***

Ένα τζάμπα αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Επειδή γίνεται πολύ συζήτηση με αφορμή την πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη να υποβάλλει αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής για την ενεργοποίηση ως προς το πρόσωπό του τού άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος, ώστε «να μην μείνει καμία σκιά ως προς τις δικές μου ευθύνες αλλά και για να αποκαλυφθούν έμμεσα οι πραγματικοί υπαίτιοι», όπως αναφέρει, έχει ενδιαφέρον η επιστημονική άποψη του έγκριτου Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Σπίρτζης επικαλείται την συνταγματική πρόβλεψη ότι «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

Βεβαίως στην περίπτωσή του δεν έχει εκκινήσει κάποια διαδικασία (μιλάμε φυσικά για προανακριτική) η οποία να μην έχει περατωθεί είτε λόγο παραγραφής είτε λόγω ανάκλησης της απόφασης της Βουλής για άσκηση είτε λόγω απόφασης της Βουλής για αναστολή της δίωξης κλπ. Διαδικασία που, όπως επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος στα «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου», δύσκολα θα αποδεχθεί να ακολουθήσει η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική παράγραφος 5 του άρθρου 86 που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης «δεν προβλέπει ούτε έννομες συνέπειες ούτε κάποια συνέχεια της όλης διαδικασίας», όπως διευκρινίζει ο κ. Βενιζέλος, οπότε μάλλον τζάμπα την επικαλείται ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προφανώς και θέλει να βγει από το ίδιο κάδρο με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

***

Πώς βρέθηκαν 350.000 Έλληνες στον Καναδά

Επισήμως ο αριθμός των Ελλήνων που μένουν μόνιμα στον Καναδά είναι 270.000. Ανεπισήμως όμως, σύμφωνα μάλιστα και με διπλωματικές πηγές, εάν υπολογίσουμε και την δεύτερη γενιά ομογενών, ξεπερνούν τις 350.000. Σε αυτούς θα απευθυνθεί ο Πρωθυπουργός και στο Τορόντο και στο Μοντρεάλ, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό Τριντό θα παρακολουθήσει και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Πώς βρέθηκαν όμως όλοι αυτοί στον Καναδά; Σύμφωνα πάντα με διάφορες πηγές, οι περισσότεροι Έλληνες στράφηκαν προς τον Καναδά όταν οι ΗΠΑ, στην δεκαετία του 60, έκλεισε τα σύνορα και αυστηροποίησε την μετανάστευση. Έτσι πολλοί συμπατριώτες μας κατέφυγαν στον Καναδά, όπου δημιούργησαν μια ζωντανή κοινότητα με ελληνικό χρώμα. Δημιούργησαν επιχειρήσεις, εστιατόρια, ενώ δεν είναι λίγοι που εντάχθηκαν και στον καναδικό στρατό και την καναδική αστυνομία.

Άλλοι ομογενείς στράφηκαν προς τον Καναδά κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, της χούντας των συνταγματαρχών. Ας μην ξεχνάμε ότι στον Καναδά (Τορόντο) είχε την έδρα του το ΠΑΚ και εκεί βρέθηκε να διδάσκει σε Πανεπιστήμιο αλλά και να διευθύνει τον αντιδικτατορικό αγώνα και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

***

Η Φινλανδία τίμησε τον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η εκδήλωση που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη, η οποία πραγματοποιήθηκε, στη Φινλανδία. Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία στο Ελσίνκι, πλαισιώθηκε με σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ, ενώ αναγνώστηκε και το ποίημα «Ύδρα» σε τρεις γλώσσες – ελληνική, φινλανδική και αγγλική – από τον Ελληνοφινλανδό ηθοποιό Κάρι Σουστιέλ.

Την εκδήλωση, την οποία επιμελήθηκε η Πρέσβης της Ελλάδας, Ναταλία Καραγεώργου, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, Mari Rantanen, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Ελλάδα, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Φινλανδίας- Ελλάδας του Κοινοβουλίου, όπως και εν ενεργεία βουλευτές και καθηγητές πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ο μεταφραστής του Σεφέρη και επιμελητής εκδόσεων ελληνικής λογοτεχνίας Martti Leiwo.

