5 το πρωί: H συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – H πυραυλική επίθεση στην Οδησσό – Η παρολίγον νέα σιδηροδρομική τραγωδία

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία θα κορυφωθεί την Παρασκευή με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ.

1

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

  • Η ψηφοφορία: Χθες το πρωί ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ως ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αποκρούοντας όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας. Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Παρασκευή με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
  • Η ένσταση αντισυνταγματικότητας: Από πλευράς αντιπολίτευσης, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης κατέθεσαν αίτηση αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως τόνισε η Θεοδώρα Τζάκρη, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου. Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.
  • Η δημοσκόπηση: Όσον αφορά την κοινή γνώμη, η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll αποκαλύπτει πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάσσονται με ποσοστό 54,5% οι νέοι ηλικίας από 17-29. Με βάση το κομματικό κριτήριο, οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠαΣοΚ τάσσονται υπερ με ποσοστό 73,4% και 52,2% αντίστοιχα, με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων να υιοθετεί αρνητική στάση.
2

Ρωσική επίθεση με 5 νεκρούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό

  • Η επίθεση: Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρίσκονταν στο λιμάνι της Οδησσού, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στην περιοχή, με θλιβερό απολογισμό πέντε νεκρούς. Κανένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής δεν κινδύνευσε.
  • Οι δηλώσεις: «Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι. Ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο», ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά το περιστατικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Η Ρωσία: «Στόχος επετεύχθη» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι εξαπέλυσε επίθεση σε υπόστεγο με ουκρανικά θαλάσσια drones στο λιμάνι της Οδησσού. Από την άλλη πλευρά, άμεση ήταν η ευρωπαϊκή καταδίκη, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αναφέρει σε ανάρτηση της: «Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Παρ' ολίγον νέα Τέμπη τα Χριστούγεννα

  • Παρολίγον σύγκρουση: Μόλις έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, επίμαχο έγγραφο αποκαλύπτει την παρ’ ολίγον σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στον σταθμό του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών, λόγω παραβίασης κόκκινου φωτεινού σηματοδότη, λίγο πριν της εορτές των Χριστουγέννων. Επρόκειτο για τις αμαξοστοιχίες 1313 που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Πειραιάς και 51 (Ασημένιο Βέλος), η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.
  • Στο παρά πέντε: Η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, χάρη στην ετοιμότητα του υπευθύνου της τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ, που ούρλιαζε στον ασύρματο καλώντας τον μηχανοδηγό της 1313 αμαξοστοιχίας να σταματήσει. Ο ΟΣΕ προχώρησε αμέσως στην καταγραφή του συμβάντος, ενώ η Hellenic Train απέδωσε την ευθύνη στην ολισθηρότητα των γραμμών.
  • Ο ταχογράφος: Προκειμένου να συντάξει το δικό του πόρισμα ο ΟΣΕ, απαίτησε από τη Hellenic Train την ταινία του ταχογράφου για να ελέγξει εάν υπήρξε ολίσθηση, όπως και τη σχετική αναφορά του μηχανοδηγού. Σύμφωνα με τον κανονισμό κυκλοφορίας, η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας 1313 δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 60 χλμ./ώρα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο ΟΣΕ δεν έχει λάβει τη ταινία του ταχογράφου, όπου και καταγράφεται η όποια ολίσθηση.
4

Πρόταση για παραίτηση Μπελέρη με αντάλλαγμα την ελευθερία του

  • Μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια: Δύο χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν στον Φρέντι Μπελέρη από δικαστήριο της Αλβανίας, απόφαση που τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του περίμεναν. Ο αδελφός του, Λεονάρντο Μπελέρης, δήλωσε πως θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη οδός, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η οικογένεια του να φτάσει μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει δικαίωση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας.
  • Με αντάλλαγμα την ελευθερία: Όπως αποκάλυψε ο Λεονάρντο Μπελέρης, από την πρώτη μέρα της σύλληψης του αδερφού του μέχρι σήμερα, η μόνη πρόταση που του έχει γίνει είναι να απολέσει το Δήμο Χειμάρας. Να δηλώσει, δηλαδή, παραίτηση για να κερδίσει την ελευθερία του. Ωστόσο, ο Φρέντι Μπελέρης παρουσιάζεται αποφασισμένος να μην υποκύψει σε κανένα συμβιβασμό με τις αλβανικές αρχές.
  • Το ψήφισμα: Ευρωπαϊκό χαρακτηρίστηκε το ζήτημα της υπόθεσης Μπελέρη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα με πρωτοβουλία της ΝΔ. Στο εν λόγω ψήφισμα αναφέρονται τα γκρίζα σημεία της υπόθεσης Μπελέρη και υπογραμμίζεται η υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τα εκλογικά αποτελέσματα και να προστατεύει την ελληνική μειονότητα.
5

Στους «8» του Champions League Σίτι και Ρεάλ - Στον τελικό του κυπέλλου ο Άρης

  • Η Ρεάλ: Αν και δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα απέναντι στη Λειψία στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», η Ρεάλ Μαδρίτης απέσπασε ισοπαλία με σκορ 1-1 και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 0-1 στον πρώτο αγώνα κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του Champions League. 
  • Η Σίτι: Εκεί θα βρεθεί και η Μάντσεστερ Σίτι καθώς επικράτησε με 3-1 της Κοπεγχάγης. Ο Ακάντζι άνοιξε το σκορ στο 4′ με εντυπωσιακό εν κινήσει σουτ και στο 9′ ο Αλβαρες διπλασίασε τα γκολ με σουτ από διαγώνια θέση.  Η Κοπεγχάγη μείωσε με τον Ελιουνούσι στο 29′, ενώ στο 45+3′ ο Χάαλαντ έγραψε το 3-1 με σουτ.
  • Ο Άρης: Στις εγχώριες διοργανώσεις, ο Άρης ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τον Παναιτωλικό στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr