Απαντήσεις στο τι πιστεύουν οι πολίτες αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ στην Ελλάδα δίνει η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24.

Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό μέσα από τα στοιχεία τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά όπως διαμορφώνονται με βάση τις ηλιακές ομάδες. Κατά του νομοσχεδίου τάσσονται με ποσοστό 54,5% οι νέοι ηλικίας από 17-29.

Διχασμένοι οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 30-45 ετών, καθώς το 46,3% τάσσεται υπέρ των της ίδρυσής τους ενώ το 45,9% τάσσεται κατά. Το τοπίο ξεκαθαρίζει στις μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες η πλειοψηφία είναι υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ. Οι ηλικίες 65+ συγκεντρώνουν μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό υπερ (62%).

Υπέρ οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠαΣοΚ

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ με βάση το τι κόμμα ψηφίζουν. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠαΣοΚ τάσσονται υπερ με ποσοστό 73,4% και 52,2% αντίστοιχα. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων κρατούν αρνητική στάση.

Προς αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων

Στην ερώτηση «αν πιστεύετε ότι η λειτουργία των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ θα συμβάλει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων», η πλειοψηφία, δηλαδή το 52,5% απάντησε θετικά.

Μάλιστα, το 58,6% θεωρεί πως θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη φυγή των νέων στο εξωτερικό. Το 51,3% θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει το εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής με την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.