***

Απίστευτο: Τροχαίο ατύχημα με τον… Σεφέρη

Στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, στον πεζόδρομο, υπάρχει μια προτομή (ίσως η μοναδική) του Γεωργίου Σεφέρη. Τοποθετήθηκε επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου για να τιμηθεί ο νομπελίστας ποιητής ο οποίος ήταν και διπλωμάτης. Αυτό το άγαλμα το είχε ζητήσει και η Κύπρος, για το γεγονός ότι ο Σεφέρης όχι μόνον υπηρέτησε ως διπλωμάτης στην Κύπρο, αλλά έγραψε και αυτό το εξαίσιο ποίημα «Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν»» με τον περίφημο στίχο «Τα αηδόνια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθεί στις Πλάτρες». Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι χθες στον πεζόδρομο, εισέβαλε ένα αυτοκίνητο (πιθανώς αυτοκίνητο τροφοδοσίας) και τράκαρε πάνω στην προτομή Σεφέρη. Ευτυχώς, υπήρξε μικρή ζημιά στα κιγκλιδώματα της προτομής και αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε να επιδιορθώσει την βλάβη. Άλλωστε έχουν εξασφαλιστεί, όπως έμαθα κονδύλια για να γίνει ένα lifting σε όλα τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών, που σε μερικά από την εγκατάλειψη πέφτουν ακόμα και τα… μάρμαρα.

***

Ποιοι και γιατί κλέβουν τις προτομές πολιτικών και τραγουδιστών (και δεν δικάζονται);

Μπορεί ο πρόσφατος νόμος Φλωρίδη να προβλέπει επιτάχυνση των δικών και αυστηροποίηση των ποινών, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύεται ισχυρότερη των προθέσεων του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης. Χθες, παράδειγμα, αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης της σπείρας που ρήμαζε προτομές στην Αττική και τις πουλούσε για σκραπ! Είχαν κλέψει συνολικά οκτώ προτομές, εκ των οποίων οι πέντε ήταν από την Νέα Ιωνία και τις οποίες πουλούσαν τέσσερα ευρώ το κιλό, σε μάντρα με σκραπ στις Αχαρνές.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής που τους είχε συλλάβει τον Ιούλιο του 2022 είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, τριών Ελλήνων 36, 32 και 53 ετών και μιας 35χρονης αλλοδαπής, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, διαπιστώθηκε η συμμετοχή των κατηγορουμένων συνολικά στις κάτωθι αξιόποινες πράξεις:

  • Την 7-6-2022 αφαίρεσαν την προτομή του στοχαστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗ που βρισκόταν απέναντι από το Λύκειο Φιλόθεης.
  • Την 14-6-2022 την πλατεία Δηλβόη στη Νέα Ερυθραία αφαίρεσαν την προτομή του ήρωα ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΛΒΟΗ.
  • Την 7-7-2022 στην πλατεία Ελευθερίου στην Αρτέμιδα αφαίρεσαν την προτομή του πολιτικού ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
  • Σε προγενέστερο χρόνο από την 17-4-2022 στην πλατεία Φιλήντα στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του γλωσσολόγου και λογοτέχνη ΜΕΝΟΥ ΦΙΛΗΝΤΑ.
  • Την 18-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ποιητή ΤΑΚΗ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ.
  • Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του τραγουδιστή ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ.
  • Σε προγενέστερο χρόνο από την 26-4-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή της γλύπτριας ΣΟΥΛΗΣ ΣΟΥΡΗ.
  • Σε προγενέστερο χρόνο από την 12-5-2022 στη Νέα Ιωνία αφαίρεσαν την προτομή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ωστόσο δεν προχώρησε για δεύτερη φορά από το Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επειδή δεν εμφανίστηκε …ο δικηγόρος τους. Η πρόεδρος ζήτησε να επικοινωνήσουν μαζί του και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι εκείνη την ώρα …βρισκόταν σε άλλη δίκη, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη. Όταν οι μάρτυρες διαμαρτυρήθηκαν στην πρόεδρο ότι δεύτερη φορά αναβάλλεται η δίκη και ότι οι ίδιοι έχουν αφήσει τις δουλειές τους, εκείνη τους απάντησε ότι το δικαστήριο δεν είναι κλειστό και δουλεύει! Έστω και δια των αναβολών…